Nordea minimerer nedetid ved systemnedbrud

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den CTO d. 2. juni 2006.


Nordea Markets indfører Information Lifecycle Management for at minimere nedetiden ved systemnedbrud.
En database med fire terabyte data er tung at danse med. Både når dansen hedder restore, og når den hedder backup. Hos Nordea Markets er databasen efterhånden vokset til en størrelse, hvor den daglige backup tager meget lang tid at udføre. Hvis uheldet er ude, og databasen af den ene eller anden grund går ned, vil det i værste fald tage dage at få genetableret databasen og få systemerne online igen.
Det er en stor risiko for Nordea Markets, som handler med aktier, obligationer og valuta. Her er ikke råd til systemmæssig nedetid regnet i dage.
- Vi har en database, der efterhånden er oppe på fire terabyte data. Med de eksisterende backup- og restore-faciliteter vi har, er der tale om en operationel risiko, fordi det vil tage for lang tid at restore, hvis der indtræffer en fatal fejl i databasen, siger Ole Oxvang, it-chef for Nordea Markets.
For at fjerne den operationelle risiko er Nordea Markets it-afdeling i gang med at indføre en såkaldt Data Life Cycle Management-løsning (DLCM) fra virksomheden Lector. DLCM-løsningen er en implementering af ideen om Information Lifecycle Management (ILM), og løsningen anvender Oracle-databasernes partitioneringsmuligheder. Ideen bag DLCM er at klassificere data i forskellige segmenter.
- I planlægningsdelen af værktøjet klassificerer man sine data. Eksempelvis kan finansielle transaktioner have en livscyklus, hvor mere end tre år gamle data aldrig læses, over et år gamle data aldrig ændres, mere end et halvt år gamle data sjældent ændres, og resten ofte ændres. Det er dataejerne, der tager stilling til den opdeling. Når forretningen har defineret en livscyklus, skal datasæt opdeles, så de svarer til livscyklussen, forklarer Karl Haals, partner i Lector.

Hos Nordea Markets er data opdelt i core-data og i en række sekundære data. Core-data er de aktive data, som anvendes i de daglige forretninger og følgelig er afgørende for, at systemerne kan køre. Til den slags data anvender Nordea Markets spejlede diske og SAN som storage. De sekundære data er historiske data, der mest anvendes til at danne rapporter. De er derfor ikke så vigtige i den daglige drift. De bliver komprimeret og lagt på såkaldte read-only tablespaces, som er dele af databasen, hvor der kun læses fra.
- Ud af de fire terabytes vil et konservativt bud være, at 60 procent kan lægges over til historiske data, siger Ole Oxvang.
I tilfælde af systemnedbrud vil Nordea Markets hurtigt kunne genetablere core-data og således få systemerne op at køre hurtigt. Når systemerne med core-data er oppe at køre, vil de sekundære data blive genetableret.
- Et godt bud er, at restore går fra flere dage til få timer. Det er en effektiv og billig måde at reducere sin risiko på ved at bruge ILM, siger Ole Oxvang.

Muligheden for at minimere den operationelle risiko ved et systemnedbrud er absolut den primære årsag til at Nordea Markets er gået i gang med at implementere DLCM-løsningen. Der er dog også andre fordele.
- DLCM giver en mindre krævende backup som sidegevinst. Gang på gang tager man backup af de samme data, der ikke har ændret sig i lang tid. Hvis man betaler for sin backup, eksempelvis per megabyte, så kan løsningen spare penge, siger Karl Haals.
Han suppleres af Ole Oxvang:
- Når vi komprimerer nogle af de sekundære data og flytter dem ud i read-only tablespaces, kan vi spare diskplads. Samtidig kan vi i stedet for at anvende spejlede diske og SAN, hvor man bruger fire til fem gange ekstra diskplads, begynde at anvende billigere storagemedier. Endelig regner vi også med at reducere vores backup-tid væsentligt, da der kun tages backup af data, der ændres.
Han understreger dog, at minimering af restore-tid er den væsentligste årsag til at indføre DLCM-løsningen. De andre fordele er blot sidegevinster.

For tiden er Nordea Markets ved at færdigteste DLCM-løsningen. Ole Oxvang forventer, at testen er færdig inden sommerferien.
Kravspecifikationen til DLCM-løsningen er blevet skrevet af Nordea sammen med Lector. Derefter har Lector udviklet løsningen sammen med Oracle. Løsningen fungerer indtil videre med Oracle9i-databaser, men forventes at komme til Oracle10g-databaser.
- Nordea er de første aftagere af løsningen. Midt i juni vil en lukket kreds af finansielle virksomheder blive præsenteret for løsningen. I første omgang går vi efter de store finansielle virksomheder. Derefter bliver det telesektoren. De har også data med en livscyklus, hvor løsningen kan anvendes, siger Karl Haals.

Billedtekst:
Datatungt En travl dag i Nordeas dealerrum kaster store mængder kritiske data af sig. Nu har Nordea Markets implementeret en Information Lifecycle Management-løsning, der kan holde styr på backup- og restore-rutinerne.

OriginalModTime: 01-06-2006 13:00:56




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere