Virksomheden skal kunne rumme dilemma-mennesker

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 25. november 2005.


En it-konsulent skal være holdspiller og individualist, familiemenneske og karrierekomet. Hvordan får man det til at hænge sammen?
It-konsulenthuset Ementor mener at have fundet en løsning.

Den nye chef for it-huset
Ementor Consulting mener at have fundet en metode til at fastholde og tiltrække de it-konsulenter, der er så heftig rift om i øjeblikket.
- Konsulenter er dilemma-mennesker. De skal være stærke individualister samtidig med, at de skal være stærke holdspillere, siger Søren B. Sørensen, direktør for Ementors konsulentforretning, der for nylig er udskilt i et selvstændigt selskab og beskæftiger cirka 70 mennesker.
Konsulenter skal ledes efter værdibaserede principper. Dels for at holde på dem, man har, dels for at kunne trække nye til. Grundtanken er den, at alle skal behandles forskelligt for at kunne blive behandlet lige.
Det lyder som en jungle af dilemmaer, men ifølge Søren B. Sørensen er det faktisk muligt at have en medarbejderstab af teamorienterede individualister.
- Selvfølgelig er det et dilemma, erkender han:
- Men vi tager medarbejdernes behov meget alvorligt, meget mere end man gør i en industriorienteret virksomhed for eksempel. Det bliver vi nødt til for at kunne holde på folk.

Især står de erfarne SAP-konsulenter højt på listen over folk, der skal ansættes og holdes på. SAP-systemet har omkring 15 år på bagen, og SAP-konsulenterne er blevet ældre og har fået børn. Mange har ikke længere hverken tid eller lyst til at arbejde 80 timer om ugen. De sidder inde med meget efterspurgte kompetencer, men tendensen går lige nu i retning af mere stabile ansættelsesforhold, også for de tunge konsulenter.
De hyppige jobskift, hvor man følger de fagligt spændende opgaver og stedse får mere i lønningsposen, er ikke så attraktivt for folk, som har etableret sig med familie. Dermed er fastansættelse heller ikke længere den direkte vej til mental og faglig deroute for den kompetente konsulent.
- Det er nok en tendens, der gælder for mennesker i en bestemt periode af deres liv. Når du er ung, jagter du spændende job og løn, når du er familiefar har du også brug for stabilitet. Når børnene så er flyttet hjemmefra, kan man se, at folk så småt begynder at skifte job igen, siger Jan A. Bengtsen, som er leder af CRM- og logistikområdet hos Ementor.
Han mener, det er vigtigt, at man oparbejder en vis goodwill på sin arbejdsplads, så man har noget at trække på, når man en dag får børn og får brug for virksomhedens fleksibilitet den anden vej.
- Skifter du ofte arbejdsplads, skal du også hele tiden yde en ekstra indsats for at vise, hvad du er værd, siger han.

Et eksempel på en virksomheds vilje til at give sine medarbejdere gode rammer at arbejde under kunne være børnepasning i situationer, hvor der er særlig travlt.
- Det er nok stærkt at kalde det social bevidsthed. Det handler om, at vi som virksomhed skal gøre os selv attraktive og tage højde for medarbejdernes sociale situation. For eksempel over for dem, som er enlige forsørgere. Vi har overvejet, om vi skal lave børnepasning til visse projekter, siger Søren B. Sørensen.
Børnepasning lyder ikke så ringe endda i ørerne på Jan A. Bengtsen. Han har arbejdet for Ementor i over ni år og er startet som ung, stræbsom konsulent med mange rejser, til i dag at være familiefar med to børn på fem og syv år.
- Jeg har brug for at være mere hjemme i dag, men det er ikke en karrieremæssig begrænsning, synes jeg. Vi kan langt hen ad vejen planlægge vores arbejdsdag, som vi har lyst, siger den nu 40-årige Jan A. Bengtsen.
Den fleksibilitet gælder som regel også, når han arbejder ude hos en kunde.
- Kunder har selv familie og børn, så det kan man godt forklare dem. Det er straks sværere at forhandle med pædagogerne, hvis du ikke henter ungerne i institutionen til tiden, siger han.

Fleksibiliteten gælder ikke kun for konsulenter med børn, alle kan bruge den.
- Jeg havde nok ikke så meget brug for fleksibiliteten, før jeg fik børn. Men der er jo mange andre situationer i livet, hvor man kan have brug for den. For eksempel hvis der er problemer på hjemmefronten, eller hvis nogen i ens familie bliver alvorligt syg, siger Jan A. Bengtsen.
Han oplever ikke et pres for at påtage sig opgaver, som han måske hellere ville være foruden af hensynet til tiden med familien.
- Vi har vel alle sammen taget opgaver engang imellem, som vi hellere havde været fri for. Jeg rejste meget på et tidspunkt, det var hårdt, men det var før, jeg fik børn. Der er perioder i ens karriere, hvor man bider tænderne sammen, siger Jan A. Bengtsen

De unge konsulenter, som måske kommer lige fra universitetet, og som giver den en skalle med 12-14 timers arbejdsdag, har en fuldt accepteret måde at arbejde på
- Men det er noget, man skal vælge selv. I min situation er lange arbejdsdage mest noget med, at opgaverne i et projekt flytter sig, og man derfor ikke har kunnet gennemskue, at der er deadline på alle opgaverne samtidig. Men bliver det for meget, så kan man sige fra, siger han.

billedtekst: børnehave - Det er lettere at forhandle fleksible løsninger med en kunde end med en
børnehavepædagog, mener Jan A. Bengtsen, der først rigtig fik brug for en fleksibel arbejdsdag, da han blev far.




IT-JOB

Metro Service A/S

Risk & Cyber Security Expert

Capgemini Danmark A/S

Salesforce CTO - Nordics

Netcompany A/S

IT Manager

Politiets Efterretningstjeneste

Configuration Manager til PET
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere