It-pris gik til it-Friis

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 3. marts 2006.


Skype-stifter og milliardær Janus Friis modtog IT-Prisen 2006. Han er i sandhed enestående
i den danske it-branche, hedder det i motiveringen for prisoverrækkelsen.

IT-Brancheforeningen kunne i går, torsdag, overrække IT-Prisen til Janus Friis, som sidste år solgte virksomheden Skype til online auktionssitet Ebay for cirka 16 milliarder kroner.
- IT-Prisen 2006 går til en person, som i sandhed er enestående i den danske it-branche. Janus Friis har skabt et produkt, kunderne har brug for og kan lide. Han rusker op i forretningsfilosofien i it-branchen og viser, hvor langt man kan komme med en stærk vilje og en god ide. Skype er i dag verdens tredjemest betydningsfulde brand. Vi skal være glade for, at dette produkt er stiftet i Danmark. Med den aktivitet, Janus indtil nu har udvist, bliver det ikke det sidste, vi ser til ham, lyder priskomiteens udtalelse.
Komiteen består af de administrerende direktører for de organisationer, der giver prisen, nemlig IT-Brancheforeningen og IDG Danmark (der udgiver Computerworld), samt de to seneste vindere af IT-Prisen.

Og verden har ganske rigtigt ikke set det sidste til Janus Friis, som i øjeblikket slår sine folder hos Skype i London. Han er allerede i gang med at føje nye bedrifter til cv'et.
- Både Niklas (Zennström, medstifter af Skype, red.) og jeg har involveret os i Fon, hvor det er tanken, at folk kan dele deres Wi-Fi (trådløs internet, red.) og til gengæld få adgang til andres Wi-Fi. Det styrter derudad og skal nok gå hen og blive rigtig stort, siger Janus Friis.
Lysten til offentlig optræden er til gengæld ikke stor. Janus Friis holder sig bevidst ude af mediebilledet, men svarer venligt, da Computerworld spørger, hvad teleselskaberne skal leve af i fremtiden, nu han har været med til at aflive minuttaksterne med Skype.
- Telemarkedet blev dereguleret i Europa i 90'erne, og konkurrencen førte langsomt til marginalt lavere priser. Med udbredelsen af bredbånd og services som Skype blev udviklingen accelereret ekstremt, og prisen for telefoni nåede nul. Samtidig går telefoni fra at være en service leveret af teleselskaber med en fast infrastruktur, til at være software. I løbet af de næste år vil det blive helt naturligt at have fuldskærms 32-tommer videosamtaler med familie og venner, noget der tidligere har været forbeholdt nogle få bestyrelseslokaler, siger Janus Friis.

Samfundet er nødt til at sørge for, at de basale rammer for udviklingen af nye virksomheder, er i orden, primært de skattemæssige, siger han.
- Hvis ikke, flytter virksomhederne simpelthen ud i en globaliseret verden.
Men for megen statslig indblanding er ikke gunstig for skabertrangen, mener han:
- Jeg sad med i et forum for "innovationsfremme" ledet af Martin Thorborg. Alle snakkede om, hvordan man skulle stimulere, blande sig og lære studenterne at være iværksættere under deres uddannelse. Da det blev min tur, sagde jeg, at jeg synes vi skulle fokusere på "statsudblanding" i stedet for statsindblanding.
Hvis Danmark skal blive ved med at gøre sig gældende på det internationale marked, er Skype-stifterens bud, at vi skal fortsætte med at være gode til det, vi altid har været gode til.
- Nemlig at forene forskellige teknologier i brugbare produkter og markedsføre dem på verdensmarkedet. Det gør Grundfos. Det gør Lego. Det gør B&O, og det har vi gjort i Skype. Så vidt jeg ved, er det det, vi danskere har gjort siden vikingetiden, siger Janus Friis.
Læs også side 28

Billedtekst:
Vikingetid - Vi skal blive
ved med at forene forskellige teknologier i brugbare
produkter. Det har vi danskere har gjort siden vikingetiden,
siger Janus Friis, Skype-milliardær og IT-Prismodtager.
Foto: Line Ho Young Kjær,
Scanpix




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere