Open source danner fundament for portaler

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 21. april 2005.


Open source-portaler vinder udbredelse i Danmark og England. I Danmark anvendes Plone til Danmarks største biblioteksportal, og i England har en række engelske kommuner valgt Aplaws.

I sidste måned gennemførte IDC en undersøgelse af europæiske virksomheders anvendelse af open source-software. Ifølge IDC viste undersøgelsen en overraskende stor grad af brug af open source.
Blandt andet brugte en tredjedel af de adspurgte virksomheder open source-databaser i væsentlig grad. Samme måned som IDC gennemførte sin undersøgelse, vandt en anden type open source-software fremgang. Aplaws, et open source Content Management-system (CMS), blev lanceret i England. Aplaws, der er baseret på Red Hats Enterprise CMS og Portal Server, er på kort tid taget i anvendelse af mere end 30 engelske kommuner. Danmark holder sig dog ikke tilbage med anvendelse af open source-portaler.
Da Københavns Kommune i 2003 indførte et nyt overordnet ensartet design, stod Københavns Kommunes Biblioteker med lidt af en udfordring. Stort set hver eneste af kommunens mere end 20 biblioteker havde udviklet deres egen website. Nogle var store og komplekse, mens andre blot havde en side med adresse og telefonnummer. De fleste sider var lavet i Microsofts Frontpage, og det var op til de enkelte bibliotekarer at sørge for, at siderne blev opdateret. Da det kune være teknisk besværligt at foretage opdateringer, blev det ikke gjort så tit.
- Da kommunen indførte et Corporate Design, benyttede vi lejligheden til at få standardiseret alle kommunens bibliotekers websites til ét design, siger Joan Larsen, webmaster for Københavns Kommunes biblioteker. Det stod hurtigt klart, at en portal kunne skabe en central, ensrettet løsning, der samtidig gjorde decentral redigering mulig.
- Vi ønskede at få en teknisk ukompliceret løsning, for at få så mange af vores bibliotekarer som muligt til at skrive til portalen. Målet var at få decentraliseret redaktionen, siger Joan Larsen.
På samme tid som Joan Larsen og hendes kolleger gik og gjorde sig deres første overvejelser om kravene til et portalsystem, var firmaet Headnet igang med at implementere et dokumentationssystem for Københavns Kommunes Biblioteker. Headnet baserede sig på open source-applikationsserveren Zope, og var igang med at udvikle deres eget Content management system, Zitewriter, til Zope. Så hørte de om open source content managementsystemet Plone, der også er baseret på Zope.
- Vi grinte lidt af Plone, da vi så det første gang. Der var mange funktioner, der ikke var færdigudviklet, fortæller Sune Toft, partner i Headnet. I modsætning til Headnet var folkene bag Plone ikke så bange for at lægge et ufærdigt system ud på Sourceforge.net; website for open source-produkter.
- Vi ville gerne have at Zitewriter var - om ikke helt færdigt - så dog i en færdig stand, siger Sune Toft, der imidlertid sammen med de andre i Headnet hurtigt stoppede med at grine af Plone.
- Vi kunne se, at udviklingen af Plone gik hurtigere end Zitewriter, så på et tidspunkt valgte vi at droppe vores eget produkt og begyndte at anvende Plone, fortæller Sune Toft.
På det tidspunkt var Joan Larsen begyndt at tale med forskellige CMS-leverandører som Synkron og Sitecore. Valget faldt dog i sidste ende på Plone med Headnet som systemudvikler af portalen.
- Vi har tradition for at tilpasse programmer som biblioteksdatabaser og lignende, så vi ønskede open source-modellen, hvor vi selv kan udvikle noget. Med dygtige folk i it-afdelingen, vil vi ikke betale for hver eneste lille ændring, begrunder Joan Larsen valget af Plone.

Henover sommeren 2003 udviklede Headnet det, der i dag er Danmarks største biblioteksportal.
- Vores udviklingsproces tager udgangspunkt i kundens behov og ikke hvad vi lettest kan genbruge fra tidligere løsninger. Vi laver noget funktionalitet og viser det til kunden, så vi kan høre, om det er det, de ønsker. På den måde undgår vi at køre ud af et forkert spor, siger Sune Toft.
I november 2003 gik Danmarks største biblioteksportal i drift. Løsningen hostes hos Pil i Århus, hvor den kører på en FreeBSD-server. Som database anvendes ZODB, der er Zopes egen objektorienterede database.
Portalen har dagligt 10.000 besøg og 100.000 sidefremvisninger. For Joan Larsens vedkommende er det lykkedes at inddrage de lokale bibliotekarer i arbejdet.
- Der er stor interesse for systemet. Vi har omkring 150 lokale redaktører, der løbende opdaterer indholdet i portalen, hvilket er omkring en tredjedel af de ansatte, siger Joan Larsen.
For tiden er en opgradering af systemet ved at blive planlagt. Portalen er bygget i Plone 1.05, mens den nyeste version af Plone er version 2.1.
- Den nye version giver fuld integration til Active Directory, så vi kan verificere brugerne i Microsofts Active Directory. Hvis man opretter en gruppe/person samt tildeler rettigheder i Active Directory, bliver det automatisk afspejlet i Plone, siger Sune Toft, der oplyser, at man også havde mulighed for integration med Active Directory før, men at integrationen nu er mere automatisk. I den kommende version vil integrationen med biblioteksdatabasen DDELIBRE blive baseret på XML over HTTP, hvis der er en ordentlig performance. I dag foregår integrationen ved at portalen inkluderer biblioteksdatabasen som en Iframe. Iframe er en inline frame, som gør det muligt at inkludere eksterne html-sider.

Billedtekst:
bibliotek.kk.dk Biblioteksportalen på bibliotek.kk.dk anvender open source-produktet Squid til caching af indhold. Squid er ikke en del af Plone. Cachingen foregår ikke af hele sider, men af elementer (portlets) på siden ved hjælp af Edge Side Include (ESI - www.esi.org). Der kan sættes opdateringstid for hver enkelt portlet på en side.
Indholdsredaktørerne, der er de lokale bibliotekarer, er oprettet i Active Directory med forskellige rettigheder. Biblioteksportalen anvender definitonerne fra Active Directory.

Boks:
Plone, Zope og Python
Digital Creation udviklede Zope. Da forretningsfolk skød penge i virksomheden, foreslog de at gøre Zope til open source. Så det gjorde Digital Creation, som samtidig tog navneforandring til Zope Corp.

70-80 procent af koden i Zope kommer fra open source bevægelsen, resten fra Zope Corp.

Zope er udviklet i det objektorienterede sprog Python.

Plone er et Content Management System, der bygger på Zope. Det understøtter stort set alle databaser.

Zope anvendes blandt andet af Nato, Bank of America og Viacom.

Zope kan afvikles på unix, windows, linux og FreeBSD.

Nuværende version 2.7.
Zope 3 kommer til efteråret.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere