Brug nettet, tak

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 18. november 2005.


Jobsøgning foregår på nettet, og virksomhederne ansætter i stigende omfang direkte via online-rekrutteringssystemer. Headhunterne er dog ikke blevet arbejdsløse af den grund, for den kemiske sammensætning af ansøger og arbejdsgiver foregår stadig manuelt.

Der er ikke helt lukket for papiransøgninger endnu, men virksomhederne foretrækker ansøgninger i e-mails og via nettet.

Jobbet findes på nettet, og ansøgningen sendes som en e-mail, med vedhæftet cv, via virksomhedens hjemmeside. Ansøgningen stryger lige ind i rekrutteringssystemet, hvor den screenes og sendes videre til den relevante afdeling. De på papiret bedst egnede ansøgere kaldes til jobsamtale, og den bedste får jobbet. Sådan ser ansættelser ud i Danmark anno 2005.
Virksomheder foretrækker at holde styr på rekrutteringen med it. Det betyder, at papiransøgninger kommer til decideret ulejlighed.
Dermed ikke sagt, at man kan glemme alt om jobbet, hvis man sender sin ansøgning i en kuvert med frimærke. Men virksomhederne foretrækker ærlig talt, at ansøgerne er lidt oppe på teknologibeatet.
I Novo Nordisk overvejede man helt at droppe de papirbaserede ansøgninger. Man valgte dog fortsat at acceptere papiransøgninger for at leve op til insulingigantens målsætning om at holde det sociale aspekt i hævd.
- Ikke alle har trods alt adgang til nettet, og dem vil vi ikke udelukke fra at søge job hos os, siger Stig Flindt, personalechef i Novo Nordisk.
Men der er ikke meget papir i ansøgningsbunkerne. Omkring ti procent af ansøgningerne er skrevet på papir, vurderer han.
Novo Nordisk er i gang med at indføre et nyt personalerekrutteringssystem, der skal afløse det system, som NNIT har udviklet. Det nye bliver et globalt system, der kan håndtere de over 22.000 stillinger, der findes hos Novo Nordisk over hele verden i dag.
Der er 12.000 ansatte i Novo Nordisk A/S i Danmark, når man tæller NNIT med. Med en medarbejderomsætning på mellem fem og syv procent ansætter Novo cirka 100 mennesker om måneden og modtager cirka 40.000 ansøgninger om året.

Også hos Danske Bank foregår langt den største del af ansættelserne via et rekrutteringssystem, som er tilgængeligt via bankkoncernens jobsite. Her findes de ledige stillinger, som kandidater kan søge direkte fra jobsitet via et link.
De udfylder et ansøgningsskema med personlige data og vedhæfter deres ansøgning, cv og andre relevante dokumenter, og hele korrespondancen med ansøgeren gemmes i systemet. Dermed har Danske Bank overblik over behandlingen af kandidaten, uanset hvem der sidder med sagen.
- Det overblik er en stor fordel. Vi kan se, hvad der er blevet gjort i sagerne og sikre os, at vi yder en ordentlig service overfor ansøgerne, siger Anu Kerns, som er gruppechef i Personaleudvikling i Danske Bank.
Der kommer efterhånden meget få ansøgninger på papir, fortæller hun.
- For eksempel har vi indtil nu fået cirka 20 ansøgninger på en stilling, vi har haft opslået i en uge, og vi har ikke fået en papiransøgning endnu.
Der arbejder cirka 13.500 mennesker i Danske Bank-koncernen i Danmark og 19.000 på verdensplan.

Hos Dell er et nyt, globalt rekrutteringssystem for virksomhedens over 63.000 ansatte netop færdigimplementeret. CareerDirect hedder det - og papiransøgninger? Det bruger man ikke mere.
- Jeg kan ikke sige, at vi ikke får ansøgninger på papir, men det er meget, meget få. Når vi får dem, taster vi dem selvfølgelig ind i systemet, siger Heidi Therkildsen, HR-manager hos Dell i København, hvor hun står for behandlingen af 3.000 ansøgninger om året.
Dells rekrutteringssystem er en stand alone-løsning, men det er planen at integrere det med virksomhedens andre it-systemer.
- Det er godt for kandidaten, at vi kører rekrutteringen på denne måde. Vi taber ikke ansøgninger mellem stolene, siger Heidi Therkildsen.
I år har Dell i Danmark, Sverige og Norge ansat over 250 mennesker. Lederstillingerne findes af headhuntere, men Dell har også held med sit Employee Referal-program, hvor medarbejderne får en bonus på mellem 1.000 og 2.000 dollars, hvis en person, de anbefaler til et job i virksomheden, ender med blive ansat. Ti procent af Dell-folkene ansættes via dette interne netvæk. Der er 550 ansatte i København. De 200 er svenskere.

Jobannoncerne har virksomhederne for længst flyttet ud af de trykte medier. Der forekommer stadig annoncer i aviserne, men hovedvægten er lagt på nettets jobdatabaser og virksomhedernes egne hjemmesider.
Alle job i Novo Nordisk lægges på nettet. De få, der havner i avisen er annoncer, der søger efter mennesker med specielle kompetencer. De sidder som regel allerede i gode stillinger, som de er tilfredse med, og er derfor ikke jobsøgende.
- Her må vi ud i privatsfæren for at fange deres opmærksomhed, og det kan man gøre med en annonce i en af dagbladenes weekend-aviser eller i fagblade, siger Stig Flindt fra Novo Nordisk.
Annoncerne i bladene henviser i øvrigt til virksomhedens hjemmeside, hvor ansøgeren ledes til en formular, hvor han eller hun kan indsende sin ansøgning.
Danske Bank lægger også alle sine job på nettet, og folk opfordres til at ansøge online.
- Vi bruger kun aviser og blade ved større kampagner, for eksempel når vi skal have nye elevhold, eller i forbindelse med rekrutteringer af medarbejdere, som der er ikke er så mange af, siger Anu Kerns.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere