Showroom for dine billeder

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 27. maj 2005.


Danske Albino Gorilla og amerikanske flickr.com er eksempler på virtuelle fotoalbums, hvor du kan dele dine fotografier med venner og familie.

Moblog. Nej, det har ikke noget med mafiaen at gøre, men er en forkortelse af det amerikanske mobile weblog. Ved hjælp af en mobiltelefon kan man opdatere sin weblog. Det danske website Albino Gorilla er et fotoalbum på internettet, som brugerne løbende kan opdatere fra deres mobilkameraer. Når man har taget et billede med sin mobiltelefon skal man blot sende billedet til en bestemt adresse og vupti; så er billedet tilgængeligt på nettet.
Ifølge Mads Bjerre, medstifter af Albino Gorilla, er der for tiden 1.500 brugere, der anvender Albino Gorilla til vise deres billeder fra mobilkameraer på nettet.
- Det er vel at mærke en brugerskare, der er opnået uden nogen aktiv markedsføring. Det foregår ved hjælp af mund-til-mund-metoden, siger Mads Bjerre.

Ideen til Albino Gorilla startede, da Mads Bjerre fik en af de første mobiltelefoner med kamera; en Nokia 7650.
- Jeg tænkte, at man kunne lave noget, der anvendte billederne, så de ikke bare blev liggende på mobiltelefonen, siger Mads Bjerre.
Han gik sammen med Tony Lorentzen, der er programmør, om at udvikle ideen til et website. Senere sluttede David Jacob Jensen sig til de to. Albino Gorilla gik i luften oktober 2003. For de tre bag websitet var det vigtigt, at navnet signalerede noget ikke-teknisk.
- Navnet skulle være sjovt, unikt og ikke skræmme folk væk. Alle kan anvende Albino Gorilla, så vi ønskede ikke at kalde det mobillog.dk eller noget lignende, siger Mads Bjerre.
Tilbagemeldingerne efter lanceringen af sitet tyder på, at det er lykkedes at gøre det enkelt og nemt at bruge. Man kan sende billeder via emails eller som MMS-beskeder fra sin mobiltelefon. Billederne ryger direkte online, da det øjeblikkelige er en vigtig del af oplevelsen.
Hvis man ønsker det, er det muligt at lave et privat fotoalbum med agangskode.

De tre bag websitet er alle selvstændige og arbejder med AlbinoGorilla i fritiden, men ambitionerne med AlbinoGorilla er store.
- Ideen er at benytte den gratis service, AlbinoGorilla.dk, som en showcase for vores teknologi og sælge teknologien til partnere, siger Mads Bjerre.
Gratistjenesten må ikke anvendes kommercielt, men firmaer kan købe licens til at udnytte teknologien. Albino Gorilla har en række partnere, der anvender teknologien til at udvikle løsninger for deres kunder. Eksempelvis anvender et af Danmarks førende rejseselskaber teknologien til at markedsføre deres skirejser ved, at skiguiderne løbende sender billeder af aktiviteterne på pisterne.
Hvad en licens koster, afhænger af, hvilen type løsning virksomheden ønsker.
- Men det vil typisk ligge fra omkring 10.000 kroner, oplyser Mads Bjerre.

Det amerikanske website flickr.com er også et virtuelt fotoalbum, hvor man kan dele sine digitale fotos med andre. Hos flickr.com er det foruden kommentarer muligt at tilføje noter og tags til billederne. Noterne er søgbare, hvilket gør at man kan søge på tværs af fotoalbums.
Den gratis konto giver ret til at uploade 20 megabyte om måneden, hvilket svarer til 50 billeder i en god kvalitet. Hvis man betaler et årligt beløb på 150 kroner, får man lov til at uploade 2 gigabyte om måneden, hvilket svarer til 5.000 billeder. Hos danske Albino Gorilla er der ikke nogen begrænsninger på, hvor meget man kan uploade.
- Vi overvejede at lægge begrænsninger på, men alle opfører sig fornuftigt, så det har ikke været nødvendigt, siger Mads Bjerre.
Da Albino Gorilla skal være et sted for hele familien, har sex- og nøgenbilleder ingen adgang til sitet. Via et administrationsmodul sørger de tre for at der ikke slippes nogen obskøne billeder ud. Det er dog overraskende få billeder, som de tre har følt sig nødsaget til at fjerne.
Teleleverandører som eksempelvis Sonofon har også moblogs, men hos Sonofon skal man være Sonofon-kunde for at bruge servicen.

Boks:
På hylderne:
Canons topmodel EOS 350D kan tage tre billeder i sekundet. Det har 8 megapixel og en processor, der ikke forringer billedkvaliteten. Det er kameraet forrest i billedet.

Der kommer digitalkamera i alt. Her er Sonys diktafon ICD-CX50 med indbygget 1,3 megapixel og 4x digital zoom.

Sonys topmodel DSC-F828 med 8 megapixel og 7x optisk zoom fås til vejl. udsalgspris kr. 11.000.

DX7630 er Kodaks mest solgte digitalkamera.For kr. 2.199,- i Photocare får man 6,1 megapixel og 3x optisk zoom.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere