Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den IT-Branchen d. 18. februar 2005.
Den finske it-distributør GNT har etableret sig i Sverige, hvor et nyt fuldautomatisk lager i fremtiden skal forsyne danske forhandlere med blandt andet pc'er, skærme og software.
udfordrer Der er udsigt til endnu større trængsel i den forvejen veldistribuerede danske it-salgskanal. Den finske it-distributør GNT (Gateway to Net Trading) har efter en succesrig ekspansion til Baltikum rettet blikket mod Norden, hvor selskabet planlægger at erobre markedsandele fra store spillere som Ingram Micro, Scribona, Tech Data og SMG. Finnerne tog det første skridt i det nordiske erobringstogt for to år siden, hvor det etablerede en afdeling i Sverige. GNT har brugt de seneste halvandet år og et større tocifret millionbeløb på at bygge et fuldautomatisk lager i Norrköping syd for Stockholm. Lageret skal også forsyne danske og norske forhandlere med pc'er og andet it-isenkram.
Hurtig svensk erobring
Christian Svärd, administrerende direktør for GNT's svenske forretning bekræfter, at selskabet har ekspansionsplaner, der også omfatter Danmark, men ønsker ikke at løfte sløret for hvornår.
- Vi har en ekspansionsplan for hele Norden, men planen er ikke defineret i detaljer, lyder hans kortfattede kommentar.
Selvom GNT ikke vil lægge detaljerede planer for et dansk fremstød frem, kan man få en idé om, hvordan GNT kunne bære sig ad, ved at se på dets indtog på det svenske marked. Selskabet brugte et kvart år på at ansætte og oplære 40 medarbejdere. Et halv år senere var forretningen i fuld gang, og ved udgangen af året var selskabet Sveriges femtestørste distributør.
GNT har i dag 540 medarbejdere fordelt på kontorer i Finland, Estland, Letland, Litauen, Polen og Sverige. Selskabet er den største distributør i Finland og Baltikum og flyttede i 2004 varer til en værdi af 704 millioner euro (5,2 milliarder kroner).
"GNT får det svært"
Ole Eklund, administrerende direktør for distributøren Magirus Nordic og formand for IT-Brancheforeningens distributørudvalg, mener, at GNT kan få svært ved at få foden inden for på det danske marked.
- Distributørerne i Danmark opererer med de laveste marginaler i Skandinavien, så umiddelbart ser det svært ud for GNT, siger han.
Han oplyser, at GNT har ry for at have en effektiv distributions-maskine, så han mener, at det er for tidligt at afvise, at GNT kan få succes herhjemme. Ikke overraskende deler Christian Svärd den opfattelse.
- Hvad angår konkurrencen med blandt andre Tech Data og Scribona, så er det ganske enkelt et spørgsmål om salgsomkostninger. Høje omkostninger kræver høje marginaler. GNT har de laveste omkostninger i Norden og derfor gode forudsætninger for at ekspandere på hårde markeder, siger Svärd.
Dansk comeback
GNT's indtrængen på det nordiske marked kan sætte endnu mere skub i den konsolidering, som ruller hen over den danske og nordiske distributionsbranche i øjeblikket. Tre ud af de fire breddedistributører i Danmark - Tech Data, Actebis, Ingram Micro - har taget konsekvensen af de hårde markedsvilkår og samlet lagrene i én nordisk enhed for at skære ned på omkostningerne.
GNT's indtog på danske marked bliver en slags comeback, da GNT udspringer af CHS Electronics, som engang var verdens tredjestørste og Europas største it-distributør. Selskabet løb panden mod muren i 2000, hvor selskaberne i England, Tyskland og Østrig gik konkurs. I Skandinavien gennemførte ledelsen et management buy out, og resultatet blev to nye distributører, Santech Micro Group (SMG) og GMT.
Billedtekst:
- Distributørerne i Danmark opererer med de laveste marginaler i Skandinavien, så umiddelbart ser det svært ud for GNT, mener Ole Eklund, adm. dir. for distributøren Magirus Nordic og formand i IT-Brancheforeninges distributørudvalg.
Foto: Torben Klint