Åben standard udfordrer Microsoft

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 13. maj 2005.


En åben standard for kontordokumenter er blevet blåstemplet af standardiseringsorganet OASIS. Den nye standard kan skabe problemer for Microsoft.

1. maj vedtog medlemmerne af standardiseringsorganet OASIS (Organization for the Advancement of Structured Information Standards) en åben standard for kontordokumenter, OpenDocument. OASIS-standarden kan skabe et alternativ til Microsofts Office-dokumenter.
Tekstdokumenter, regneark og præsentationer bliver gemt i et format, som vil kunne læses af alle leverandørers kontorpakker på tværs af alle platforme - hvis de vel at mærke overholder standarden. En række leverandører som IBM, Sun, Novell og Adobe har allerede meldt sig under den åbne standards banner. Konkret har IBM implementeret OpenDocument-standarden i deres Workplace-pakke, mens Sun med deres StarOffice8 også vil understøtte den nye standard. Open source kontorpakkerne OpenOffice og den mindre kendte KOffice vil i deres kommende versioner også understøtte
OpenDocument-standarden.
Microsoft har ikke omfavnet den nye standard med samme begejstring som de andre leverandører. Microsoft har nemlig sit eget XML-format for kontordokumenter, Office XML Schema, og har ikke planer om at understøtte den nye standard . Der er således lagt op til en kamp mellem OASIS-standarden og Microsoft-formatet.

For projektlederen af det danske OpenOffice-projekt, Søren Thing Pedersen, er det vigtigt at skelne mellem en åben standard og et leverandørbestemt format som Microsofts.
- Microsofts XML-format er ikke en åben standard efter eksempelvis EU's principper. Her er kriterierne blandt andet, at standarden er vedtaget og vedligeholdt i et åbent forum, siger Søren Thing Pedersen, der påpeger, at det alene er Microsoft, der bestemmer hvordan Microsofts XML-format og de tilhørende licensbetingelser vil udvikle sig fremover.
I januar valgte Miljøministeriet i sidste øjeblik at se bort fra open source-produktet Open Office og i stedet vælge Microsofts Office-pakke. Dengang begrundede Miljøministeriet det blandt andet med, at dokumentudveksling kunne være et problem. Ved den lejlighed udtalte Henrik Studsgaard, direktør for Miljøministeriets Center for Koncernforvaltning:
- Så nu og her vælger vi Microsoft Office - med tryk på nu og her.
Spørgsmålet er, om en åben dokumentstandard kan få Miljøministeriet til at vælge OpenOffice på et senere tidspunkt. Søren Thing Pedersen ønsker ikke at kommentere den konkrete sag med Miljøministeriet men siger:
- Der er mange, der har efterspurgt en åben standard for kontordokumenter, og den har de fået nu. Så er det op til kunderne, om de vil acceptere, at deres leverandør ikke vil understøtte den åbne dokumentstandard.

Hos Videnskabsministeriet udarbejder man blandt andet retningslinier for anvendelsen af åbne standarder i offentligt regi og er dermed med til at præge hvilke standarder, et ministerium som Miljøministeriet vælger. Et arbejde som Videnskabsministeriets specialkonsulent Thomas Myrup Kristensen er med i.
På spørgsmålet om Microsofts XML-format er en åben standard, svarer Thomas Myrup Kristensen:
- Der er mange definitioner på åbne standarder. En af de vigtige ting ved åbne standarder er at skabe interoperabilitet (kontorpakker fra forskellige leverandører kan læse hinandens dokumentformater). Ved at offentliggøre deres XML-format er Microsoft med til at skabe mulighed for interoperabilitet.
På lignende vis besvarer Thomas Myrup Kristensen spørgsmålet om, hvorvidt den danske regering vil stille krav til Microsoft om at anvende den nye åbne standard:
- Vi er løbende i dialog med Microsoft. Den dialog har blandt andet været medvirkende til, at Microsoft har offentliggjort deres XML-format. Hvis der eksempelvis er problemer med Excel og Powerpoint, så vil vi gerne være med til at sætte dem på dagsordenen og få dem løst, så vi kan få skabt de bedste muligheder for konkurrence og interoperabilitet. Det samme gælder med hensyn til at sikre, at Microsoft dokumenterer sit XML-format på et niveau, så det er enkelt for andre firmaer at anvende formattet og tilbyde deres kunder interoperabilitet.
Det har ikke været muligt for Computerworld at få en kommentar fra Microsoft inden avisens deadline.

Ikke kun i Danmark er der fokus på åbne standarder inden for kontorprogrammer. I 2003 barslede EU med en rapport, der indeholdt en gennemgang af åbne dokumentformater. Rapporten vurderede dengang, at Microsofts XML-format og Open Offices XML-format var de mest betydende i markedet. Rapporten anbefalede, at formaterne blev lavet til åbne standarder. Dengang gik en række leverandører sammen om at gøre Open Offices XML-format til den nu åbne standard OpenDocument.
Microsoft har ikke haft lige så travlt med at få gjort deres XML-format til en åben standard. Med en andel på over 90 procent af officepakkemarkedet har Microsoft en position, der gør det muligt for softwaregiganten at introducere standarder, som efterfølgende bliver de-facto standard.
Hos OpenOffice.org har man da også overvejelser igang om, hvorvidt man skal implementere Microsofts XML-format.
- Hvis det er teknisk og juridisk muligt, vil OpenOffice understøtte Microsofts XML-format, siger Søren Thing Pedersen. Han understreger, at det ikke er helt klart om det er juridisk muligt, da Microsoft knytter en licensaftale til anvendelse af deres XML-format.
Ifølge Søren Thing Pedersen er Microsofts XML-format heller ikke så gennemarbejdet, hvilket kan gøre det teknisk besværligt at implementere formattet.
Søren Thing Pedersen refererer til XML-guruen Simon St. Laurents nylige kraftige kritik af Microsofts XML-format (Se boks). På trods af tekniske og juridiske vanskeligheder vil Søren Thing Pedersen dog ikke afvise, at OpenOffice vil understøtte Microsofts XML-format, men "vi fokuserer på at understøtte åbne standarder fremfor leverandør-formater."
Søren Thing Pedersen understreger dog, at den kommende version 2.0 af OpenOffice vil kunne læse Microsofts nuværende binære formatter for Word, Powerpoint og Excel.

Boks:
Kritik af Microsofts xml-format
I marts skrev XML-guruen Simon St. Laurent i sin blog en kraftig kritik af Office 2003's XML-understøttelse. Han nævner 17 punkter i sin kritik. Her er et par af dem:
• WordprocessingML (Microsofts XML-format for Word) er et frygteligt rod. Der er mere tale om serialisering af interne word-strukturer frem for et veldesignet XML-format.
• SpreadsheetML (Microsofts XML-format for Excel) er ufærdigt.
Læs mere på http://www.onlamp.com/pub/wlg/6649
Microsofts Licensregler
Office 2003 XML Reference Schema Patent License kan ses på:
http://www.microsoft.com/mscorp/ip/format/xmlpatentlicense.asp

EU's definition af åbne standarder
EU har opstillet en række minimumskrav for en åben standard:
• Standarden skal varetages af en nonprofitorganisation, hvor standarden udvikles i en beslutningsproces, der er åben for alle interessenter.
• Standarden er offentliggjort og specifikationen af standarden kan erhverves gratis eller mod et mindre beløb.
• Intellektuelle rettigheder - eksempelvis eksisterende patenter - for standarden bliver gjort uigenkaldeligt tilgængelige, så standarden kan anvendes omkostningsfrit.
• Der er ingen begrænsninger på genbrug af standarden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere