Fastnet og mobilnet smelter sammen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den CTO d. 7. april 2006.


Konferencen 21st Century Com­munications World Forum havde fokus på konvergens mellem stadig hurtigere fastnet og mobilnet.
Forrige uge blev 21st Century Communications World Forum afholdt i London. Over 70 udstillere præsenterede nye og hurtigere forbindelser til både fastnet og mobilnet.
De havde også eksempler fra den virkelige verden, hvor teknologierne bliver taget i anvendelse. Siemens nævnte eksempelvis, at to mobiloperatører, T-Mobile og Vodafone, tager High Speed Data Packet Access-teknologi (HSDPA) i anvendelse. HSDPA, der er en udbygning af W-CDMA (Wideband Code Division Multiple Access), vil speede transmissionshastigheden for mobile enheder væsentligt op. W-CDMA er den teknologi, som blandt andet de danske 3G-mobilnet bruger.
Hvor et almindeligt W-CDMA-netværk kan give transmissionshastigheder på op til 384 kilobit/s, vil W-CDMA-netværk, udstyret med HSDPA byde på megabit-hastigheder. I starten lover T-Mobile transmis­sionshastigheder på 1,8 megabit/s, men senere på året vil hastigheden blive øget til 3,6 megabit/s.
Vodafone lancerer HSDPA under navnet "UMTS Broadband". I første omgang sker det i Düsseldorf, Frankfurt, Hannover og München.
Også fastnetforbindelserne får speedet hastigheden op. Netværksdivisionen af Deutsche Telekom vil i den kommende tid investere 3,7 milliarder kroner i et net, der lover transmissionshastigheder op til 50 megabit/s. Nettet baseres på VDSL2-teknologi (Very-high-bit-rate Digital Subscriber Line 2).

En anden gennemgående tendens på konferencen var den store fokus på sammensmeltning af fastnet og mobilnet. Centralt i den vision står IP Multimedia Subsystems (IMS).
Oprindelig blev IMS udviklet af standardiseringsorganet 3. Genera­tion Partnership Project (3GPP) for at give mobiloperatører mulighed for at anvende IP-applikationer i 3G-netværk. IMS dækker nu også fastnet, hvilket gør IMS til et centralt element i konvergensen mellem fastnet og mobilnet. Derfor blev konferencen IMS Global Comforum meget praktisk afholdt i samme bygning som 21st Century Communications World Forum.
Som et eksempel på mulighederne med IMS præsenterede Alcatel et scenario, hvor folk kunne komme i lyd-, billed- og tekstmæssig kontakt med hinanden ved hjælp af tre forskellige netværksteknologier: DSL, 3G/UMTS og WiMAX. En dynamisk adressebog viste, om en kontaktperson var til at få fat på. Hvilken netværksteknologi der skaber forbindelsen til kontaktpersonen, skal brugerne af Alcatels løsning ikke bekymre sig om, hvilket er ideen med IMS: Brugerne skal opleve løsningen som ét system.
Ud over sammensmeltning af netværksteknologier blev der også talt en del om sammensmeltning af virksomheder. Kort før konferencens start udsendte Alcatel og Lucent en pressemeddelelse som svar på vedholdende rygter om, at de to selskaber ville fusionere. Pressemeddelelsen bekræftede rygterne ved at meddele, at selskaberne havde indledt drøftelser med henblik på at fusionere de to selskaber.
Fusionen nåede dog ikke at blive en realitet, før konferencen var slut. Først søndag den 2. april offentliggjorde de to en plan for fusionen. Branchefolk på konferencen gik videre med spekulationer om andre fusioner i telekommunikationsbranchen. En kombination af Ericsson og Juniper blev nævnt af flere, men ingen af de to virksomheder ønskede at kommentere spekulationerne.

OriginalModTime: 06-04-2006 15:52:09




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere