Tro og teknologi former verden

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 24. marts 2006.


Han kræver perspektiv og indhold i tilværelsen, og det har bragt ham til en række chefstillinger i mediebranchen. Mikael R. Lindholm er Computerworlds nye chefredaktør.
I 1986 kunne shippingmanden Mikael R. Lindholm ikke længere se den dybere mening i at flytte varer fra A til B på den smarteste måde. Han forlod rederiet A.P. Møller, tog en journalistuddannelse og gik i gang med at flytte holdninger i stedet for containere. Det har han gjort lige siden.
Han har haft chefstillinger på en række store erhvervsme­dier, været korrespondent i Washington D.C., skrevet flere bøger om innovation og været skaber af tænketanke. Nu stiller han sig i spidsen for det medie, hvor han ret beset altid har hørt til.
- Computerworld dækker fremtidens industri. Vi skriver ikke kun for it-samfundet, men for hele samfundet. It-virksomheder er de mest innovative i verden og dem, vi skal leve af i fremtiden. It er livsnerven, når vi taler om Danmarks rolle i en globaliseret verden. Vi skal skabe meget mere opmærksomhed om it-dagsordenen, siger Mikael R. Lindholm om sin kommende mission hos landets ældste it-avis og fø­rende online-it-nyhedstjeneste.

Af kolleger i tidligere stillinger er han ofte blevet kritiseret for at fokusere for meget på teknologien. Men som han ser det, er der ingen vej udenom, når to afgørende faktorer bestemmer den globale samfundsudvikling: Tro og teknologi.
- Det er de to urkræfter, der former verden. Jeg har så valgt at koncentrere mig om den ene, nemlig teknologien, siger Mikael R. Lindholm.
En karriereplan findes ikke i hans univers. Det var afskeden med A.P. Møller et eksempel på. Han havde succes som shippingmand og åbnede nye ruter over hele verden. Han kunne være blevet i rederiet og have arbejdet sig op i den lyseblå stjernes hierarki. Men han valgte at skifte karriere, da han erkendte, at containertransport nok rykker varer rundt i verden, men rykker meget lidt på det overordnede plan.
- Jeg har ingen planer om at skulle ende et sted. Jeg har til gengæld en ambition om at være med til at ændre ting og gøre en reel forskel. Det gode liv og den begunstigede tilværelse til flest mulig mennesker. Det må da være en rigtig drivkraft, funderer han.
De seneste år har Mikael R. Lindholm arbejdet med tænketanke, og i 2003 etablerede han Fremtidstanken for innova­tionstænkere.
- Når vi erkender, at vi skal leve af vores gode ideer, skal vi også blive gode til innovation. Derfor har vi brug for en model, der kan vise innovationstilstanden i en virksomhed, siger han.

Tænketankens arbejde udmøntede sig i rapporten Innovationens syv cirkler. Projektet blev samtidig udgangspunktet for at etablere konkurrencen Innovation Cup, som giver danske virksomheder mulighed for at måle sig med hinanden på iderigdom.
- Nu kører Innovation Cup. Det arbejde er færdigt. Nu vil jeg tilbage til mediebranchen, hvor vi bestandigt stiller spørgsmål til samfundsudviklingen. Som mediemand, journalist og publicist har du licens til at stille spørgsmål. Den licens skal bruges, mener Mikael R. Lindholm.
Computerworlds nye chef­redaktør er 44 år. Han har haft 31 år til at vænne sig til at være dansker, for han er finne, født i Sverige. Faderen, som arbejdede med Univac-computere, fik et direktørjob i Danmark og tog familien med, så interessen for teknologi har Mikael R. Lindholm ikke fra fremmede.

Han kan i dag beskrives som en velintegreret indvandrer, selvom det tog ham ti år at konvertere til rugbrød.
- Jeg var længe om at finde ud af, hvem jeg skulle holde med, når jeg så sport i tv. Det viser, hvor svært det kan være at komme til et andet land, selvom man kun kommer fra Finland. Men i dag føler jeg mig dansk, siger Mikael R. Lindholm.
R'et står for Rauno, så lidt finne er der trods alt i ham endnu.
Mikael R. Lindholm hæger om sit privatliv, som han deler med sin kone og deres tre børn på to, syv og 13 år. Fritidsinteresser prioriterer han ikke højt, selv om han begyndte at spille golf for tre år siden, da hans søn fik lokket ham med som sin caddy. Handicappet er stadig unævneligt for den brede offentlighed. Det kan han nå at forbedre, inden han indtager chefredaktørstolen på Computerworld 1. maj.

Billedtekst:
- Af verdens ti mest innovative virksomheder er de fem øverstplacerede it-virksomheder. Tager du telebranchen med, er vi oppe på syv. Det siger alt om, hvor udviklingen foregår, siger Computerworlds nye chefredaktør, Mikael R. Lindholm. Foto: Torben Klint

Boks:
blå bog
1980-84 A.P. Moller Shipping Academy & Global Project Group
1985-86   Maersk España, Trouble Shooter & Executive Assistant
1986-90    Danmarks Journalisthøjskole
1990-91    Dagbladet Information, erhvervsjournalist
1991-92    Dagbladet Information, korrespondent i Washington D.C.
1991-93    Ugebrevet Mandag Morgen, samfundsøkonomisk journalist
1994-95   Ugebrevet Mandag Morgen, redaktionschef
1996-99   Dagbladet Børsen, redaktionschef
1999-03   Børsens Nyhedsmagasin, chefredaktør (fra 2002
Berlingske Tidendes Nyhedsmagasin)
2004-06  Huset Mandag Morgen, redaktør og udviklingsdirektør
2006- Computerworld, chefredaktør

Mikael R. Lindholm har skrevet flere bøger, blandt andet "Slip danskerne løs" (1998) og "Slip innovationen løs" (2004) samt et utal af rapporter, artikler, klummer og debatoplæg.

OriginalModTime: 23-03-2006 15:12:57




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere