Optimering af netværk står øverst på dagsordenen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 3. juni 2005.


At accelerere og optimere netværk står først på listen for de største netværksleverandører. Også kampen om markedet
accelererer.

I denne uge annoncerede Cisco, at netværksfirmaet planlægger at købe FineGround Networks for 420 millioner kroner. FineGround Networks specialiserer sig i båndbreddeoptimering og applikationsaccelerering.
Dermed følger Cisco i fodsporet på rivalen Juniper, der i april offentliggjorde købet af de to firmaer Peribit Networks og Redline Networks. Peribit Networks arbejder blandt andet på at speede netværkshastigheden op, mens Redline Networks har specialiseret sig i at forbedre performance og skalerbarhed for webapplikationer.
Junipers køb af de to firmaer er opgjort til i omegnen af 2,8 milliarder kroner, der afregnes kontant og i aktier. Købene kan ses dels som et tegn på den øgede rivalisering mellem Juniper og Cisco, dels som tegn på fokuseringen på øget hastighed, pålidelighed og sikkerhed inden for IP-netværk.
Alan Taylor, der er Vice President for Systems Engineering hos Juniper, mener, at virksomhederne stiller større krav til sikkerhed og forventer bedre udnyttelse af netværket.

Hvor Cisco i mange år nærmest har været enerådende på netværksområdet, er selskabet de seneste år blevet udfordret af Juniper. Juniper har haft en eksplosiv vækst og har i dag cirka 40 procent af markedet for, hvad der betegnes som
core routere. Det er routere, som teleselskaberne anvender til at flytte deres datatrafik mellem netværk.
- I 1999 havde vi cirka to procent. Nu er vi oppe på 40 procent af verdensmarkedet, siger Bjarne Lauritzen, der er Vice President for Juniper i Norden.
Ifølge Bjarne Lauritzen er væksten mest sket på bekostning af Cisco.
Juniper ønsker mere end markedsandele hos teleselskaberne. Med købet af Redline Networks og Peribit Networks ønsker Juniper at vinde andele på markedet for virksomhedsnetværk.

Juniper startede sit indtog på det marked, da firmaet for et år siden overtog Netscreen Technology, der producerer firewall- og Virtual Private Network (VPN)-udstyr. Det gav Juniper et fodfæste i de store virksomheders netværksinfrastruktur. Det fodfæste vil Juniper nu udvide til et stort, permanent fodaftryk i virksomhedernes netværksinfrastruktur.
Med købet af Peribit Networks, der forventes at falde endeligt på plads om et par uger, udvider Juniper sin netværksløsning.
- Peribit Networks optimerer strækningen mellem datacenter og remote bruger. Deres produkt kan betragtes som en WAN- (Wide Area Network) accelerator, siger Bjarne Lauritzen.
Ifølge ham er det endnu for tidligt at sige, hvordan Peribits produktportefølje vil blive integreret med Junipers produkter, men det vil give bedre udnyttelse af netværket.
- Med Peribit kan man prioritere, hvilke applikationer der skal køre hurtigst over netværket, siger han

Peribit anvender komprimerings- og caching-teknologi til at speede forbindelsen til virksomhedsapplikationer fra eksempelvis Oracle og Microsoft op med en faktor ti.
- Man kan vælge at få en bedre netværksperformance på eksempelvis Oracle-applikationer, hvis brugerne ofte bruger dem remote. Derudover vil Peribit give en generel forbedring af netværksperformance.
Juniper leverer allerede i dag Multi Protocol Label Switching (MPLS)-udstyr, der er med til at udnytte båndbredden i et netværk bedre, men med købet af de to firmaer fokuseres der yderligere på det.
- Vores fokusområde er, hvad vi kalder intelligent pakkehåndtering, siger Bjarne Lauritzen.
Redline Networks produktportefølje vil ifølge Juniper maksimere performance og skalerbarhed for web-applikationer.
- Redline Network er rettet mod datacentre. Deres Application Front ends sørger for en bedre udnyttelse af webservere, så webapplikationer får en bedre performance, og svartiderne optimeres, siger Bjarne Lauritzen.

Markedet for applikationsaccelerering var ifølge analysefirmaet Gartner en milliard dollars værd sidste år, og det forventes at vokse yderligere.
- Applikations-accelerering er den bedst bevarede hemmelighed i netværk, sagde Junipers øverste chef Scott Kriens, da købet af Peribit Networks og Redline Networks blev offentliggjort.
Det er sammensmeltningen af data, video og lyd over IP-netværk, der skaber et behov for at speede netværkene op. Men det er ikke kun de forskellige datatyper, der sendes over netværket, der er med til at definere kravene til netværksinfrastrukturen. Med en stigende sikkerhedstrussel fra organiseret kriminalitet mod netværk er der et ønske om at få indbygget mere sikkerhed i selve netværket.
Krav om bedre udnyttelse af båndbredde, mere sikkerhed og pålidelighed forsøger leverandører som Juniper og Cisco at indbygge i deres produkter.

En ide om, hvad fremtidens netværksinfrastruktur kommer til at rumme, kan man få fra det engelske telefonselskab British Telecoms planer om det 21. århundredes netværk. 21st Century Network - eller blot 21CN - skal levere data, video og lyd og bliver rygradden i BT's tilbud til kunderne.
Cisco baserede deres bud på Carrier Routing System-1, der ifølge Cisco er i stand til at håndtere 92 terabits i sekundet. 21CN baserer sig på et
MPLS/IP-netværk, der kommer til at erstatte en række forskellige netværk, som BT i dag anvender.
Netværket skal bygges over de næste fem år og kommer til at koste over 100 milliarder kroner. For nylig offentliggjorde BT navnene på otte leverandører, der skal levere udstyr til netværksinfrastrukturen. Både Juniper og Cisco var blandt de udvalgte.

Billedtekst:
fokusering Alan Taylor, Vice President for Systems Engineering hos Juniper, mener, at virksomhederne stiller større krav til sikkerhed og forventer bedre udnyttelse af netværket.

Boks:
Multi protocol Label Switching (MPLS)
MPLS bliver brugt til at øge hastigheden for netværkstrafik i et IP-netværk. Hvor traditionel routing af datapakker i et IP-netværk er baseret på datapakkernes fulde adresse, snyder MPLS ved at tilføje en label til datapakkerne, hvorved routingen bliver mindre kompliceret. MPLS anvendes også til at sikre, at datapakker, eksempelvis video, følger den samme rute igennem et netværk.

Boks:
Infranet Initiative Council (IIC)
Infranet Initiative Council arbejder på at forene internettets store udbredelse med private netværks sikkerhed og pålidelighed. Juniper startede IIC og medlemmerne tæller nu en række it-, tele- og infrastrukturvirksomheder som IBM, Oracle, BT, Telenor, Siemens, HP og Ericsson.




IT-JOB

A/S Bryggeriet Vestfyen

IT-Architect /Administrator

Netcompany A/S

Managing Architect

Socialpædagogernes Landsforbund

Specialkonsulent til digitalisering
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere