VMware opruster sit virtualiseringsarsenal

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 9. juni 2006.


Virtualisering er en milliardforretning, og kampen om markedet inten­siveres med nye produkter.

På markedet for virtualisering, som IDC forventer vil være 15 milliarder dollars værd i 2009, er kampen om kunderne begyndt.
Med virtualisering er det muligt at køre flere forskellige operativsystemer på en fysisk maskine. Linux, Windows og Unix kan eksempelvis køre på én maskine. Det giver blandt andet mulighed for at udnytte kapaciteten af en server bedre.
Normalt anvendes der ikke mere end 20 procent af en servers CPU-kapacitet, men ved at køre flere virtuelle servere på en fysisk server kan udnyttelsesgraden af CPU'en vokse til 80 procent. Samtidigt kan virtualiseringsteknologi give bedre driftssikkerhed.
I dag er det dog ikke længere kun et spørgsmål om at virtualisere en server, det handler i lige så høj grad om at virtualisere it-infrastrukturen i en virksomhed.
Det var i hvert fald budskabet, da det ledende firma inden for virtualiseringsteknologi, VMware, kom med deres seneste produktannoncering, VMware Infrastructure 3, i starten af denne uge.
- Det handler om at bevæge sig mod det dynamiske datacenter, siger Robin Prudholm, senior systems engineer for VMware Nordic.

Det dynamiske datacenter skal automatisk kunne optimere udnyttelsen af sine ressourcer og sikre, at systemerne ikke går ned. Eksempelvis skal virtuelle servere automatisk flyttes fra en fysisk server over på en anden fysisk server, hvis der er brug for ekstra kapacitet, eller hvis en fysisk server går ned.
- VMotion, som vi har haft siden ESX2 (forrige version af VMware ESX Server 3.0, red.), gør det muligt at flytte en virtuel maskine fra en fysisk boks til en anden, uden at brugerne bemærker noget. Det skulle før gøres manuelt, men med den nye version kan det automatiseres fuldstændigt, siger Robin Prudholm.
Ved at definere forskellige politikker for tilgængelighed, svartider og lignende, kan VMware sørge for, at de virtuelle maskiner bliver placeret på de fysiske servere, der kan garantere de specificerede krav.
VMware Infrastructure 3 handler ikke kun om virtuelle maskiner. Med det nye udspil bevæger VMware sig også ind på storage-virtualisering.
- Vi anvender storage virtualisering til en vis grænse. Vi anvender VMFS (Virtual Machine File System, red.) til storage. En VM (Virtuel Maskine, red.) tror, den har en SCSI-harddisk, der sidder på en SCSI-controller. I virkeligheden er det blot en fil på SAN'et (Storage Area Network, red.).
Hvis man har en 8 gigabyte harddisk tilknyttet en virtuel Windows-server, er harddisken i virkeligheden en 8 gigabyte fil, der ligger på en SAN-LUN (Storage Area Network Logical Unit Nomber, red.) i filsystemet. Det betyder, at recovery af en virtuel harddisk blot er restore af en fil, siger Robin Prudholm.

VMware blev købt af storagegiganten EMC i 2003, men er fortsat som et uafhængigt dattaerselskab siden. Med sine første skridt ind på storagevirtualisering kan VMware komme til at gå EMC i bedene. Robin Prudholm understreger, at han ikke kender de videre planer for VMwares storage virtualisering, og han derfor ikke ved, hvor langt VMware vil gå.
- Andre leverandører som eksempelvis EMC kan med deres storagevirtualiseringsprodukt Invista flytte virtuel storage rundt på forskellige servere, uden at det påvirker brugerne. Der er vi ikke endnu, siger Robin Prudholm.
I mange år var VMware stort set enerådende på markedet for virtuelle maskiner, men det har ændret sig med blandt andet Microsofts indtræden på markedet i 2003, da Microsoft købte virtualiseringsfirmaet Connectix. Ved lanceringen af VMware Infrastructure 3 kunne VMwares øverste chef Dianne Greene da heller ikke undgå at kommentere den ændrede markedssituation.
- Vi har brugt de sidste otte og et halvt år på at prædike virtualisering. Nu er det bredt accepteret, sagde Dianne Greene.
Den brede accept har dog også ændret konkurrencesituationen for VMware.
- I fase et var der ingen alternativer, der var ingen andre, der leverede produkter, erkendte Dianne Greene.
I fase to, hvor teknologien er accepteret, er konkurrencesituationen anderledes.
Microsoft har i dag virtualiseringsproduktet Virtual Server, som er affødt af købet af Connectix i 2003. I starten kunne Virtual Server kun køre virtuelle servere, der anvendte Windows som operativsystem, men nu understøttes virtuelle servere også på Linux-systemer.
I april i år besluttede Microsoft, at Virtual Server skulle være gratis. Ifølge Microsofts oplysninger har der været mere end 200.000 downloads af Virtual Server de sidste to måneder.
Men Microsoft stopper ikke her. Softwaregiganten har yderligere virtualiseringsplaner. Eksempelvis annoncerede virksomheden for nyligt planer om at købe virtualiseringsfirmaet Softricity, for at lade Softricitys produkter indgå i Microsofts virtualiseringsportefølje.
Microsoft annoncerede samtidigt, at firmaet vil indbygge virtualiseringsteknologi i næste version af Windows Server med kodenavn Longhorn, der forventes at blive lanceret i anden halvdel af 2007. Allerede et halvt år efter forventer Microsoft at lancere en version af Longhorn med virtualisering.

Fra open source-verdenen kommer der også produkter, som med tiden kan komme til at true VMwares enerådende position. Open source virtualiseringsproduktet Xen fra Xensource bundles allerede i dag sammen med Novell Suse Linux, og når Red Hat Enterprise Linux 5 kommer sidst på året, vil den Linux-distribution også tilbyde virtualisering i form af Xen.
Xen anvender såkaldt paravirtualisering, hvilket kræver en speciel tilrettet version af operativsystemet, som skal køre i den virtuelle maskine. Paravirtualisering giver mulighed for detaljeret overvågning af de virtuelle maskiner.
Indtil videre har kravet om specielt tilrettede operativsystemer forhindret Xen i at kunne køre virtuelle maskiner med Windows. Det ændrer sig dog med de nye chip-teknologier fra Intel og AMD. Intels VT-processor og AMD‘s kommende Pacifica-teknologi bygger nemlig noget af cpu-virtualiseringen ind i hardwaren, så operativsystemerne ikke behøves at være specielt tilrettet. Sammen med de chip-teknologier vil Xen kunne køre virtuelle maskiner med Windows.
Ifølge Robin Prudholm vil VMware begynde at understøtte paravirtualisering, hvis det er noget som markedet ønsker.
- Vi har sagt, at så snart markedet kræver paravirtualisering, vil vi supportere det, siger Robin Prudholm, der dog endnu ikke er stødt på ønsker om paravirtualisering.

Billedtekst:
konkurrence Med Vmware Infrastructure 3 mener Robin Prudholm, at VMware bevarer sit forspring til konkurrenter som Microsofts Virtual Server og Xensources Xen.

Boks:
VMware Infrastructure 3
Centralt i VMware Infrastructure 3 er VirtualCenter 2 og Vmware ESX Server 3.0.

VMware ESX Server 3.0 lover at kunne gøre op til fire virtuelle cpu'er og 16 gigabytes RAM tilgængelige for en virtuel maskine. Den nuværende udgave af ESX kan stille to cpu'er og 3,5 gigabytes RAM til rådighed for en virtuel maskine.

VirtualCenter 2 anvender VMotion og DRS ( Distributed Ressource Scheduling ) til automatisk migrering af virtuelle maskiner fra en ­fysisk maskine til en anden.

OriginalModTime: 08-06-2006 15:06:00




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere