Trådløs email fylder lommerne på patenthavere

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 1. april 2005.


I ugerne før påske blev der indgået en række patentforlig, der har betydning for trådløse email-løsninger.

16. marts i år meddelte Research In Motion (RIM), at firmaet ville betale 2,5 milliarder kroner til det amerikanske patentporteføljefirma NTP. RIM står bag Blackberry, der er en populær håndholdt e-mail-læser, især på det amerikanske marked. Betalingen på 2,5 milliarder kroner til NTP skal blandt andet dække RIM's anvendelse af teknologi, der er omfattet af NTP's patenter indenfor trådløs push af e-mail.
Ved push af e-mail sender en mail-server automatisk e-mails ud til en e-mail-klient, til forskel fra den normale pull-teknologi hvor e-mail-klienten selv aktivt skal hente e-mail på mail-serveren.
Forligets rekordstore sum er interessant i sig selv, men det er først, når forliget ses i sammenhæng med andre retssager og forlig, at der tegner sig et billede af, hvad der foregår på markedet for trådløs e-mail.

Blot fem dage inden forliget mellem RIM og NTP havde en af RIM's konkurrenter, Good Technologies, indgået forlig med NTP. De økonomiske detaljer i det forlig blev ikke offentliggjort, men Good Technologies oplyste, at som en del af aftalen havde NTP valgt at investere i Good Technologies. Forliget omhandlede Good Technologies krænkelse af fem af NTP's patenter.
De samme fem patenter, som RIM indgik det milliardstore forlig med NTP om.
I juni sidste år valgte Nokia at betale et ikke-offentliggjort beløb til NTP som betaling for retten til at anvende NTP's patenterede teknologi.

Advokaten James Wallace fra Wiley Rein & Fielding LLP repræsenterede NTP i retssagen mod RIM, og han forventer, at forliget med RIM ikke bliver det sidste.
- Der er adskillige aftaler, som er under drøftelse på nuværende tidspunkt. Det vil sandsynligvis tage to, tre eller fire uger, før de annonceres, sagde James Wallace til Reuters efter forliget var offentliggjort.
Han tilføjede, at NTP's patentlicenser højst sandsynligt er nødvendige for de fleste firmaer, der leverer push-baserede e-mail-løsninger til trådløse enheder.
- Det er svært at generalisere, men hvis du pusher trådløs e-mail, bør du nok se meget grundigt efter, om du overtræder NTP's patentrettigheder, sagde James Wallace.
James Wallace bekræfter overfor Computerworld, at andre firmaer er igang med at indgå aftaler med NTP, men han ønsker ikke at oplyse, hvilke firmaer der er tale om.
Det afholder ikke andre fra at komme med bud på, hvem der kan være de næste. Analysefirmaet Gartner vurderede 21. marts i en nyhedsanalyse, at NTP formentlig vil gå efter store firmaer som Microsoft og IBM. Begge selskaber har meddelt, at de ikke mener, at deres trådløse teknologi krænker NTP's patenter.

Patenter eller ej; leverandørerne af mobiltelefoner og håndholdte computere er interesseret i muligheden for at få skubbet e-mail ud til mobiltelefonerne og de håndholdte. Efter at Nokia indgik en licensaftale med NPT, har den finske mobilgigant indgået et partnerskab med RIM's konkurrent, Good Technology. Partnerskabet skal blandt andet bringe Good Technology's push-email-software til Nokia's mobiltelefoner som 6600, 6670 og Communicator-serien
Nokia er ikke alene med interessen for push af e-mail. Tidligere har eksempelvis SonyEricsson annonceret, at deres P910i leveres med en RIM e-mailklient.
Heller ikke HP holder sig tilbage. Produktchef hos HP, Jacob Kvist Sørensen, oplyser at HP er igang med at undersøge muligheden for at få Blackberry-teknologi på deres håndholdte computere.
De første Blackberry-terminaler kommer til Danmark i løbet af andet kvartal i år, når TDC begynder at sælge dem. TDC forventer ikke, at patentforliget mellem RIM og NTP får nogle konsekvenser for TDC's Blackberry-planer.

Andre firmaer er klar til at konkurrere med RIM om at levere trådløse løsninger til mobiltelefoner og håndholdte computere. Nokia har tidligere annonceret support for Visto's push-email-teknologi i model 9500 og 9300. Visto er allerede understøttet i Nokia's serie 60-modeller.
Netop Visto annoncerede 28. februar i år, at firmaet lagde sag an mod konkurrenten Smartner Information Systems for at overtræde fem af Visto's patenter, blandt andet et, der omfatter synkronisering af e-mail mellem en klient og en server (patentnummer 5,961,590 hos det amerikanske patentkontor). Et andet af Visto's patenter dækker synkronisering af desktopelementer i et netværk (patentnummer 6,085,192 hos det amerikanske patentkontor). Visto har lagt sag an mod en anden konkurrent, Seven Networks, for overtrædelse af dette patent.
Så forliget mellem NTP og RIM har nok fjernet en væsentlig hindring for udbredelsen af trådløs e-mail, men der er stadig patentspørgsmål, der skal afklares på markedet for trådløse løsninger.

Billedtekst:
blackberry-teknologien
Blackberry's trådløse email-løsning består af to dele; en klient- og en server-del.
Serverdelen, Blackberry Enterprise Server, består af software, der installeres oven på email-serversoftware som Microsoft Exhange, IBM Lotus Domino eller Novell Groupwise.
Klientdelen er software, der er installeret på en Blackberry-terminal eller på en mobiltelefon eller håndholdt computer.

Boks:
nTP
Thomas J. Campana havde i slutningen af 1980'erne udviklet en metode til at sende email trådløst.
Han stiftede NTP for at varetage patenterne for push-teknologien over trådløse forbindelser.
Thomas J. Campana døde i juni 2004, men NPT's interesser varetages i dag af en række advokater.

Boks:
nTP's værdifulde patenter
Der er tale om følgende fem patenter, der er udstedt af det amerikanske patentkontor:

5,436,960 - "Elektronisk mailsystem med radiofrekvens kommunikation til mobile processorer og operationsmetode for dette". Udstedt 25. juli 1995.

5,625,670 - Udvidelse af 5,436,960. "Elektronisk mailsystem med radiofrekvens kommunikation til mobile processorer."
Udstedt 29. april 1997.

5,819,172 - Udvidelse af 5,625,670. "Elektronisk mailsystem med radiofrekvens kommunikation til mobile radioer."
Udstedt 6. oktober 1998

6,067,451 - Udvidelse af 5,819,172. "Elektronisk mailsystem med radiofrekvens kommunikation til mobile processorer."
Udstedt 23. maj 2000.

6,317,592 - Udvidelse af 6,067,451. "Elektronisk mailsystem med radiofrekvens kommunikation til mobile processorer."
Udstedt 13. november 2001.

På det amerikanske patentkontors website, www.uspto.gov, kan man se mere om de enkelte patenter.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere