De store fisk i den lille sø

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 24. februar 2006.


KMD har ligesom en række andre etablerede it-virksomheder åbnet afdeling midt mellem de lyse hoveder i it-iværksætternes centrum på IT-Universitetet.

Det gælder om at holde sig til, dér hvor der sker noget. Når det handler om it-iværksætteri er IT-Universitetet, ITU, i den nye Ørestad i København, et af stederne at holde øje med.
ITU har afsat hele femte etage af universitetets nybyggede lokaler til folk med ideen og viljen til at være selvstændige virksomhedsudviklere.
I dag kan der ikke stoppes flere iværksættere ind på de godt 2.000 kvadratmeter, og køen af små, nye virksomheder, der vil ind, bliver dagligt længere.
En af de virksomheder, der var heldige at få plads, er hverken ny eller lille. Blandt de cirka 50 unge virksomheder, støder man på kommune-it-kæmpen KMD.
- Vi går glip af noget, hvis vi ikke er her. Det er en stor mulighed for at skabe nye netværk og for at arbejde sammen med ITU-studerende, der kommer ind på vores projekter. Og selvfølgelig er rekruttering af nye medarbejdere til KMD en faktor, siger Jan Kjellerup, innovationschef i KMD, og leder af KMD:Lab.

For KMD's vedkommende fungerer lab'et også som et kreativt frirum for KMD-ansatte.
- Herude er der rum til at tage konflikter og tale om de ting, vi ikke gør godt nok i det daglige. Det skaber fornyelse og nytænkning i de måder, vi arbejder på, siger Jan Kjellerup.
Et innovationsforløb på KMD:Lab foregår typisk i grupper a 12 kolleger, som på tværs af organisationen i en periode arbejder på ITU-laboratoriet.
- Jeg tror meget mere på denne form for personlig og faglig udvikling end en overlevelsestur med kollegerne i skoven, siger Jan Kjellerup.
Det er ikke meningen, at KMD:Lab skal være en ide-fabrik for moderorganisationen.
- Slet ikke, vi arbejder med den eksisterende KMD-retning, men vores tilstedeværelse her er med til at styrke vores egen kultur, udvikle nye projektformer. Ved at tage ophold uden for vores egen andedam, ser vi biksen i et nyt perspektiv. At vi som sidegevinst også bliver betragtet på en ny måde af andre, er kun dejligt, mener Jan Kjellerup.

KMD er ikke alene med tanken om, at fremtidens netværk og medarbejdere findes i
iværksætternes frugtbare rækker. Etablerede virksomheder som Microsoft og softwareudvikleren Kring Technologies har også valgt at lægge afdelinger i ITU's væksthus.
- Vi vil ligge i bull's eye. Det er her, innovationen inden for it-området foregår. Her har vi adgang til dygtige, potentielle medarbejdere og studerende. Rekruttering er et af formålene med at være her, siger Jesper Kring, medstifter af Kring Technologies.
Virksomheden har været på ITU i seks måneder og begynder allerede at mærke pladsmanglen. Men der er ikke flere kvadratmeter at leje.
- Inden for det næste halvandet år forventer jeg, at vi går fra de nuværende 200 til 400 medarbejdere, siger Jesper Kring.
De allerfleste ansatte er dog placeret i Indien, hvor Kring har udviklingsafdelinger.

Tanken om, at de store, etablerede virksomheder optager pladsen på ITU fra iværksættervirksomheder, afviser Jesper Kring som meningsløs.
- Der skal tværtimod flere store, internationale virksomheder ind i miljøet her. Danske iværksætteres største udfordring er, at de har svært ved at komme ud over og rampen og vokse. Her vil tilstedeværelsen af de store virksomheder være en inspiration. 90 procent af danske virksomheder har under ti ansatte, mens kun seks procent af iværksættervirksomhederne er det, vi kalder vækstvirksomheder. Vi har i høj grad brug for symbiose mellem store og små virksomheder - og så skal vi have en etableret mentorordning, siger Jesper Kring.
Han er i øvrigt selv på trapperne med et nyt skud på Kring-stammen, Kring Ventures, der skal hjælpe startervirksomheder.

En anden af de store it-leverandører til det offentlige, CSC, har valgt at skabe sine kontakter i ITU-miljøet med en samarbejdsaftale.
CSC slog i sidste uge dørene op til sit eget innovationsmiljø, I-Lab i København, og præsenterede samtidig en såkaldt innovationsaftale med ITU.
Aftalen betyder, at sidsteårs-studerende kan komme på et ophold i CSC, som en del af deres uddannelse. CSC håber på den måde at kunne høste ny viden fra de studerende, mens ITU-ledelsen hilser aftalen velkommen, fordi den kobler forskermiljøet med realiteterne på en rigtig arbejdsplads.
- ITU's forskning og uddannelser er baseret på en tæt dialog med omverdenen. Samarbejdet med CSC er et eksempel på, hvordan det private erhvervsliv og universitetsmiljøet kan udveksle viden og ressourcer på en måde, der kommer begge parter til gavn, siger Jørgen Staunstrup, forskningschef ved ITU.

Billedtekst:
Stor
blandt små KMD har etableret sig blandt startervirksomhederne i IT-Universitetets væksthus.
- Et projektophold herude giver mere end
en overlevelsestur i den vilde skov, siger KMD's innovationschef, Jan Kjellerup.
Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere