It-jobbene skabes i hovedstaden

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 17. marts 2006.


Hovedstadsregionen fører på alle felter, når det gælder start af it-virksomheder, vækst og nye arbejdspladser.
uddannelse

Nye it-virksomheder og nye job skabes i hovedstaden, mens resten af landet hænger i iværksætter-bremsen. I hovedstadsregionen, der dækker Københavns Kommune, Københavns Amt, Frederiksberg Kommune og Frederiksborg Amt, ligger jobvæksten på 20 procent hos virksomheder inden for it- og kommunikationsområdet, der er etableret inden for de seneste seks år. I resten af landet er it-jobvæksten på kun 7,5 procent. Det viser undersøgelsen
Det skæve IT-Danmark, som lektor ved Handelshøjskolen i Århus, Kent Nielsen, har lavet. At provinsen overhovedet markerer sig i udviklingen af nye it-virksomheder og it-arbejdspladser, skyldes næsten udelukkende væksten i Århus og Aalborg. Uden for universitetsbyerne sker der meget lidt på iværksætterfronten.
Vækstfonden, der med et kapitalgrundlag på et par milliarder kroner, investerer i nye virksomheder, bruger halvdelen af sine penge på it-virksomheder. Næsten alle pengene går til storbyerne.
- Vi investerer i virksomheder, vi mener, er perspektiv­rige. De udspringer fra universitetsmiljøerne i København, Århus, Aalborg og i mindre grad Odense. Så der er tale om et skævt it-danmark. Vi ser simpelthen ikke meget til virksomheder fra provinsen, siger kommunikationsrådgiver i Vækstfonden, Mads Damkjær.

Provinsens virksomheder har svært ved at komme ud over rampen, lyder det fra Lars Andersen, partner og ansvarlig for it-investeringer i ventureorganisationen SEED Capital.
Der bliver startet mange flere it-virksomheder i hovedstadsregionen end i resten af landet. De klarer sig tilmed bedre, faktisk dobbelt så godt, som i provinsen. Ifølge Kent Nielsens undersøgelse er der efter seks år stadig liv i halvdelen af samtlige nystartede virksomheder. 22 procent af de overlevende københavnervirksomheder er it-virksomheder mod kun 13 procent i provinsen. Oven i købet er værditilvæksten i hovedstadsområdets virksomheder på 25,3 procent mod provinsens 12,3 procent.
Forklaringen på det skæve it-danmark er først og fremmest geografisk.
­- Den højtudannede arbejdskraft klumper sig sammen omkring de store byer med universiteterne. For virksomhederne er adgangen til veluddannet arbejdskraft helt afgørende, siger lektor Kent Nielsen.
Han peger på, at uanset hvor virtuel og mobil vores samfund er blevet, er det stadig svært at få folk til at flytte til Tarm og Thisted.
- Et eksempel er Thy Data, der med sin placering formentlig har nået toppen af sin kapacitet for, hvor meget de kan vokse i Thy, siger han.
Rekrutteringsgrundlaget i Nordjylland er uendeligt lille, og i 2004-tal var der præcis 13 personer med en universitetsuddannelse i it-branchen i Thy.

Og den 115 m/k store it-virksomhed Thy Data har ganske rigtigt svært ved at trække kvalificerede folk til Thisted. Derfor samarbejder virksomheden med handelsskolerne i området. Skolerne leverer handelsuddannelsen, og it-konsulenterne fra Thy Data tilbyder efterfølgende en it-uddannelse til de elever, som er interesseret. Virksomheden har foreløbig fået 12 nye medarbejdere ad den vej.
Virksomheden har desuden åbnet kontorer i Aalborg, Kolding og København.
- Kontoret i Aalborg er ikke oprettet for at kunne betjene kunderne. Det er der, så vi kan rekruttere nye medarbejdere fra universitetet, siger Thy Datas administrerende direktør, Egon Østergaard.

Uddannelsesniveauet for ansatte i it-sektoren omkring Århus og København er ekstremt højt sammenlignet med resten af landet. De to byer konkurrerer med metropoler i resten af verden, mere end med resten af Danmark, mener lektor Kent Nielsen.
- It-området er en dynamo for erhvervsudviklingen og har brug for forskning og uddannelse. Derfor må en virksomhed, der skal tiltrække højt kvalificeret arbejdskraft, placere sig i et område, hvor den kan skaffes, siger Lars Stigel, direktør for Østjysk Innova­tion.
I områderne uden for de store byer, er der ikke ret mange arbejdspladser, som retter sig mod it, konstaterer Jakob Lyngsø, direktør i IT-Branchen.
- Hvis vi skal udvikle virksomheder i provinsen, har vi behov for at få skudt arme ud fra universiteterne til de mindre byer, siger han
88 procent af samtlige universitetsuddannede i it-sektoren arbejder i Århus, AaÅlborg og hovedstadsregionen. Alene i København har 68 procent af dem, der arbejder i it-sektoren, en universitetsuddannelse, mens 15 procent arbejder i Århus, oplyser Kent Nielsen.

OriginalModTime: 16-03-2006 14:29:11




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere