Patenter beskytter Targit

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den IT-Branchen d. 5. maj 2006.


Targit sælger business intelligence-løsninger, og alt drejer sig om at nå et godt beslutningsgrundlag med færrest mulig klik. Derfor udtager selskabet patent hver gang, teknikerne opdager en ny genvej til overblikket.
Kunder, der investerer i en business intelligence-løsning (BI) vil have overblik, og de vil have det i en fart.
Det nordjyske softwarehus Targit udvikler BI-løsninger og udtager patent, hvis selskabet mener at have fundet en genvej til at opnå overblik med færre klik.
- Vores rolle er at lave BI-processerne, så den enkelte bruger opnår det størst mulige beslutningsgrundlag med færrest mulige klik med musen, forklarer Morten Middelfart, udviklingsdirektør, Targit.
At finde den slags genveje er udvikling på højt niveau, og Targit inddrager også kunstig intelligens (AI) i arbejdet med at skære produkterne til, så brugerens arbejde lettes, og antallet af klik reduceres.
- Efter min mening styrker det troværdigheden og din argumentationskraft over for kunderne, at du har patenter, der underbygger, det du siger, pointerer Morten Middelfart, der endvidere peger på, at Targits patenter hindrer, at produkterne umiddelbart kan kopieres.
To hjemme - og to på vej
Indtil videre har Targit fået udtaget to patenter, og der er to mere under behandling. I sidste instans bliver hvert patent typisk til to, fordi der udtages såvel et europæisk som et amerikansk patent.
Prisen ligger mellem 100.000 og 200.000 kroner fra opfindelsen er gjort, til der søges om patentet. Denne fase klares på et par måneder. Efterfølgende løber der omkostninger på til behandling og udtagning i de enkelte lande på 100.000-150.000 kroner. Alt i alt vil processen typisk tage to et halvt til fire år, vurderer Morten Middelfart.
- Vores erfaring er, at prisen falder i takt med, at man får en vis rutine i sine claims. Targits seneste patenter vil jeg anslå kommer til at koste omkring en kvart million kroner alt i alt, siger udviklingsdirektøren.
Targits salgsdirektør Flemming Madsen fortæller, at virksomheden er den næstmest succesfulde herhjemme til at udtage patenter på softwareudvikling.
Rasmus Andsbjerg, der er business intelligence-analytiker hos IDC, bifalder Targits fokus på patenter:
- Ved at udtage et patent hver gang selskabet har gjort en væsentlig opfindelse, sikrer det sig mod, at produkterne kopieres.
Måske til salg
Targit samarbejder tæt med Microsoft og sætter en ære i at supportere BI-produkter fra Microsoft så snart, de rammer forhandlernes hylder.
- Da Microsoft lancerede SQL Server 2005 sidste år, var vi klar med produkter, der understøttede, den samme dag, siger Flemming Madsen.
Targit leverer adskillige BI-produkter, der er klar til at blive lagt oven på systemer som Axapta og Navision.
På spørgsmålet om Targit er til salg, hvis Microsoft skulle være interesseret, svarer Flemming Madsen:
- Skulle Microsoft være interesseret, vil jeg tro, at aktionærerne vil vurdere et eventuelt bud. Det er vel almindeligt købmandskab, lyder det fra salgsdirektøren.
Analytikeren Rasmus Andsbjerg, mener, at Microsoft ville gøre et udmærket køb, hvis de overtog Targit.
- Ikke mindst fordi Targit er bundet stærkt sammen med Navision. Blandt andet har de lavet et fremstød i USA sammen med Microsoft, hvor de er "foretrukken partner" på Navision-løsninger, siger analytikeren.
Fra rødt til sort
Fra 2004 til 2005 gik Targit fra millionunderskud til ditto overskud. Ifølge salgsdirektøren er omsætningen vokset de sidste fire-fem år med 30-50 procent hvert år.
- Vi offentliggør ikke vores omsætning, men den er bestemt ikke noget at være flov over, siger Flemming Madsen, der også forventer, at omsætningen vokser med 30-50 procent i år.
Hvem der konkurreres med varierer alt efter om der arbejdes med dedikerede BI-løsninger eller mere bredt orienterede MBS-løsninger (Microsoft Business Solutions).
- Når det er MBS, så møder vi ofte Columbus IT Partner, EDB Gruppen, WM-data og Tectura, mens Sigma, Accobat og IQ Software er typiske konkurrenter, når vi konkurrerer om dedikerede BI-løsninger, siger Flemming Madsen.
Også de klassiske BI-huse som Cognos, Business Objects og SAS Institute fylder en del i konkurrencebilledet hos Targit.
Det eneste, IDC umiddelbart kan komme i tanke om, der kan give skår i Targits succes, er, hvis Microsoft selv begynder at levere BI-overbygninger til sine egne løsninger. Det ville koste markedsandele og sandsynligvis lægge en dæmper på Targits vækst.

Billedtekst:
- Skulle Microsoft være interesseret, vil jeg tro, at aktionærerne vil vurdere et eventuelt bud. Det er vel almindeligt købmandskab, siger salgsdirektør i Targit, Flemming Madsen.

OriginalModTime: 04-05-2006 14:28:59




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere