JavaScript bliver Python-lignende

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 2. juni 2006.


En væsentlig ingre­diens i AJAX-teknologien får indbygget Python-elementer.
På den nyligt afholdte AJAX Experience-konference i San Francisco stod udvikleren af JavaScript, Brendan Eich, på talerstolen.
Som ophavsmand til JavaScript har han en vigtig rolle i hele AJAX-teknologien, der blandt andet benytter JavaScript til at bygge brugervenlige webapplikationer, som det kan ses i applikationer som Google Maps, webregnearket numsum.com og webtekst­behandlingsprogrammet writely.com, som Google købte for nylig.
Hvor en traditionel web­applikation sender en HTTP-request og modtager en fuld opdatering af hele websiden, gør AJAX det muligt at udveksle information med webserveren, uden at brugeren skal sidde og vente på svar fra webserveren.

Udviklingen af JavaScript har derfor stor betydning for den fremtidige anvendelse af internettet og kan have betydning for, hvilke nye applikations­typer der dukker op på nettet. Ifølge Brendan Eich vil JavaScript udvikle sig i retning af et andet scriptsprog; Python.
- Vi skal lære af Python. JavaScript minder meget om Python, sagde Brendan Eich og nævnte, at han følger udviklingen af Python med stor inter­esse.
Brendan Eich planlægger et Javascript2, hvilket er baggrunden for at tale om andre sprog som inspirationskilde for JavaScript. Det er Brendan Eichs plan at tage velafprøvede sprogelementer fra Python og anvende dem i Javascript.
I februar skrev Brendan Eich på sin blog om at anvende nogle konkrete Python-konstruktioner (iteration og generator) i java script:
"Med de mange års udvikling i Python og lighederne med ECMAScript (JavaScript er standardiseret af ECMA, red.) i applikationsdomæne og udviklermiljøer, vil vi hellere følge efter end føre an. Ved at stille os på skuldrene af Python vil vi genbruge udviklerviden såvel som design og implementeringserfaring".
Brendan Eich understreger dog, at JavaScript ikke blot bliver en efterligning af Python:
"Der er ingen mening i at lave JavaScript om til Python, men jeg ser ingen fordel ved at lave forskelle uden grund på områder, hvor de to sprog allerede er meget ens (arrays/lists, for/in loops)", lyder det på hans blog.

En af udfordringerne for Brendan Eich bliver at sørge for, at den nye JavaScript er bagudkompatibel med den gamle.
- Enhver udvikling af JavaScript skal være bagudkompatibel. Den kan ikke tvinge dig til at ændre din måde at kode på, sagde Bren­dan Eich på AJAX-konferencen.
Han fremhævede den massive udbredelse, som JavaScript har fået grundet browsernes understøttelse af sproget.
- Flere og flere folk bruger JavaScript, fordi det er hurtigt og kraftfuldt nok ved hjælp af alle de API'er, som browserne stiller til rådighed, sagde Brendan Eich.
Et andet område, hvor JavaScript kan komme til at vokse i de kommende år, er på serverplatformen. JavaScript har hidtil udelukkende hørt hjemme på klientsiden i en browser, men står det til Sun, vil JavaScript bevæge sig over på serverplatformen.

På den nyligt afholdte Java­One-konference berettede Graham Hamilton, Sun vice president og Sunfellow for Java-platformen, om Projekt Phobos. Projekt Phobos er et web-applikationsmiljø, der kører på Java-platformen.
Det er Suns hensigt, at Projekt Phobos skal kunne anvendes til at udvikle webapplikationer med mange forskellige scriptsprog. Indtil videre fokuserer Sun dog på JavaScript.
Graham Hamilton gav ikke nogen tidsplan for projekt Phobos. Går man ind på projektets website, ser det ud til, at der kan gå lang tid. Der er ingen annonceringer i Announcements, diskussionsforummet har nul indlæg, og der er heller ingen dokumenter eller filer, der beskriver projektet i detaljer.
Det ser ud til, at Google har mere fremdrift med deres Google Web Toolkit-projekt, som blev annonceret midt i maj. I modsætning til Suns Projekt Phobos vil Google Web Toolkit give udviklere mulighed for at skrive programmer i Java og derefter lade GWT-compileren konvertere Java-klasserne til AJAX-applikationer i form af Javascript og HTML.
GWT-toolkittet kan downloades fra Googles webside for GWT. Der finder man også en række programeksempler, der anvender GWT.

Billedtekst:
webapplikationsmiljø
På Java­One-konferencen berettede Graham Hamilton, Sun vice president og Sunfellow for Java-platformen, om Project Phobos. Projekt Phobos eret webapplikationsmiljø, der kører på Java-platformen.

Boks:
Python
Open source-programmeringssproget Python blev udviklet af hollænderen Guido van Rossum i 1990. I mangel af et bedre navn valgte den store Monty Python-fan Guido van Rossum navnet Python. Guido van Rossum var blandt andet inspireret af sproget ABC, som han havde arbejdet med en del år.
Læs mere på www.python.org

Boks:
AJAX
AJAX-teknologien er flere år gammel - det er blot betegnelsen, der er relativ ny. AJAX benytter sig blandt andet af asynkron Javascript og XML; deraf navnet AJAX. Det var Jesse James Garner fra Adaptive Path, der fandt på begrebet AJAX i februar sidste år.

Læs Jesse James Garners
beskrivelse af AJAX på
tinyurl.com/7xzse

Boks:
JavaScript
Brendan Eich skrev den første udgave af Javascript for mere end ti år siden. I september 1995 blev den frigivet under navnet Livescript sammen med en betaversion af browseren Netscape Navigator 2.0. Senere samme år, den 4. december, blev den omdøbt til Javascript.

Tidsplanen for de nye versioner af java script:
• JavaScript 1.7 dette efterår.
• JavaScript 1.9 tidligt 2007.
• Brendan Eich regner med, at JavaScript 2 fuldstændig erstatter
JavaScript 1 om fire år.

ECMAScript, JScript og JavaScript
Netscape Navigator kunne anvende JavaScript i 1995.

Allerede i august 1996 kom Microsoft med deres udgave af JavaScript, kaldet JScript, i Internet Explorer 3.0. Microsofts JScript
bestræbte sig på at være kompatibel med det allerede succesrige
JavaScript.

I november 1996 indstillede Netscape JavaScript til standardiseringsorganet ECM, så det kunne blive en officiel standard. Specifikationen for standarden, ECMA -262, blev i juni 1997 accepteret som standard af ECMA under navnet ECMAScript.

Både JavaScript og JScript forsøger at være kompatible med ECMAScript, men tilføjer ekstra features, som ikke er beskrevet i ECMA-standarden.

OriginalModTime: 01-06-2006 13:49:45




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere