Leverandører arbejder sammen om enklere systemadministration

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 11. august 2006.


En lang række leverandører slutter op om Service Modeling Language.

SML. Det er trebogstavsforkortelsen, som skal gøre livet lettere for it-arkitekter, udviklere og systemadministratorer.
I dag er servere, services, applikationer, netværk og databaser beskrevet i en lang række forskellige leverandørspecifikke formater, som gør det svært af få et samlet overblik over it-arkitekturen.
It-arkitekter og systemadministratorer vil formentlig bruge SML som forkortelse for Sado-Masochistisk Lidelse til at beskrive deres arbejde i dagens stadig mere komplekse it-miljø. Men den foreslåede standard Service Modeling Language (SML) er nu på vej til at frelse dem fra deres pinsler. Det lover en række af de største it-leverandører med Microsoft og IBM i spidsen.
SML vil simplificere systemadministrationen ved at give et standardiseret modelleringssprog til at beskrive og definere it-infrastruktur. SML er baseret på XML og er kraftigt inspireret af Microsofts arbejde med System Definition Model (SDM), som blev lanceret af Microsoft i 2003. Ifølge Kirill Tatarinov, corporate vice president for Windows og enterprise management-divisionen hos Microsoft, er SML baseret på version 3.0 af SDM.

Udviklere kan ved hjælp af SDM indlejre information om konfiguration, ressourcebehov og sikkerhedspolitikker i applikationer, services og netværks­enheder. Det gør det nemmere at overvåge og sikre tilgængelighed, svartider og ressourcebehov. Analytikere har sagt god for SDM, men efterlyst en mere åben standard, så den ikke kun begrænser sig til Windows-platformen. Den kommer med SML.
- I dag virkeliggøres visionen for SDM. Standardisering vil hjælpe vores kunder, leverandører og udviklere med at gøre det nemmere at definere computerressourcer og sikre, at systemerne hænger sammen administrativt, udviklingsmæssigt og driftsmæssigt set, siger Kirill Tatarinov.

SML er endnu ikke indberettet til en standardiseringsorganisation, men det vil ske i slutningen af i år. Virksomhederne bag SML forventer, at det bliver en standard i løbet af 2007.
Udspillet til en standard bliver vel modtaget hos brancheiagttagere.
- Det her får stor betydning for systemmanagement, da den overvejende del af system­management­aktørerne slutter op om initiativet, siger Tonny Rasmussen, IDC, der ligesom gruppen bag SML vurderer, at de resterende aktører også vil tilslutte sig standarden.
- Vi ser mere virtualisering, hvilket stiller krav til overvågning af de virtualiserede miljøer. Her vil en standardisering gøre det nemmere. Der er eksempelvis behov for at få status på de komponenter, der indgår i et virtualiseret miljø. En standardisering vil lette arbejdsprocesserne for systemadministratorerne, siger han.
- Langt ude i fremtiden kan man bare tage komponenter og delsystemer og indpasse dem i it-infrastrukturen. Når man får nogle komponenter, ved man, at de er SML-kompatible og dermed passer ind i systemmanagementstrukturen. Det kræver selvfølgelig, at komponentleverandørerne understøtter SML, siger Tonny Rasmussen.

IBM har arbejdet tæt sammen med Microsoft om SML.
- Det her er vigtigt for branchen. Ligesom et programmeringssprog anvendes til at skrive et program, vil SML give os en fælles måde at definere managementmodeller, siger Rick Telford, vice president for autonomic computing hos IBM.
Ifølge Rick Telford har mange af leverandørerne af systemmanagementværktøjer, inklusive IBM, igangværende projekter, der minder om SML. Eksempelvis anvender Tivoli-managementværktøjer allerede et XML-baseret modelsprog. Men frem for at lave overlappende, konkurrerende standarder har virksomhederne besluttet at arbejde videre med Microsofts standard.
Rick Telford lover, at IBM's servere vil understøtte SML, når det bliver en standard, ligesom Rational-udviklingsværktøjer og Tivoli-managementværktøjer vil få indbygget SML.
Microsoft har allerede puttet SML-funktionalitet i sine Visual Studio 2005-udviklingsværktøjer, og til næste år vil Microsofts System Center managementværktøjer få indbygget SML.

Faktaboks:

Gruppen bag SML
Microsoft, IBM, BEA, Cisco, Dell, EMC, HP, Intel, Sun.

Vigtige aktører der mangler: CA, Oracle, AMD.

OriginalModTime: 15-08-2006 14:30:51




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere