Indeni bor en langhåret guitarist

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 17. marts 2006.


Manden bag en stor del af den offentlige digitalisering forlader jobbet i Økonomi­styrelsen og bliver chef for Københavns Kommune. Tør type? Slet ikke, Claus Juhl kan lide et godt slagsmål og spiller de svedigste bluesriffs på el-spaden, når lejligheden byder sig.

Han har været chef for Økonomistyrelsen i to et halvt år. Siden onsdag har han været administrerende direktør for landets største arbejdsplads, Københavns Kommune med 50.000 ansatte.
Det må nødvendigvis være en hærdet bureaukrat, som sætter sig i den stol. Det er det sådan set også, for ifølge manden selv, Claus Juhl, 41 år, cand.polit. fra Aarhus Universitet, har han altid ønsket sig en karriere som embedsmand.
- Jeg er embedsmand for at gøre en forskel. Politik interesserer mig meget, men jeg har ikke politikergenet. Jeg gør mere gavn som spiller i kulissen, siger han.

I tiden som chef for Økonomistyrelsen har han stået i spidsen for at gennemføre en betydelig digitalisering af den offentlige forvaltning: e-faktura, NemKonto og digitale lønsedler til de offentligt ansatte. Det er store omvæltninger, der - lidt overraskende for offentlige it-projekter - ikke har medført de helt store problemer. Heller ikke, da virksomhederne fra den ene dag til den anden i februar sidste år, pludselig ikke længere kunne sende fakturaer på papir til det offentlige.
- Når man vedtager, at det offentlige kun skal kunne modtage fakturaer digitalt, så er det vores opgave at sørge for, at det bliver meget lidt attraktivt ikke at hoppe med på vognen, siger han.

Derfor var der heller ikke nogen overgangsordning, da det offentlige helt droppede at modtage papirregninger. Man oprettede til gengæld en række læs ind-bureauer, som scanner de papirregninger, der trods alt stadig vil komme.
- Det skal kunne betale sig for virksomhederne at gå med i processen. Det tager for eksempel fem dage længere at behandle en faktura, hvis man ikke sender den digitalt. Det betyder, at der går længere tid, før man får sine penge, siger Claus Juhl.

I sikker forventning om at kunne rapportere fra en frontlinje af kaos sendte Computerworld faktisk en journalist ud til et læs ind-bureau den dag, e-faktura blev indført. Sådan gik det bare ikke. Der kom papirregninger ind, der skulle scannes for at komme videre i systemet, men i et overraskende lille omfang og slet ikke nok til at vælte læs ind-kontorets scanner omkuld.
- Du får mig ikke til at sige, at det er en stor personlig succes: Det er en stor succes for skatteyderne og selvfølgelig en personlig tilfredsstillelse for mig. E-faktura er først og fremmest en god business case, siger Claus Juhl.
Han forventer, at de danske løsninger med e-government vil danne standard for digitaliseringen af den offentlige sektor i de øvrige EU-lande.

Claus Juhl er embedsmand i ordets oprindelige betydning. En folkets tjener. Ikke tjener på den måde, at han ydmygt tager imod og lader sig koste rundt med. Tværtimod har han været indpisker på de store digitaliseringsopgaver. Og når han i dag kan krydse e-faktura, NemKonto og digitale lønsedler af på lis­ten over ting, han har ordnet, er det ikke sket uden kampe. Sådan må det være, når man ikke tror på kompromiser, bagdøre og overgangsordninger.
- Jeg er glad for et godt slagsmål, det er jeg ikke bange for, siger han.

Københavns nye administrerende direktør rummer andet og mere, end den velklædte, lidt tørre bureaukratstil umiddelbart afslører. Spørg til hans fritid og op dukker ikke skak, golf og spadsereture med hunden. Inde bag jakkesættets professionelle skal bor en blues­guitarist, der kaster det lange hår rundt i soloer, mens støvet fra highway'en lægger sig på flasken med Jack D.
- Jeg spiller elektrisk guitar, og jeg synger. Mest svedig ­Chicago-blues, siger han.
Kollegerne i Økonomistyrelsen har ganske vist aldrig oplevet den side af deres chef og de ansatte i Københavns kommune kommer næppe heller til det. Men ved private lejligheder, griber Claus Juhl gerne spaden og gi'r et par numre.
Han bruger ikke sin fritid i VL-grupper. Når han ikke arbejder, er han sammen med sine venner og familie - herunder to børn.
- Man kan ikke lave det samme hele tiden. Og så sjovt er det altså heller ikke at tale med direktører og DJØF'er hele dagen, griner han.

Hans anden store interesse er litteratur. Som læsehest og musiker dumper han således mere naturligt ned i kassen med betegnelsen Kreativ Humanist. Embedsmandsjobbet og hans musikalske livsindhold stikker i hans egen optik ikke så meget ud fra hinanden, som en udenforstående kunne tro.
- Bureaukrater er nogle af de mest kreative mennesker. De skal udføre abstrakt tænkning og manøvrere i et landskab med mange aktører. Det tror jeg, mange uden for miljøet undervurderer, siger han.

Billedtekst:
- Vi digitaliserer for skatteydernes skyld. Hvis vi ikke kan lave en god business case, er det meningsløst, mener Claus Juhl, der står bag en række af landets store digitaliseringsopgaver.

OriginalModTime: 16-03-2006 14:48:54




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere