It-master for folk i job

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 16. december 2005.


It-folk i job har også mulighed for at tage en masteruddannelse. Både IT-Universitetet i København og It-vest i Jylland har tilbud til folk, som ikke har tid til at holde uddannelsesorlov.
Skilsmisseudddannelser bliver masteruddannelser ofte kaldt, fordi de kræver en stor indsats af den studerende, som ved siden af det daglige arbejde, også skal klare en uddannelse på universitetsniveau. Når man lægger de to ting sammen med et privatliv, der måske involverer et par små børn og en udearbejdende ægtefælle, kan skilsmissebetegnelsen hurtigt blive ubehagelig relevant for mange,
It-vest, der er navnet på et samarbejde mellem Handelshøjskolen i Århus, Syddansk Universitet, Aalborg og Aarhus universiteter, har netop lukket for ansøgninger til den første årgang af den ny it-efteruddannelse på universitetsniveau, der henvender sig til folk i skilsmissezonen.
Uddannelsen er til de erfarne it-folk, som har for travlt med karrieren til at droppe jobbet i en orlovsperiode og hellige sig studierne.
Den nye master i it består af mindre enheder, såkaldte fagpakker, hvor folk kan vælge, hvad de har brug for at specialisere sig i. Den nye uddannelse starter i januar 2006 og har undervisning inden for tre specialiseringer: softwarekonstruktion, organisation, interaktionsdesign og multimedier.
Uddannelsen, der er sammensat efter råd og vejledning fra en følgegruppe, der består af personer fra it-erhvervet, har i første omgang valgt at satse på: it-sikkerhed, webapplikationsudvikling, brugbarhed, ledelse af virksomhedssystemer, design af e-læring samt distribuerede realtidssystemer.
Behovet for netop denne uddannelse har været der længe, mener datalog Michael Caspersen, som er It-vests leder på Aarhus Universitet.
- Hidtil har de studerende vinket endegyldigt farvel til universitetet, når de først har taget en akademisk it-uddannelse. De har manglet efteruddannelsestilbud specielt til dem, siger han.
IT-Universitetet i København kører en tilsvarende masteruddannelse, om end kun med enkelte kurser, som kan tages som overvejende netbaseret undervisning.

Tilbuddene om en universitetsefterudddannelse er i altså i høj grad til stede for danske it-folk, som måske har et job, der egentlig opfylder ens behov for faglig udfordring og derfor ikke har lyst til at bede om orlov til at videreuddanne sig.
De lange uddannelser kan tilmed virke uoverskuelige. Sådan er det i hvert fald for Jens Peder Schmidt, som er SAP-specialist, teammanager og proceskoordinator i mejerikoncernen Arla Foods.
Han har flere gange overvejet en MBA-uddannelse, men udsigterne til flere års uddannelse på fritidsbasis har virket skræmmende. Derfor har han i stedet, som en af de første, slået til på It-vests masteruddannelse.
- Uddannelsen er bygget op med fagpakker. Det betyder, at hvis man ønsker en pause, kan man gøre det efter endt fagpakke. I en travl hverdag, hvor man skal have det hele til at gå op, kan det være svært at se lyset for enden af tunnelen med en MBA, siger han.
Han er især tilfreds med, at uddannelsen overvejende er baseret på e-learning og netundervisning. Og de weekend-seminarer, der ligger et par gange hver tredje måned, mener han godt at kunne overskue.
- Arla betaler alle omkostninger til uddannelsen og er generelt meget åbne for at vi uddanner os, så det bliver næppe et problem at få fri til undervisning en gang imellem. Jeg har i øjeblikket to kolleger, som læser netop MBA, siger han.
Jens Peder Schmidt har valgt pakken med ledelse af virksomhedssystemer, som meget passende indeholder aktuelle elementer i forhold til det, han laver hos Arla.
Eneste ulempe ved It-vestuddannelsen er, at den ikke er internationalt anerkendt, mener han.
- Det gør den vanskelig at sammenligne med uddannelser i udlandet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere