Giganterne kæmper om web 2.0-udviklerne

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 7. juli 2006.


Google, Yahoo og Microsoft forsøger at få udviklere til at anvende netop deres webbaserede tjenester.
applikationer

I sidste uge forlod Vic Gundotra Microsoft.
"Vic hvem?" vil de fleste nok spørge. Vic Gundotra var en af Microsofts ledende medarbejdere og havde som opgave at prædike Microsoft-platformens velsignelser over for udviklere. Vic Gundotra var såkaldt platformsevangelist, og hans opgave var at få så mange udviklere som muligt til at anvende Microsofts software til at skrive programmer.
Vic Gundotras afsked med Microsoft er interessant, da hans farvel til Microsoft efterfølges af et goddag til Google - dog først om et år grundet en konkurrenceklausul i hans kontrakt med Microsoft.

Jobskiftet kan ses som et led i kampen mellem Microsoft og Google om at blive den dominerende it-virksomhed. I et større perspektiv illustrerer jobskiftet et begyndende skifte væk fra pc'en som applika­tionsplatform over til nettet som applikationsplatform. Frem for at installere programmer på en server eller arbejdsstation, vil programmerne fremover ligge på nettet og kan nås via en browser. Hvor stor en udbredelse webbaserede applikationer vil få, er der delte meninger om.
Yahoo og Google er sammen med Microsoft ikke i tvivl: Der er en stor fremtid for webbaserede applikationer.
Ray Ozzie, der afløser Bill Gates som chefsoftwarearkitekt, skrev i oktober sidste år et memo med titlen "The Internet Services Disruption", hvori han beskriver, hvordan programmer og services i stadig større grad vil blive leveret via internettet. Et par dage efter fulgte Bill Gates op med en e-mail, der understregede vigtigheden af Ray Ozzies memo.
Google har gennem den seneste tid under stor pressebevågenhed lanceret den ene web­applikation efter den anden. Delvist egenudviklede applikationer som Google Maps, der bygger på teknologi fra dansk-australieren Lars Eilstrup Rasmussens selskab Where 2 Technologies, som Google opkøbte i oktober 2004. Eller tilkøbte applikationer som det webbaserede tekstbehandlingsprogram Writely, som Google købte for nylig. På tilsvarende vis har Yahoo udviklet og opkøbt sig til en portefølje af webbaserede applikationer.

Inden Vic Gundotra stoppede sit arbejde hos Microsoft, arbejdede han med Microsofts Live-koncept, der er Microsofts modtræk til Googles og Yahoos webapplikationer. Her kan man finde applika­tioner som eksempelvis Virtual Earth der modsvarer Google Maps. Vic Gundotra skulle få udviklere til at anvende Microsofts netbaserede tjenester.
Ideen med den nye genera­tion af webapplikationer, der går under den slidte betegnelse web 2.0, er, at give udviklere muligheden for at anvende funktionaliteten fra webapplikationerne i deres egne programmer.
Eksempelvis tilbød Yahoo i februar sidste år et API (Application Programming Interface) til søgning, som udviklere kan anvende til at indbygge Yahoos søgefaciliteter i deres egne webapplikationer. Teknikken med at inkorporere andre websites data og funktionalitet kaldes for mashup.
På tilsvarende vis har Google frigivet et API til Google Maps, så udviklere kan anvende Google Map-funktionalitet på deres egne websider. Microsoft tilbyder udviklerne samme mulighed for at lave mashups med sine Live-services.

Yahoo, Google og Microsoft ved, at det er vigtigt at få opbygget et økosystem omkring deres services. Jo flere udviklere der anvender en virksomheds netbaserede services, jo større er muligheden for, at det pågældende firma kommer til at sidde på markedet. Specielt Microsoft kender værdien af et veludviklet øko­system.
En af årsagerne til Microsofts succes har været virksomhedens evne til at opbygge et frodigt og rigt udviklermiljø.
Microsoft-grundlæggerne Bill Gates og Paul Allen var selv udviklere og forstod at etablere et udviklermiljø. Via Microsoft Developer Network kan udviklere eksempelvis få adgang til de seneste alfa- og beta-versioner af programmer samt gode råd og tekniske tips.

Da IBM tabte styresystemkampen til Microsoft, var en væsentlig årsag ikke de tekniske forskelle på Windows og OS/2, men antallet af applikationer til platformene. Mens IBM stadig var meget hardware-orienteret, fokuserede Microsoft på at få udbredt Windows og få mange udviklere til at udvikle til operativsystemet.
Resultatet blev, at der ganske enkelt var flere applikationer til Windows, og derfor blev operativsystemet mere populært hos brugerne. Senere er open source-bevægelsen kommet til og har overtrumfet Microsofts tilbud. Her behøver man ikke være medlem af et netværk som MSDN for at få adgang til programeksempler og API-dokumentation. Her er der fri adgang til dokumentation og kildekode, så man kan se hvordan et program er bygget op.
Ønsket om at skabe netop de services som web 2.0-udviklerne har brug for, udtrykkes eksempelvis af Microsoft. I sin blog skriver Danny Thorpe, der arbejder med Live-koncept:
_ Jeg er i gang med at udtænke cool ting for Windows Live ...Til det har vi brug for jeres øjne og hjerner ...til at tage et kig på indholdet på Windows Live Developer Center (msdn.microsoft.com/live, red.) og fortælle os, hvad der mangler. Hvilket indholds-API skal forbedres? Hvilke eksisterende API'er for Windows Live-familien af services mangler funktionalitet? Hvilke API'er mangler fuldstændigt?
Der er ingen tvivl om, at Microsoft forsøger at vinde goodwill hos udviklerne, så de vil basere fremtidens webapplikationer på Microsofts webplatform. Før Danny Thorpe kom til Microsoft, arbejdede han i øvrigt hos Google med web-baserede applikationer. Så det er ikke kun web 2.0-udviklerne, som Google, Microsoft og Yahoo slås om. Også folkene bag de webbaserede services som Vic Gundotra og Danny Thorpe er i høj kurs.

boks: værktøjer til udviklere
Google, Microsoft og Yahoo ønsker at få opbygget et stort udviklermiljø, der anvender deres services. Googles API'er og frameworks findes på http://code.google.com/
Yahoos findes på http://developer.yahoo.com/
Microsofts Live findes på http://dev.live.com/

Office 2007 beta på nettet
På Microsofts Live-site kan man blandt andet finde Office Live.
Det er ikke Office-pakken, som vi kender den med regneark, tekst­behandling og Powerpoint. Office Live tilbyder website hosting og
e-mail. I sidste uge gav Microsoft dog mulighed for, at man kan prøve­køre den nye Office 2007 via en browser. Browseren skal være Internet Explorer.
Betaversionen af Office 2007 i browser-format kan prøves på http://www.microsoft.com/office/preview/beta/testdrive.mspx

Microsoft og de
forstyrrende Internetservices
Læs Ray Ozzies interne memo "The Internet Services Disruption"
på tinyurl.com/7qrzb og Bill Gates e-mail om "Internet Software
Services" på tinyurl.com/b7xov.

billedtekst:
giganternes ypperstepræster prædiker deres evangelier i forsøget på at omvende web 2.0-udviklere til den sande vej.

OriginalModTime: 07-07-2006 10:29:35




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere