Office-pakkerne gøres klar til kamp

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 27. maj 2005.


I løbet af denne sommer bliver OpenOffice 2.0 sluppet løs, og til efteråret frigiver Microsoft en betaversion af sin Office-pakke.

Udsigten for kontorpakker i den kommende sommer og efterfølgende efterår ser ud til at blive varm med fronterne trukket skarpt op mellem OpenOffice, StarOffice og andre open source-kontorpakker på den ene side og Microsofts Office-pakke på den anden.
I april blev en betaversion af OpenOffice 2.0 frigivet, og den forventes at blive fulgt op af en endelig version i løbet af sommeren.
Betaprogrammet for Suns StarOffice version 8.0 blev afsluttet i april, og Sun forventer at frigive den endelige version i løbet af sommeren. Med to nye versioner fra de to mest kendte open source office-pakker skal Microsoft forsøge at fastholde interessen for sin nye version af Office, der kommer i en betaversion i tredje kvartal i år. Office 12 forventes at komme i en endelig version i 2006.
Microsoft er da også allerede begyndt at løfte sløret for, hvad Office 12 kommer til at indeholde.
De fleste basale funktioner i tekstbehandling og regneark er selvfølgelig udviklet, så derfor er det værktøjer til at understøtte samarbejde, fremfinding af information og bedre præsentationsmuligheder, som Microsoft indtil videre har valgt at fremhæve af Office 12's faciliteter.

Office-pakken har hidtil været en lukrativ forretning for Microsoft, men i tredje regnskabskvartal, der endte 31. marts, rapporterede Microsoft kun en lille stigning i salget af Office-systemer. I forbindelse med offentliggørelsen af regnskabstallene oplyste Microsoft, at butikssalget af kontorpakkerne går godt, men virksomhedskunderne fornyer ikke deres opgraderingskontrakter, og det påvirker Microsofts indtjening.
En måde at befæste sin position i virksomhederne er at integrere Office-produktet med andre af virksomhedernes systemer. I dag findes der en række integrationsmuligheder, som enten tilbydes af tredjepartsleverandører eller leverandører af forretningssystemerne selv. Men Microsoft vil gøre det endnu nemmere at anvende Office-pakken som frontend til virksomhedens backend-systemer.
I starten af forrige måned annoncerede Microsoft et samarbejde med SAP, der vil gøre Office-pakken til en frontend til SAP-applikationer. Samarbejdet mellem SAP og Microsoft går under kodenavnet Mendocino.
Blot en uge efter annonceringen af Mendocino, spillede Microsoft igen integrationskortet ud. Denne gang var det leverandøren af Content Management Systems (CMS) Interwoven og leverandøren af Supply Chain Management (SCM)-systemer i2 Technology, der sammen med Microsoft annoncerede, at Office skal kunne anvendes som frontend til deres CMS- og SCM-systemer.
Netop integrationen med eksisterende systemer var noget af det, som blev nævnt i Videnskabsministeriets evalueringsrapport "Valg af kontorpakke" fra december sidste år. Integrationen til KMD's systemer skabte problemer, når man forsøgte at udskifte Microsofts Office-pakke med OpenOffice, da integrationen til en række af KMD's systemer var skræddersyede til Microsoft Office. Det gjorde det så besværligt og dyrt at udskifte Microsoft Office med OpenOffice, at Roskilde Kommunes pilotprojekt måtte opgives.

For at undgå at blive bundet til en enkelt leverandør anbefaler blandt andre EU-Kommissionen at anvende åbne standarder. Det er noget, som folkene bag OpenOffice håber, vil give deres produkt en større udbredelse.
For nylig fik standarden OpenDocument det blå stempel af standardiseringsorganisationen OASIS. OpenOffice 2.0 vil som standard gemme dokumenter i OpenDocument-formatet.
Microsoft Office har ikke en åben, godkendt standard, hvor alle interessenter er med i beslutningsprocessen om videreudvikling af standarden. Microsoft har dog valgt at offentliggøre sit interne XML-format som anvendes i Office 2003. Udviklere kan få lov at benytte XML-formatet, hvis de følger licensbetingelserne, som Microsoft har specificeret.

Kritikere af Microsofts licensbetingelser mener, at Microsoft på længere sigt kan ændre betingelserne og er derfor utrygge ved dem. At Microsoft samtidig forsøger at patentere XML Schema for Office-tekstdokumenter gør ikke skepsisen mindre. Patentet ligger for tiden til godkendelse hos det newzealandske kontor for intellektuelle rettigheder.
OpenOffice er ikke bleg for at sætte sine ambitioner højt. I 2010 forventer OpenOffice at have en andel på 40 procent af markedet for office-pakker.
Der er dog kritiske røster blandt OpenOffices egne folk. OpenOffice-udvikleren Ken Foskey gjorde i april opmærksom på, at projektet mangler programmører. Sun er den største bidragyder med omkring 50 udviklere i Tyskland. Novell har omkring ti bidragydere, og derudover er der fire uafhængige udviklere.
- Jeg er interesseret i at få flere uafhængige udviklere, sagde Ken Foskey.
Få udviklere eller ej; de har dog fået produceret noget. En af de store nyheder i OpenOffice 2.0 er en relationel database. Derudover har udviklerne fokuseret på endnu bedre kompatibilitet med Microsoft Offices binære formater.

Boks:
OpenOffice
Udviklet over 15 år. Består af millioner linier af kode. OpenOffice var oprindeligt udviklet til OS/2 og Windows 3.11.
Det tyske firma StarDivision blev startet i midten af 1980'erne og udviklede den oprindelige StarOffice suite. I 1999 overtog Sun det, og den nuværende StarOffice blev frigivet i juni 2000. Sun overlod efterfølgende kildekoden til OpenOffice.org.

Boks:
Microsoft besvarer spørgsmål om licenser og standarder
Licensbetingelserne for Office 2003 XML Schema er ikke helt nemme at forstå, så Computerworld har stillet følgende spørgsmål til Dan Leach, der står for kommunikation vedrørende Office-pakken:

Giver licensbetingelserne for Office 2003 XML reference schema en permanent og uigenkaldelig omkostningsfri ret for ikke-Microsoft-programmer til at ændre og skrive dokumenter i Microsofts XML-format?
- Ja, var det korte og klare svar fra Dan Leach.

Med den netop vedtagne nye, åbne standard OpenDocument er det interessant at høre, om Microsoft vil understøtte standarden i den kommende Office 12.

Vil Microsoft understøtte den åbne standard OpenDocument i Office-pakken?

- Det er for tidligt at spekulere om fremtidige versioner, som stadig er under udvikling, men fordi vi allerede anvender en anden industristandard, XML, i de eksisterende versioner af Office, og fordi vi allerede tilbyder en omkostningsfri licens til at læse og skrive Office 2003-filer ifølge XML Schemaet, giver vi allerede i dag enhver, der er interesseret i at anvende et andet format, værktøjerne og rettighederne til at udtrække data fra dokumenter, som er skrevet med Microsofts programmer, var det lidt længere og mindre klare svar fra Dan Leach.
I kort form betyder det, at OpenDocument formentlig ikke understøttes i den kommende version af Office 12, men at OpenOffice gerne må læse Office 2003's filformat og efterfølgende gemme dem som OpenDocument-filer.
Svarene blev besvaret skriftligt i email, så opfølgningsspørgsmål har ikke været mulige inden deadline. dm




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere