Lønfesten er definitivt slut

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 20. januar 2006.


Udviklingen i de danske it-ansattes løn har alt aldrig været tættere på det omgivende samfunds lønudvikling. Der er dog fortsat en lille forskel - it-lønningerne stiger stadig lidt mere.

Vi har gjort det før i Computerworlds årlige Lønstatistik, og nu gør vi det igen: Erklærer lønfesten for endegyldigt slut for landets it-ansatte. Med en gennemsnitlig lønstigning på blot 4,1 procent i 2005, er it-lønudviklingen i dag meget tæt på lønudviklingen i det omgivende samfunds. Aldrig har it-ansatte fået så meget mindre i løn som sidste år.
Til sammenligning viser tallene fra Danmarks Statistik, at den samlede lønstigning i Danmark overordnet set i 2005 var 2,8 procent. Dermed er det altså stadig en bedre forretning for det arbejdende folk at satse på et job med it som omdrejningspunkt. Men det er langt fra så økonomisk attraktivt, som i de foregående otte år, hvor Computerworld har lavet sin unikke lønundersøgelse for it-ansatte.
De godt fire procents stigning bringer gennemsnitslønnen for it-ansatte op på 37.930. Det er en lille tusindkroneseddel mere end sidste år.
Dem der er steget i løn, er steget meget, for der er hele 42 procent, som ikke har fået mere i løn i løbet af 2005.

I lønundersøgelsen, som i år er delt op i ti stillingskategorier, er der vindere og tabere. It-cheferne er atter i år vindere med en gennemsnitlig stigning på 5,2 procent, som bringer gennemsnitslønnen for en it-chef op på 46.666 kroner. Det er den højeste løn blandt alle kategorier, med programmører/systemudviklere og it-salgskonsulenter på henholdsvis en anden og tredjeplads med 42.189 og 40.250 kroner i månedsløn.
Ligesom sidste år tilfalder den mest massive lønfremgang den gruppe af it-folk, der dagligt står med den tætteste kontakt til virksomhedernes medarbejdere og brugere: It-supporterne. De har i 2005 fået en samlet lønstigning på 7,9 procent, hvilket gør dem til topscorere i lønfremgang i 2005.
Det er en gentagelse af mønstret fra forrige år, hvor supporterne steg otte procent i løn, hvilket gjorde dem til Lønstigningsvindere også i 2004
De har så til gengæld den suverænt laveste løn. Med supporternes gennemsnitsløn på 29.144 kroner er der langt op til it-cheferne.
Forklaringen på den lave løn til it-supporterne skal uden tvivl findes i to vigtige omstændigheder: En it-supporter har ikke hverken forretningsmæssig eller strategisk ansvar i en virksomhed. Dertil kommer, at uddannelsesniveauet blandt it-supportere er relativt lavt. De fleste af dem, som Computerworld har spurgt i undersøgelsen svarer, at de blot har en gymnasiemæssig eller en erhvervsfaglig baggrund. Ingen af de spurgte har en lang videregående uddannelse. Yderligere svarer 59 procent, at de heller ikke har en it-relateret uddannelse i bagagen.
Det tyder på at it-support stadig langt hen ad vejen er et fag for de selvlærte og alle undersøgelser de senere år slår fast, at eksamenspapirer fra en god uddannelse i højere grad i dag end tidligere, er den bedst farbare vej til et spændende job med en høj løn.
Baggrunden for, at it-supporterne i undersøgelsen får den laveste løn, er altså i en eller anden forstand logisk. 42 procent af it-supporterne svarer da også nej på spørgsmålet om, hvorvidt de er tilfredse med deres løn. Lidt færre af dem - 33 procent - er utilfredse med lønudviklingen.
Selvom det er er en kedelig floskel, kan uddannelse altså betale sig, og betale godt: Dem, med en it-mæssig udannelse, der har strukket sig længere end over fem år, tjener i gennemsnit 48.813 kroner om måneden, mens folk med uddannelser på mellem et og tre år, må nøjes med 33.734 kroner.

I 1999 kunne de it-ansatte glæde sig over en enorm lønfremgang. 11 procent mere i løn, blev det til det år. Det skulle vise sig, at lønstigningerne toppede netop det år, og det er støt gået nedad siden.
I 2001 og 2002 var der - dotcom-efterdønninger og terrorangreb i New York til trods - stadig stigningsprocenter på 7,5 og 5,9.
Men i 2003 og 2004 var stigningerne nede på henholdsvis 5,2 og 5 procent, og med resultatet for 2005, med en 4,1 procents lønfremgang, oplever de it-ansatte nu, hvordan ansatte i de fleste andre brancher har det, når de læser lønstatistikker for deres erhverv.
Computerworlds lønundersøgelse tegner et billede af et modent arbejdsmarked. Den samlede mængde erfaring blandt it-ansatte er i dag så stor, at 47 procent af de over 500 tilfældigt udvalgte adspurgte, har arbejdet professionelt med it i mere end ti år. 37 procent oplyser, at de har mellem fem og ti års erfaring. Og erfaring belønnes i kroner og øre. Således har en it-m/k med mere end ti års erfaring en gennemsnitsløn på 43.118 kroner om måneden, mens den uerfarne med under tre års erfaring med faget, må tage til takke med en gennemsnitsløn på 27.158 kroner.

Lønnedgang bruger man generelt ikke i it-sammenhæng. I 2004 oplevede tre procent, at lønningsposen blev lettere, mens kun to procent tjente mindre i 2005.
Men hvem er det så, der har tjent mindre i 2005? Undersøgelsen peger tydeligt på it-ansatte i det offentlige. Der optræder ganske vist kun 37 offentligt ansatte it-personer i undersøgelsen - mod 490 privatansatte - men hvor de privatansatte steg 4,5 procent, gik deres offentlige kolleger 1,5 procent ned i løn.
Er størrelsen på lønsedlen en faktor, bør man sørge for at være ansat i et stort firma, for de betaler bedst. Gennemsnitslønnen i en virksomhed med mere end 500 ansatte er knap 42.000 kroner, mens virksomheder med under 50 ansatte giver godt og vel 36.000 kroner.

De fleste danske it-ansatte er tilfredse med deres løn. 23 procent af de spurgte siger, de er utilfredse med deres løn, og 27 procent er utilfredse med lønudviklingen. De 13 procent, som har skiftet job i løbet af 2005, er til gengæld steget lidt mere i løn, end de, der er blevet.
Overordnet set er de største lønstigninger gået til de unge, hvor gruppen mellem 30 og 34 år skiller sig ud. Ansatte over 49 år stiger mindst, men kan lune sig ved langt højere løn, nemlig små ni tusinde kroner mere om måneden.
Lige over ni procent af undersøgelsens 528 deltagere er kvinder. Begge køn er procentvis steget næsten lige meget, men it-kvinder tjener stadig mindre end mænd - i undersøgelsen får de 5.000 kroner mindre om måneden.

Overarbejde betaler sig - til en hvis grænse. De, der arbejder mellem 40 og 59,9 procent over, har fået den største lønstigning, nemlig næsten seks procent, mens gruppen på 27 personer, der siger, de arbejder mere end 60 procent over, kun er steget 3,7 procent. De tjener cirka 3.500 kroner mere om måneden, så det hjælper lidt.
20 procent af landets it-ansatte går og tumler med planer om at springe ud som selvstændig. Den gruppe er steget mere i løn i de, der foretrækker livet som ansat.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere