Strømmen over Øresund

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 18. november 2005.


Der er hjælp at hente på nettet til dem, der overvejer at arbejde i Sverige eller ligefrem flytter over sundet. www.oresunddirekt.com giver svar på spørgsmål om skat og arbejdsmarkedsforhold.

Øresundsregionen har længe været udset til et kraftcenter bestående af tvillingebyerne København og Malmø. Den vision ser efter opførelsen af Øresundsbroen ud til at være en realitet. Sidste år flyttede 33.000 danskere til Sverige, og mange af dem arbejder stadig i Danmark.
- Der er 10.000 daglige grænsegængere. De 9.000 kommer fra Sverigessiden og de 1.000 kommer fra Danmark for at arbejde i Sverige. Det er især it-job, der trækker folk over sundet, fortæller Claes Håkansson, kommunikationskonsulent i organisationen Øresunddirekt, der hjælper danskere og svenskere med de praktiske spørgsmål, som naturligt opstår, når man flytter til eller arbejder i et - trods alt - fremmed land.

Og der er ganske store forskelle på at være ansat i en dansk og en svensk virksomhed.
Et eksempel er fravær ved sygdom. I Danmark får du løn, mens du er sygemeldt. Det gør du ikke i Sverige. Der har man en karensdag. Arbejdsgiveren betaler herefter en sygeløn på 80 procent af lønnen i de to første uger af sygeperioden. Til gengæld kan den danske arbejdsgiver afskedige en ansat, som har været syg i 120 dage. Det kan man ikke i Sverige.
- Din indkomst påvirkes ikke nødvendigvis, hvis du er syg i Danmark, men det gør den i Sverige, siger Claes Håkansson.
Barns første sygedag findes ikke i Sverige. Her får du løn fra dag et og har efter de svenske regler lov til at passe dit barn - med løn - indtil barnet er rask igen. I Danmark må du bruge af dine feriedage efter første sygedag eller søge orlov, hvis barnets sygdom er længerevarende, beretter Claes Håkansson.
Arbejdstiden er heller ikke den samme. I Danmark har de fleste en arbejdstid på 37 timer. I Sverige hedder den 40 timer, og det er fordi, arbejdsgiveren ikke betaler frokosten.
Øresunddirekt er en informationstjeneste, som formidler offentlig information fra myndigheder til borgere og virksomheder i Øresundsregionen. Den samarbejder med myndighederne på begge sider af sundet, og har til formål at fremme samarbejdet mellem myndigheder og sagsbehandlere i regionen. Det er Økonomi- og Erhvervsministeriet og Hovedstadens Udviklingsråd, der står bag.
På hjemmesiden finder nybyggerne i Øresundsregionen svar på mange praktiske spørgsmål. Der er også en kulturkalender, der fortæller om kommende arrangementer.
De 30.000 unikke besøgende om måneden vidner om, at mange har brug for information om svenske og danske forhold. Der er også mange, der ringer for at få råd.
- Folk henvender sig primært med spørgsmål om skattetekniske forhold og a-kasseregler. Det er ikke helt det samme at arbejde i Danmark og Sverige, siger Claes Håkansson.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere