Åbne standarder trænger ind i den lukkede telefonverden

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 25. februar 2005.


Med åbne standarder håber mobilbranchen at gøde jorden for applikationer, som skal få mobilbrugernes penge op af lommerne. BEA lancerer SIP server.

Forrige uges mobilmesse i Cannes er overstået, og alverdens mobilbrugere er blevet lovet mindre og smartere mobiltelefoner i fremtiden.
Det interessante ved Cannes var dog ikke kun, at vi nu kan få nogle mindre klodsede 3G-telefoner (det havde vi vel egentlig forventet?), men at åbne standarder breder sig mere og mere i den ellers lukkede televerden. Det betyder, at flere udviklere får mulighed for at udvikle spændende mobil-applikationer. Og netop spændende og brugbare mobil-applikationer har telebranchen brug for. De skal levere den nødvendige indtjening, der blandt andet skal dække den massive investering, som tele-operatørerne har foretaget i 3G.
De åbne standarder skal gøre det muligt for almindelige it-udviklere at gøre brug af den intelligens, der ligger i telenetværket. Førhen var det kun en lille, udvalgt skare af tele-leverandørernes teknikere, der kunne få adgang til faciliteter i netværket. Nu arbejder organisationer som Parlay Group på at gøre telenetværkets intelligens anvendelig for softwareudviklere, der ikke nødvendigvis er eksperter i telefoni eller telekommunikation. Parlay Group er et konsortium bestående af en lang række af de største virksomheder i it- og tele-branchen. It-leverandørerne ser de åbne standarder som en mulighed for at få foden indenfor på mobilmarkedet.

Et rekordstort fremmøde til Parlay Web Services Developer Initiative på mobilmessen bekræftede, at interessen for åbne standarder i telebranchen er massiv.
På mobilmessen fremhævede Parlay Group, at der var vækst på alle Parlay-områder; eksempelvis er antallet af Parlay-produkter steget med 38 procent, og fremmødet til udviklerseminarer er steget med 58 procent.
På selve messen var det især Parlay X Web Services, som Parlay Group promoverede. Parlay X Web Services gør det muligt for eksempelvis en Visual Basic-programmør at sende en SOAP-besked (Simple Object Access Protocol) til en Parlay X-gateway og bede om at få at vide, hvor en bestemt mobiltelefon er henne. Det hele er selvfølgelig pakket godt ind i sikkerhed og adgangskontrol, så det ikke er for nemt for Henrik Hurtig-Hacker at misbruge mobilnettets mulighed for lokationsbestemmelse.
Zygmunt Lozinski, præsident for Parlay Group, udtrykte tilfredshed med Parlay Groups hidtidige resultater med at få skabt åbne standarder i telebranchen.
- Vi ser kommercielle services fra eksempelvis British Telecom og Sprint, der bygger på Parlay X, sagde Zygmunt Lozinski, der ud over sit arbejde i Parlay Group er Senior Technical Staff Member hos IBM.

I ugen inden mobilmessen begyndte, benyttede en af IBM's konkurrenter, BEA, lejligheden til at løfte sløret for, hvad deres Da Vinci-projekt går ud på. Der er ikke tale om hemmelige selskaber eller Jesu blodlinie som i Dan Browns "Da Vinci Mysteriet", men derimod om en kommunikationsplatform til telebranchen. Bea Weblogic Communications Platform kommer til at bestå af en række produkter, der skal gøre det nemmere at kombinere it og telefoni. Det første produkt, som blev frigivet 7. februar, er en applikationsserver. Applikationsserveren har fået navnet Weblogic SIP Server, hvilket nok ikke giver de samme associationer som Da Vinci, men til gengæld er meget beskrivende. Weblogic SIP Server er nemlig en servlet-container, der gør det muligt for udviklere at anvende SIP-protokollen ved hjælp af SIP Servlet API'et (application programming interface). SIP-protokollen anvendes eksempelvis i voice over IP.
Mac Taylor fra Moriana Group så meget optimistisk på lanceringen af BEA's Weblogic SIP Server, der før gik under kodenavnet Da Vinci.
- I halvfemserne fik vi det intelligente netværk, men vi har aldrig fået de lovede intelligente løsninger leveret af teleselskaberne. Med BEA's lancering er der håb om, at vi kommer til at se mere innovation, fordi flere udviklere nu får mulighed for at udnytte det intelligente netværk, sagde Mac Taylor ved præsentationen i London.
BEA's chef for telekommunikationsmarkedet, Neil Sholay, lagde vægt på, at Weblogic SIP Server anvender en række standarder.
- Det er vigtigt for BEA at følge åbne standarder som Parlay, J2EE og SIP, sagde Neil Sholay.
Weblogic SIP Server er kun første produkt i Da Vinci-projektet. For tiden arbejder BEA på en sikkerhedsløsning til telebranchen kaldet BEA Weblogic Network Gatekeeper. BEA forventer at frigive det produkt i løbet af foråret i år.

Billedtekst:
Åbenhed Neil Sholay, chef for telekommunikationsmarkedet hos BEA, lægger stor vægt
på at følge de åbne standarder, som telebranchen har defineret. Foto: Rob Matthews

Boks:
Vidste du...
... at den meget udbredte VoIP-løsning Skype ikke anvender SIP? Ifølge Skype anså man ikke SIP-protokollen som god nok, og derfor har Skype udviklet sin egen proprietære protokol.

Session Initiation Protocol
Session Initiation Protocol (SIP) er en standard udarbejdet af standardiseringsorganet IETF. SIP er en protokol for, hvordan der etableres sessioner via et IP-netværk. Det kan være en simpel
to-vejs telefonsamtale eller en flerbruger multimedie-session med tale og billeder.

SIP Servlet API
SIP Servlet API (application programming interface) blev vedtaget som standard i marts 2003 af Java Community Process. Den kombinerer SIP-protokollen med servlet-programmeringsmodellen fra J2EE.

Parlay
Parlay Group er et forum bestående af it-leverandører og teleoperatører. Parlay arbejder på at specificere API'er (application programming interfaces), der gør det nemmere at få adgang til og udnytte faciliteter i telenetværk fra it-applikationer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere