Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 27. januar 2006.
Regeringens nye it-sikkerhedspanel mødes af høflig imødekommenhed i branchen. Men Dansk IT overvejer stadig en privat indsats på området.
It-sikkerhed er så vigtigt, at det skal på dagsordenen i regeringens Globalisringsråd.
Viceformand i IT-Brancheforeningen Jørgen Bardenfleth, der er medlem af Globaliseringsrådet, vil have emnet op på et af rådets sidste møder, inden det i marts med statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) i spidsen barsler med konkrete forslag til, hvordan Danmark fortsat sikrer vækst og udvikling i fremtidens globale virkelighed.
Dermed kan arbejdet med it-sikkerhedskultur i Danmark få et uventet løft og blive synlig på en helt ny måde i samfundsdebatten. For Globaliseringsrådet er ifølge de fleste politiske iagttagere lige nu stedet, hvor linjerne for de kommende års politiske indsats bliver lagt.
Jørgen Bardenfleth er til daglig administrerende direktør for Microsoft Danmark og formand for ITB's udvalg, der beskæftiger sig med it-sikkerhed. Han understreger, at arbejdet med at udvikle danskernes it-sikkerhedskultur er afgørende for, at vi kan udnytte informationsteknologien så avanceret som muligt til at forbedre den danske konkurrenceevne i fremtiden.
- Der er behov for at gøre en stor indsats for at løfte it-sikkerhedskulturen i Danmark. Men der er ikke noget mål for den proces, vi bliver aldrig færdige med it-sikkerhedsarbejdet, men skal hele tiden sørge for, at informationerne når ud til borgerne, siger Jørgen Bardenfleth.
En synliggørelse af it-sikkerhed i forbindelse med Globaliseringsrådets arbejde kan også give den nye model for arbejdet med it-sikkerhedspolitik i Danmark et mere synligt og bredere udgangspunkt.
Regeringen valgte i december at erstatte Rådet for it-sikkerhed med en ny model, hvor Videnskabsministeriets kontor for it-sikkerhed arbejder tæt sammen med Teknologirådet om undersøgelser samt kampagner. De bliver rådgivet af et it-sikkerhedspanel med 14 medlemmer udpeget af ministeren, faglige- og erhvervsorganisationer samt uddannelsesinstitutioner.
Listen over medlemmerne af it-sikkerhedspanelet blev offentliggjort i denne uge. Og for bordenden i it-sikkerhedspanelet sidder advokat Hanne Bender fra advokatfirmaet Bender von Haller Dragsted, der er specialister i it-jura.
Hanne Bender ønsker ikke på nuværende tidspunkt at sige noget om, hvordan panelet skal arbejde eller hvilke emner, der skal på dagsordenen. Det vil hun først, når panelet har været samlet første gang i starten af marts.
Dansk IT har indstillet seniorforsker Freddie Drewsen fra Forsvarets Forskningstjeneste til it-sikkerhedspanelet. Og organisationens formand Per Buchwaldt understreger, at panelet skal have en chance.
- Men det er ingen hemmelighed, at vi i Dansk IT hele tiden har haft en frygt for, at panelets medlemmer bliver for lette it-sikkerhedsfagligt. Derfor har vi med Freddie Drewsen valgt at pege på en deltager med en ubestridelig faglig dybde, siger Per Buchwaldt, der selv var medlem af det nu nedlagte it-sikkerhedsråd.
Ved Dansk IT's årlige it-sikkerhedskonference i sidste uge, blev det blandt andet foreslået at løbe en privat indsats i gang for arbejdet med it-sikkerhedspolitik. Per Buchwaldt siger, at organisationen stadig overvejer, hvordan arbejdet med it-sikkerhed kan styrkes.
I IT-Brancheforeningen har sikkerhedsudvalgt indstillet marketings- og kommunikationsdirektør Christian Wernberg-Tougaard fra Unisys til arbejdet i panelet. Han har blandt andet arbejdet aktivt i etableringen af det kun et år gamle European Network and Information Security Agency (ENISA) under EU. Netop snitfladen mod ENISA er det eneste konkrete punkt, der er nævnt i kommissoriet for It-sikkerhedspanelet.
- Det er alt for tidligt, at nogen tager den store kanon frem og skyder it-sikkerhedspanelet i sænk. Nu skal de have lov til at arbejde, siger viceformanden i ITB Jørgen Bardenfleth, der altså selv vil gøre en indsats ved at tage it-sikkerhedsspørgsmålet med i Globaliseringsrådet.
Billedtekst:
formanden er valgt Formand for det kommende it-sikkerhedspanel bliver advokat Hanne Bender, der er specialist i it-jura. Hanne Bender ønsker ikke på nuværende tidspunkt at sige noget om, hvordan panelet skal arbejde eller hvilke emner, der skal på dagsordenen. Det vil hun først, når panelet har været samlet første gang i starten af marts. Foto: Søren Holm/Chili
Boks:
It-sikkerhedspanelet
• Advokat, ph.d. Hanne Bender, formand
- udpeget af videnskabsministeren
• Adjunkt, ph.d. Henrik Udsen, Københavns Universitet
- udpeget af videnskabsministeren
• Professor, ph.d. Hanne Riis Nielson, DTU
- udpeget af videnskabsministeren
• Ingeniør Jørgen Guldberg, KMD
- indstillet af Akademikernes Centralorganisation
• Amtssundhedsdirektør Niels Mortensen, Fyns Amt
- indstillet af Amtsrådsforeningen
• Afdelingsdirektør Luna Ruth Lenskjold, KMD
- indstillet af Dansk Handel og Service
• Seniorforsker Freddie Drewsen, Forsvarets Forskningstjeneste
- indstillet af Dansk IT
• Faglig sekretær Torben Andersen Lindhardt, Dansk Metal
- indstillet af Dansk Metal
• Kontorchef Birgitte Mikkelsen, Finansrådet
- indstillet af Finansrådet.
• Konsulent Ole Silund Jeppesen, FTF
- indstillet af FTF
• Næstformand Karin Bansci, HK
- indstillet af HK
• Marketingdirktør Christian Wernberg-Tougaard, Unisys
- indstillet af IT-Brancheforeningen.
• Konsulent Henning Mortensen, ITEK
- indstillet af ITEK
• It-chef Ellen Svenning, Ringe Kommmune
- indstillet af Kommunernes Landsforening