Coach og grå eminence - med et stænk godfather

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 3. februar 2006.


Det er menneskene og tempoet, der efter en lang karriere i konsulentbranchen har fået Ib Kunøe til at bruge sine millioner på at gøre hensygnende it-virksomheder til gode forretninger. I denne uge annoncerede han fusionen af Topnordic og Ementor til en nordisk it-gigant.
En grå fredag midt i januar, tre uger før annonceringen af hans seneste fusionsplaner, tager han imod i et mødelokale på Hellerup Park Hotel. Ib Kunøe er på mindre end to år blevet en legende i it-branchen.
Hyppige medieomtaler beskriver ham ofte som finansmanden Ib Kunøe, og alene navnet på hans egen virksomhed Consolidated Holdings sætter fantasien i gang med billeder af finansfolk med stenansigter, der laver milliardtransaktioner, inden de kører hjem i store biler til overdådige landsteder.
Kunøe-familien er da også landet som nummer 48 på Berlingske Nyhedsmagasins liste over landets 50 rigeste med en formue, der alt inklusive har krydset milliarden. Consolidated Holding vurderes til at have en likvid beholdning på knapt en milliard, og de mellem 16 og 20 selskaber, som indgår med forskellige ejerandele i investeringsporteføljen, omsætter på den rigtige side af tre milliarder kroner.

- Man får så mange betegnelser hæftet på sig. Og ordet finansmand dukker jo op, så snart tallene når en vis størrelse. Som gammel konsulentmand mener jeg jo bare, at jeg driver virksomhed.
Sådan beskriver Ib Kunøe selv sit arbejde i Consolidated Holding, hvor udviklingen af fire større danske it-virksomheder i øjeblikket spiller en fremtrædende rolle. Det er Topnordic, Columbus IT Partner, Gatetrade og Danware.
- 2006 bliver skæbneåret for Danware - året, hvor der virkelig skal ske noget afgørende. Topnordic havde sit skæbneår i 2001, mens Gatetrade og Columbus IT Partner havde det i 2004, siger Ib Kunøe, der godt nok har en baggrund i rekruttering, men på ingen måder viger tilbage for at fyre og lukke, når det er nødvendigt.
Han beskriver sig selv som coach, der med sine mange år i human resources har fået indsigten til at finde de rigtige folk og give dem de rigtige udfordringer og ansvar. Så med pengene og sin forståelse for købmandskab er han både coach og grå eminence med et stænk godfather.

- Internettet har haft min store interesse i mange år. Og uden at være tekniker er jeg altså kommet ind i it ad den vej. Telmore og Topnordic er eksempler på det, forklarer Ib Kunøe.
- Filosofien i Telmore var at automatisere alle funktionerne i mobilselskabet, så kunderne kunne betjene sig selv via internettet og dermed skabe en afsætningskanal, som i princippet kunne bruges til at sælge hvad som helst. Vi holdt så fast i mobiltelefoni, fordi vi ville bevise, at det kunne lade sig gøre at tjene penge på rigtig gammeldags maner, efter dot.com-boblen brast.
Salget af Telmore i slutningen af 2003 vurderes at have indbragt Ib Kunøe i omegnen af 200 millioner kroner for hans andel. Ud af handlen kom også en ejerandel på 40 procent i selskabet CDRator, der oprindeligt udviklede teknologien bag Telmore og producerer kundehåndterings- samt afregningssystemer til tele- og internetvirksomheder.
- CDRator er en lille, men meget værdifuld virksomhed, som er ene på markedet for små serviceprovidere. Et billingsystem, som hos en stor leverandør nemt løber op i 300 millioner euro, kan vi levere for 20, siger Ib Kunøe.

Automatiseringsfilosofien ligger også bag succesen for Danmarks største hardwareforhandler Topnordic, som nu fusionerer med norske børsnotrede Ementor. Ib Kunøes 64 procent af virksomheden har sin oprindelse i Systemforums betalingsstandsning i 2001, hvor Systemforums e-handel med hardware blev fusioneret med Topnordic.
Siden har Topnordic opslugt hardwareforretningerne fra både Mærsk Data og Ementor samt virksomheden Swwwing, der tidligere var i Consolidated Holdings portefølje. Selskabet har investeret mange millioner i udviklingen af portalen de seneste år.
- 63 procent af alle ordrer i Topnordic går gennem portalen. Med portalen kan vi levere account management og service, som slår leverandørerne igen og igen, siger Ib Kunøe.

Det var også anvendelsen af internet til automatisering, der fik Ib Kunøe og Consolidated Holding til at lave en af de mere kontroversielle investeringer, da han i sommeren 2004 overtog indkøbsportalen Gatetrade fra et konsortium af TDC, Mærsk Data, Danske Bank og Post Danmark. Konsortiet havde vundet en offentlig kontrakt på at udvikle og drive portalen, der som offentlig indkøbsportal skulle generere en omsætning på over 40 milliarder kroner, men konsortiet nåede kun et par hundrede millioner kroner.
- Folk mente jo, jeg var gal. Hvis de store virksomheder i konsortiet ikke kunne drive Gatetrade, hvordan skulle jeg så kunne? Men Gatetrade manglede en salgsorganisation. Der var masser af kunder, som bare ikke brugte portalen - den blev ikke solgt godt nok, forklarer Ib Kunøe.
- Efter store investeringer og næsten total udskiftning af medarbejderstaben kommer den største omsætning i dag fra private virksomheder - Vestas kan for eksempel godt se fordelene i den måde at købe ind på. Og de offentlige institutioner skal nok komme med. Nu hvor e-faktureringen er på plads, bliver e-indkøb også nemmere at forstå.
- Det handler ikke altid om at være først på markedet - men derimod om at kunne se, hvor markedet bevæger sig hen, siger Ib Kunøe.
Den øvelse ønsker han altid at være så tæt på som muligt i sine virksomheder. Derfor bruger han i øjeblikket mange timer hos Columbus IT Partner, hvor han med en aktiepost på 37 procent har det sidste ord.
Det har han i denne viner brugt til endnu en gang at foretage en større rokade i direktionen, så russiske Vladislav Martynov blev skiftet ud med den danske stifter, Michael Gaardboe, på posten som administrerende direktør. Vladislav Martynov rykker efter blot et år på posten til Redmond, hvor Microsoft har sit hovedkvarter, for med titel af president at holde kontakten mellem IT Columbus Partner og Microsoft.
For Ib Kunøe ligger udviklingen i helt naturlig forlængelse af, at Vladislav Martynov, der blev hentet til IT Columbus Partner fra et job i netop Microsofts hovedkvarter, har løst de to strategiske opgaver, der det seneste år har stået højest på ledelsesdagsordenen i virksomheden: For det første bedre kontakt med Microsoft, hvis Dynamics Navision og Axapta-produkter IT Columbus Partner lever af at sælge som løsninger. Og for det andet deltagelse i Microsofts nye avancerede program for systemintegratorer, Industry Builder, blandt andet ved hjælp af de seneste køb af softwarehusene To-increse i Holland og Vertical-Soft i USA.
Begge mål er nået, og Vladislav Martynov skal nu bevare livlinen til Microsoft. Imens kan Michael Gaardboe og Ib Kunøe tage fat på at fintune virksomheden, så den reelt fungerer både som et uafhængigt softwarehus (ISV - independent software vendor) og en konsulentvirksomhed.
- Columbus IT Partner bliver næppe splittet op. I en virtuel verden kan de to funktioner sagtens fungere i én virksomhed, men omvendt giver strategien os mulighed for at rydde op i egenudviklingen i Columbus-selskaberne og fokusere dem på salg, forklarer Ib Kunøe.
- Det handler om at pille stjernerne af folks skuldre og få alle til at levere deres bedste sider. Der skal ikke være nogen skjulte dagsordner, for det handler om at etablere hurtige og fleksible beslutningsprocesser og skabe tætte personlige relationer, siger han.

Ib Kunøe er også stor tilhænger af det, han kalder feedback, når hans medarbejdere har succes. Ud over sit nye ansvarsområde kunne Vladislav Martynov som tak for sin hidtidige indsats udnytte en aktieoption på 400.000 aktier i Columbus IT Partner med en værdi på cirka 4,5 millioner kroner.
Et aktiekøb, som blev gjort muligt gennem en kapitalforhøjelse ved at udstede nye aktier på Københavns Fondsbørs. Her har Ib Kunøe brugt det sidste ord i kredsen på cirka 4.000 aktionærer til at anvende aktieinstrumentet aktivt.
Aktieinstrumentet regner han også med skal anvendes mere aktivt i en anden børsnoteret virksomhed i Consolidated Holdings portefølje - Danware, som Consolidated Holding ejer 10 procent af, og hvor Ib Kunøe sidder i bestyrelsen. Softwarehuset, der står bag programmerne NetOp Remote Control og NetOp School til pc-fjernbetjening, har ifølge Ib Kunøe aldrig rigtig brugt sit aktieinstrument til noget og har samtidig en kassebeholdning, som nærmer sig 200 millioner kroner.
- I Danware skal der ske noget i forhold til afsætningen. De er blevet for fede og sælger for lidt, men selvfølgelig skal vi også kigge på, hvordan produkterne skal udvikles, siger Ib Kunøe og forstår godt, at aktionærerne og resten af it-branchen nu har meget store forventninger til, at der sker noget i Danware.
- Børsnoteringen af et selskab disciplinerer, fordi der i Danmark er krav om, at man fortæller markedet om forventningerne til resultatet. Men det er også en dyr løsning. En virksomhed som Danware med omsætning på cirka 100 millioner kroner er en meget lille virksomhed på børsen.
Men børsen er også en måde at gøre sit exit fra en virksomhed, selvom Ib Kunøe understreger, at han ikke som kapitalfondene arbejder med en fastlagt exit fra de virksomheder, han investerer i.
- Jeg tænker på, om det er en god forretning - om jeg tjener penge. Længere er den ikke, siger Ib Kunøe. Derfor udelukker han heller ikke nye investeringer, selvom han understreger, at det nu handler om konsolidering og store virksomheder.

Læs også 2. sektion side 4-5

Boks:
Blå bog
62-årige Ib Kunøe er uddannet linjeofficer i 1968 samt HD i
organisation 1975.

I 1973 forlod han forsvaret og var med til at starte de danske aktiviteter for den svenske rekrutteringsvirksomhed Mercuri Urval. Fra
Danmark voksede Mercuri Urval til 22 lande. Og Ib Kunøe var både topchef og medejer frem til 2002, hvor han solgte sine aktier.

Har løbende været aktiv investor i blandt andet systemintegratoren Systemforum, hvorfra e-handlen med hardware blev fusioneret med Topnordic i 2001. Siden er Ib Kunøe via Consolidated Holdings blevet aktiv investor på it-markedet.

Som it-bruger betragter han sig selv som meget aktiv. Har dog stadig en papirkalender - det går stadig langt hurtigere end en elektronisk, mener han.

Boks:
Kunøes selskaber
Gennem selskabet Consolidated Holdings A/S ejer Ib Kunøe større eller mindre andele i op mod 20 virksomheder, fra ejendomsinvestering over optik og pr til en større gruppe af it-virksomheder:

Topnordic: 64 procent
Ejes derudover af virksomhedens stiftere og ledelse. Hardwareforhandler med 336 ansatte, der i 2004 tjente cirka 30 millioner kroner ud af en omsætning på knap 2 milliarder kroner. Fusionerer Topnordic efter planen med Ementor ASA, bliver Consolidated Holdings største enkeltaktionær med 32 procent af aktierne i et selskab med en samlet omsætning i 2005 på 6 milliarder kroner og 1.700 ansatte.

Gatetrade: 100 procent
Købt i 2004 af et konsortium bestående af TDC, Mærsk Data, Danske Bank og Post Danmark. 27 ansatte i 2004. Havde både negativ omsætning og resultat.

Columbus IT Partner:
37 procent
Børsnoteret på Københavns Fondsbørs. 811 ansatte, tabte i 2004 25 millioner kroner ud af en omsætning på 581 millioner kroner.

Danware: 10 procent
Den ene af stifterne, Peter Grøndahl, ejer 15 procent. Børsnoteret på Københavns Fondsbørs. 52 ansatte tjente i 2004 23 millioner kroner ud af en omsætning på 96 millioner kroner.

Kilde: Computerworld og KOB




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere