De dyriske operativsystemer

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 29. april 2005.


Pingviner, tigre og kvæg. Det er ren zoologisk have, når man ser på operativsystemer anno 2005.

Apple slipper deres nye Tiger-operativsystem ud på markedet i dag, mens Linux-pingvinen Tux stadig boltrer sig i open source-bølgen. I horisonten kan man ane en kæmpehjord af bøfler som Microsoft vil slippe løs engang i 2006, når Longhorn (langhornet kvæg fra det sydvestlige USA) er klar.
Hvad der er årsagen til at operativsystemer skal symboliseres med dyr er der vel næppe nogen rationel forklaring på. Men realiteten er, at computerne i den nærmeste fremtid må finde sig i at få installeret et eller flere dyre-operativsystemer, der skal holde styr på det indre af computerens funktionalitet.

Efter iPods succes udgjorde softwaresalg kun seks procent af Apples indtægter i første kvartal af 2005. Det kan måske give anledning til at tro, at Apples nye Tiger-operativsystem ikke betyder så meget for Appe, men da et nyt operativsystem kan være med til at sælge flere Apple-computere, er frigivelsen af tigeren på mange måder interessant for Apple. Salg af Mac-computere er nemlig stadig en vigtig indtægtskilde for Apple. I første kvartal af 2005 udgjorde salgsindtægterne af Mac 46 procent af Apples samlede indtægter.
En af de nye features som skal få flere brugere til at putte en tiger i computeren er søgefunktionen Spotlight, som kan søge efter nøgleord i dokumenter, email, filer og andet på Mac-computerens harddisk. En slags mini-Google på maskinen. Steve Jobs og resten af Apple håber, at blandt andet den funktion kan få tigeren til at efterligne iPods succes.

Den efterhånden årelange udfordring af Microsofts dominans på styresystemmarkedet fra Linux fortsætter. I februar måned i år oplyste de tyske statsbaner, Deutsche Bahn, at de havde flyttet 55.000 Lotus Notes-brugere til en Linux-platform. På en IBM eServer Zseries 990 mainframe kører en Suse Linux og håndterer altså blandt andet 55.000 Lotus Notes-brugere. Hvad der er betegnet som verdens største Linux-projekt ser altså ud til at have overstået en milepæl med succes. Tidligere har Deutsche Bahn flyttet deres rejseinformation fra en HP-platform til en klynge af Linux-computere.

Mens kampen mellem Windows og Linux stadig er den, der tiltrækker sig mest opmærksomhed, ser det ud til at de fleste migreringer er fra Unix til Linux. Det har dog ikke fået Microsoft til at nedtone deres "Get the Facts"-kampagne, hvor de præsenterer rapporter og undersøgelser, der skal vise, at Windows er et bedre valg end Linux. Så mastodonten frygter stadig pingvinen og ofrer tid og penge på at overbevise computerbrugere om, at det ikke er værd at ofre tid og penge på Linux.

Måske skal der velvoksent langhornet kvæg til at skræmme pingvinen væk fra computernes operativsystemer?
Den første alfa-version af Longhorn blev præsenteret på den årlige Windows Hardware Engineering Conference (Winhec-konference) i denne uge. Winhec-konferencen er rettet mod hardware-udviklere og alfa-versionen af Longhorn skal hjælpe udviklerne til at udvikle drivere til Microsofts nye operativsystem. Klientversionen af Longhorn forventes at komme i en færdig udgave i år 2006, mens en serverudgave kommer i år 2007.
Af andre interessante ting på Winhec var selvfølgelig også 64-bit versionerne af Windows, der blev præsenteret i mandags. Der er tale om Windows Server 2003 x64 Edition og Windows XP Professional x64.
Med 64-bit versionerne ønsker Microsoft at få rykket Windows ind på datacentrenes større servere. Servere som hidtil har kørt kraftige Unix-versioner som Solaris.
I november sidste år annoncerede Sun, at Solaris 10 ville blive frigivet som en gratis open source-version. Et træk som intensiverer kampen om serverne mellem Windows, Linux og de resterende Unix-versioner.
På klientsiden er det stadig Windows, der er installeret på mere end ni ud af ti pc'er. Det skræmmer dog ikke Novell, der har sat sig for, at Suse Linux skal tage noget af desktopmarkedet fra Microsoft. Den nyeste version af Suse Linux, version 9.3, blev frigivet i sidste uge.

Billedtekst:
OSX tiger: Apple mener, at deres nye Tiger operativsystem er så godt, at Microsofts hovedkvarter i Redmond vil få travlt med at kopiere det.

Linux: Linux æder sig langsomt ind på servermarkedet, og nu går Linux-maskotten Tux efter desktoppen.

Longhorn: Microsofts Longhorn ventes at trækkes af stalden i løbet af 2006. I 2007 kommer en server-version.

Boks:
Operativsystemmarkedet strækker sig i dag fra den største mainframe til den mindste mobiltelefon. Computerworld giver i dette tema en status på operativsystemmarkedet og ser nærmere på operativsystemerne, der anvendes på de stadig mere intelligente mobiltelefoner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere