De ansatte overtager 30 procent af Munk IT

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den IT-Branchen d. 24. marts 2006.


Munk IT har solgt 30 procent af virksomheden til godt 60 procent af medarbejderne. Direktøren håber, at initiativet kan trække nye ansatte til.
Det fynske it- og konsulenthus Munk IT tilbød i januar sine ansatte at tegne aktier i virksomheden, og det tilbud har cirka 70 af virksomhedens 115 ansatte taget imod.
- Til at starte med var det planen at tilbyde aktier til de ledende medarbejdere, men den plan er siden udvidet, så samtlige medarbejdere har fået tilbuddet, siger Bjarne Søballe, administrerende direktør for og hovedaktionær i Munk IT.
Mere end 60 procent af de ansatte har sagt ja til tilbuddet om at købe aktier, fortæller Bjarne Søballe.
Lektor Caspar Rose fra Handelshøjskolen i København forstår godt, at Bjarne Søballe vælger at sælge aktier til medarbejderne og tror, at vi vil se mere af det i fremtiden.
- De ansatte bliver langt mere "committed" ved på den måde at blive medejere af virksomheden, siger Caspar Rose.
Han mener, at salg af medarbejderaktier også hænger sammen med, at videntunge virksomheder ofte ikke bugner af kapital.
- Du har ikke så meget andet end aktier at give de medarbejdere, du gerne vil holde på, når virksomheden ikke er særlig kapitaltung, siger Caspar Rose, der mener, at salg af selv store bidder af en virksomhed a la Munk IT bliver mere almindeligt.
Sammen med Mezzanin
Bjarne Søballe overtog i december sidste år Munk IT sammen med Mezzanin Kapital, der finansierede 20 procent af købet. Mezzanin sidder stadig på 20 procent af virksomheden, så det er Søballe, der sætter 30 procent af sine aktier til salg.
Mangler folk
Tilbuddet bunder i et ønske fra direktørens side om dels at knytte de eksisterende medarbejdere tættere til virksomheden, dels at trække nye til.
- Vi mangler folk ad pommern til. Alene på Navision-området kan jeg godt bruge otte-ti mand, siger Bjarne Søballe.
Han har reserveret aktier til yderligere fem-seks mand, men så slutter aktiefesten også. Samlet ejer de ansatte aktier til en nominel værdi af cirka otte millioner kroner.
Bjarne Søballe tjener ikke noget på salget af aktier til de ansatte. De får aktierne til præcis samme pris, som Bjarne Søballe selv har givet.
De menige medarbejdere har typisk erhvervet aktier til en værdi af 10.000-20.000 kroner svarende til 100-200 aktier, mens de ledende medarbejdere har købt for 50.000-100.000 kroner og enkelte noget mere.
Rart at være medejer
Årsagerne til at købe aktier i arbejdspladsen varierer noget.
- Nogle gør det koldt og kynisk for at tjene penge, mens andre - påfaldende mange, synes jeg - vil vise commitment over for selskabet. Endelig er der også nogle, som bare synes, det er rart at være medejer af sin arbejdsplads, uddyber Bjarne Søballe.
Munk IT ledes af en bestyrelse og en direktion, og fremover får aktionærmedarbejderne deres egen repræsentant i bestyrelsen.

Billedtekst:
- Til at starte med var det planen at tilbyde aktier til de ledende medarbejdere, men den plan er siden udvidet, så samtlige medarbejdere har fået tilbuddet, siger Bjarne Søballe, administrerende direktør for og hovedaktionær i Munk IT.

OriginalModTime: 23-03-2006 15:43:21




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere