Når man stikker næsen frem ...

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den IT-Branchen d. 20. maj 2005.


Columbus IT Partner har overlevet opturen i halvfemserne og senere drastiske nedskæringer. Steen Hagengaard har været leder gennem hele turen.

OP og ned 
Det er ikke altid lige nemt at være direktør i et kontroversielt dansk it-firma. Det har Steen Hagengaard, der i dag er administrerende direktør i Columbus IT Danmark, måttet sande gang på gang. Ikke hver gang har det været sjovt at sidde i festligt lag og fortælle om, hvor man kom fra. Men uanset de mange knubs har det stort set aldrig faldet den 41-årige direktør ind, at han skulle skifte job.
- Der er hele tiden sket så meget nyt, at det sjældent har været kedeligt, siger Steen Hagengaard.
Han har været ansat i Columbus IT Partner i 13 år, de fleste som leder og de sidste fire som administrerende direktør for den danske afdeling. Turen i Columbus har været præget af store opture og lige så dramatiske nedture. En række opkøb har gjort Columbus IT til den største forhandler af virksomhedssystemerne Axapta og Navision fra Microsoft i verden, men derudover har Columbus også været i clinch med blandt andre Kommunedata om systemer til kommunerne. Farum Kommune var blandt Columbus' første store kunder, men bukserne kunne ikke holde, og i 2002 solgte Columbus afdelingen til KMD.

Frækhed
Netop Columbus' ønske om at være med helt fremme har spillet en afgørende rolle for, at Steen Hagengaard er blevet i selskabet gennem alle årene, også selv om det har kostet slag.
- Når man stikker næsen frem, får man også nogle slag over den. Vi havde jo en utrolig lyst og mod og frækhed til at være helt fremme i skoene hele vejen op gennem halvfemserne og fik på den måde en masse positiv omtale. Så slår det måske hårdere, når det går skidt, siger han.
Efter Steen Hagengaards opfattelse er lysten til at være med lidt længere fremme på banen, noget han deler med mange af de ansatte i Columbus.
- Selvfølgelig er der mange medarbejdere, der har forladt os, men når man ser på gennemsnittet af de medarbejdere, der er tilbage fra gamle dage, så er der en stor kerne, der et eller andet sted ikke kunne forestille sig, hvor de ellers skulle være. Det image, vi har skabt om os selv, hvor vi er lidt modigere og lidt frækkere, tiltaler nogle typer mennesker. Det tror jeg har været med til at tømre os sammen snarere end at splitte os, siger han.

Stå stormen igennem
Steen Hagengaard peger på den faglige standard som et af de holdepunkter, der har været med til at ranke ryggen, også når tingene så værst ud.
- Vi kan oprigtigt mene, at vi er de bedste og har noget at byde på. Selv om vi er kommet i modvind og har haft økonomiske udfordringer, så har vi stadig en høj faglig standard, og det tror jeg har fastholdt en række medarbejdere, siger han.
Uanset det faglige niveau blev det Steen Hagengaards opgave at gennemføre omfattende rationaliseringer i selskabet. Heller ikke udsigten til en besværlig reorganisering fik dog den unge direktør til at vende selskabet ryggen.
- Det nemmeste ville være at rende af pladsen, men jeg tænkte, at hvis man kunne stå stormen igennem, ville det også kunne give en personlig tilfredsstillelse at se, at det kunne lykkes, siger Steen Hagengaard, der var af den overbevisning, at han kunne gøre en forskel, når det handlede om at styre virksomheden igennem krisen.
- Jeg tænkte, at jeg kunne gøre det, der skulle gøres, på en ordentlig måde. Når tingene ikke går så godt, så er der folk, der eksempelvis skal afskediges, og det troede jeg på, at jeg kunne gøre med et menneskeligt ansigt og ikke bare koldt og kynisk.
Steen Hagengaard peger selv på sin evne til at lytte og til at sætte sig ind i medarbejdernes situation.
- Og så er jeg parat til at tage beslutninger, når de skal tages, siger han.

Ændret holdning
Columbus' trængsler gennem de seneste fire år har givet direktøren masser af oplevelser og nye erfaringer, som han selv synes gør ham til en bedre leder.
- Kan man håndtere de negative ting ordentligt, så smitter det også af på alle dem, det ikke går ud over. Så hvis det skulle ske for dem en dag, kan de også forvente en ordentlig behandling. Jeg tror, det er med til at give en vis form for tryghed, siger han.
Ud over problemer med leverancer har Columbus også haft problemer med økonomien. Men efter erhvervsmanden Ib Kunøe sidste år spændte et sikkerhedsnet ud under selskabet, har optimismen bredt sig, hvilket blandt andet har medført en fordobling af selskabets aktiekurs.
- Markedet har ændret holdning til os, for man behøver ikke være nervøs for, om vi nu også er her i morgen. Vi har tidligere skullet bruge meget tid på at forklare vores økonomi, men det er der ingen, der gider høre på mere, selv om vi nu gerne vil forklare den, siger direktøren.

Billedtekst:
- Jeg tænkte, at jeg kunne gøre det, der skulle gøres, på en ordentlig måde. Når tingene ikke går så godt, så er der folk, der eksempelvis skal afskediges, og det troede jeg på, at jeg kunne gøre med et menneskeligt ansigt og ikke bare koldt og kynisk, siger administrerende direktør i Columbus IT Danmark Steen Hagengaard.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere