Patentlicens kommer bag på mobilbranchen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 4. februar 2005.


Licensafgift på kopisikring af mobilindhold er en ubehagelig overraskelse for mobilbranchen.

™Af Dan Mygind
En række aktører i mobilbranchen er tilsyneladende blevet taget med bukserne nede om hælene af de store patentindehavere, der har sat sig på industristandarden for kopisikring. De er i vildrede med, hvordan de skal forholde sig til det licensudspil, firmaet MPEG LA på vegne af en række patentindehavere er på vej med.
Computerworld skrev i sidste uge om den foreslåede licensafgift på kopisikring af mobilindhold med standarden Open Mobile Alliances Digital Rights Management (OMA DRM) som firmaet MPEG LA vil opkræve på vegne af en række patentindehavere. Det drejer sig om en procent af ethvert beløb en mobilbruger betaler for kopisikrede ringetoner, musik, billeder samt en dollar per mobiltelefon, der anvender OMA DRM.

Store dele af mobilbranchen har troet, at det var gratis at benytte standarden, men den vildfarelse er de revet ud af med den licensaftale, som MPEG LA i disse dage præsenterer for mobilbranchen. Bag MPEG LA står globale firmaer som Sony, Philips, Matsushita samt patentfirmaerne Intertrust og Contentguard - ejet af Microsoft, Thomson og Time Warner - der har patenteret teknologi, som anvendes i kopisikringsstandarden.
Blandt dem erkender Mike Miron, CEO for ContentGuard, at situationen for mobilbranchen kan forekomme som et overraskelsesangreb. Han sagde i januar til engelske The Register, at medlemmerne af OMA ikke var blevet informeret ordentligt, og at mange leverandører troede, OMA DRM var gratis.
- Vi har hørt to forskellige modtagelser af licensaftalen. Nogen tager den til sig, mens andre mener, den er for dyr. Men det er udelukkende fordi, de troede at standarden var gratis. Enhver afgift er for høj, hvis du tror noget er gratis, sagde Mike Miron.
I branchen har man selv arbejdet for OMA DRM standarden. For godt et år siden var blandt andre Ericsson på banen med en kraftig anbefaling af den. Hele branchen håber, OMA DRM standarden vil blive accepteret. En af fordelene ved en bred accept er, at mobilproducenter undgår at betale licensafgifter, hed det dengang i Ericssons online-magasin, Ericsson Report.

Licensaftalen foreslår, at leverandøren af det kopisikrede indhold skal betale den ene procents afgift af, hvad slutbrugerne betaler for eksempelvis et kopisikret stykke musik.
Unwire er en af Danmarks største udbydere af løsninger til håndtering af mobiltjenester og leverer blandt andet indhold til mobiltelefoner. Her ved man ikke nok om den foreslåede licensafgift, til at udtale sig om, hvilken betydning licensafgiften vil have for mobilbranchen og forbrugerne
- Unwire har endnu ikke nok information omkring det påtænkte set-up til at have en kvalificeret holdning til det, lyder den kortfattede kommentar fra Unwire.
En af Unwires samarbejdspartnere, det norske selskab Beep Science, har specialiseret sig i OMA DRM-systemer til mobiltelefoner. Ifølge Jan Rune Helte, CEO for Beep Science, er MPEG LA's udspil kommet bag på mange i mobilbranchen.
- Der var mange, der fik morgenkrydderen galt i halsen, da de så udspillet fra MPEG LA, siger Jan Rune Helte.
- Det er godt, der kommer en afklaring på licensproblematikken, men den foreslåede licens er alt for høj, siger han.
Licensaftalen kommer også bag på de danske teleoperatører. Både TDC og Telia/Orange udtrykker overraskelse over licensaftalen, men ønsker ikke at kommentere sagen nærmere på nuværende tidspunkt.
Hos den danske afdeling af 3, det eneste af de danske mobilselskaber, der indtil videre tilbyder 3G-mobiltelefoni, har man ikke lagt skjul på, at det i høj grad er indholdsbaserede tjenester, der skal drive 3G-mobilteknologien frem i Danmark. Indholdsbaserede tjenester betyder musik, ringetoner, billeder og video. Indhold, som skal kopisikres - med en betydelig udgift til patentlicenser, såfremt OMA DRM-patentlicensen kommer til at stå ved magt.
Derfor har 3 valgt at se udspillet fra MPEG LA som et forhandlingsoplæg.
- På internationalt plan forhandler 3 med MPEG LA om en licensmodel, som er fornuftig for alle parter, siger Rasmus Wolff, chef for medie- og kommunikationstjenester.
Ifølge Rasmus Wolff anvender 3 i dag et Digital Rights Management-system, der er baseret på forward-locking. Med forward-locking placeres indhold i en bestemt del af mobiltelefonens hukommelse, hvorfra det ikke kan overføres til andre mobiltelefoner eller til computere.
- Vi anvender ikke OMA DRM i dag, men vi har vores egen proprietære standard til forward-locking, oplyser Rasmus Wolff.
Rasmus Wolff understreger, at 3 er medlem af OMA og selvføgelig gerne vil anvende OMA DRM.
- Vi er ved at finde ud af, hvordan og hvornår vi vil anvende OMA DRM, siger Rasmus Wolff.

Overvejelserne, som 3 gør sig, handler blandt andet om omkostningerne ved at anvende den pågældende standard.
- Vi langer meget indhold over disken i disse dage, siger Rasmus Wolff, der oplyser at danske 3-brugere alene i november måned sidste år hentede en million videoklip ned på deres mobiltelefoner.
Grunden til, at 3 har fået gang i markedet, er ifølge Rasmus Wolff, at man har lanceret indholdspakker, hvor brugerne betaler et fast beløb pr. måned, uafhængigt af, hvor meget de downloader til telefonen. Den forretningsmodel harmonerer dårligt med en licensafgift, der afhænger af, hvor meget der downloades.
- Den foreslåede licensmodel vil være dræbende for den indtjening, som 3 har på indholdspakker, siger Rasmus Wolff.
Han er dog overbevist om, at man nok skal finde frem til en fornuftig licensmodel med MPEG LA. Hvis det ikke kan lade sig gøre, er der andre muligheder.
- Hvis mange af de store operatører ikke kan få det til at hænge sammen, kan det da være, man kan finde alternativer som eksempelvis 3's egen proprietære standard for forward-locking eller et proprietært DRM-system fra Lockstream, siger Rasmus Wolff, der dog er fortrøstningsfuld.
- Det vil nok tage et stykke tid, før der bliver enighed om en model, som alle finder rimelig, men det skal nok lade sig gøre, mener Rasmus Wolff.
Det er paradoksalt, at netop OMA DRM standarden kan blive behæftet med en dyr patentlicens. For godt et år siden var blandt andre Ericsson på banen med en kraftig anbefaling af den. Hele branchen håber, OMA DRM standarden vil blive accepteret. En af fordelene ved en bred accept er, at mobilproducenter undgår at betale licensafgifter, hed det dengang i Ericssons online-magasin, Ericsson Report.

Boks:
OMA DRM 1.0 består af
tre niveauer af funktionalitet
Forward Lock: Mekanisme, der forhindrer
at downloadet indhold kan videresendes/kopieres.

Combined lock: Sammen med en indholdsfil downloades en rettighedsfil. Rettighedsfilen kan eksempelvis bestemme, at indholdsfilen kun kan afspilles een gang, eller at indholdsfilen kun er brugbar i x antal dage. Hverken indholdsfil eller rettighedsfil kan videresendes/kopieres.

Separate lock: Her er filen med indhold krypteret i en form kaldet DRM Content Format (DCF). Et rettighedsobjekt har nøglen til DCF, så når man downloader et rettighedsobjekt kan indholdet afspilles. Indholdsfilen kan videresendes/kopieres så man på en anden mobiltelefon/pc kan få en smagsprøve på indholdet. Ønsker man fuld adgang til indholdet, skal man dog købe et nyt rettighedsobjekt.

Boks:
MPEG LA:
Patentlicens er klar i marts
MPEG LA regner ikke med, at der går lang tid, før en endelig licensaftale er på plads.
Talsmand Larry Horn fra MPEG LA oplyser til Computerworld, at MPEG LA ser frem til at offentliggøre en endelig licensaftale i marts måned i år. Larry Horn mener, at MPEG LA med sin licensaftale fjerner noget af usikkerheden, der har hersket i mobilbranchen vedrørende patenter.
- Mobiloperatører, indholdsleverandører og andre mobile spillere har igennem et stykke tid været bekymret for at patentproblematikken ville hæmme udviklingen og spredningen af nye DRM-produkter og services i mobilbranchen, hvis der ikke var en effektiv adgang til intellektuel ejendomsret, siger Larry Horn. Han medgiver dog, at der er bekymrede røster i mobilbranchen, "men vi arbejder sammen med de forskellige interessenter for at nå en fælles forståelse". Larry Horn vil ikke kommentere, hvem han forhandler med, men siger, at forhandlingerne foregår med de enkelte virksomheder og teleoperatører hver for sig. Ifølge Larry Horn lytter MPEG LA til virksomhedernes indsigelser, men han mener at den foreslåede patentlicens er rimelig.
- Selvfølgelig vil hver enkelt virksomhed helst betale så lidt som muligt. Jeg er dog overbevist om, at vi ved at samle de nødvendige patenter i en patentportefølje, har gjort det nemmere for mobilbranchen at udvikle nye services og skabe nye muligheder i markedet, siger Larry Horn.

GSM Association, der repræsenterer 650 mobiloperatører samt 150 mobil-producenter og -leverandører, mener bestemt ikke, at patentlicensen fra MPEG LA skaber nye muligheder for mobilbranchen
- Det er en meget bekymrende trend, der har potentialet til at kvæle innovation og udvikling af mobilindhold. I sidste ende vil forbrugerne lide under det her, siger pressetalsmand Mark Smith fra GSM Association i en kommentar til MPEG LA's patentlicens.
Ifølge MPEG LA kommer licensaftalen til at dække OMA DRM 1.0 produkter fra 1. januar 2004 og frem. Der skal dog kun betales licensafgift fra 1. januar 2005. Det er ikke lykkedes Computerworld at få oplyst, hvilke patenter det præcist er, som MPEG LA tilbyder i sin patentportefølje.

Boks:
Så meget kan man tjene på patentlicens på det danske marked
I dag er der cirka 4,5 millioner mobiltelefoner i Danmark (2002 tal).
Hvis de alle anvender kopisikringen OMA DRM, vil patentlicensen kunne indbringe et årligt beløb på over 100 millioner kroner samt en engangsindtægt for mobiltelefonerne på omkring 26 millioner kroner.
Beregningen er baseret på tal fra 3, hvis 50.000 kunder downloadede en million videoklip i november 2004. Uden en flat-rate koster videoklip 10-12 kr. pr. styk.

Boks:
mobiltelefoner der har
implementeret oma DRM 1.0 i dag
Motorola: V300(*), V600(*)

Nokia: 2600, 2650, 3100, 3105, 3108, 3120, 3125, 3200(**), 3205, 3220(**), 3595, 3600, 3620, 3650, 3660, 5100, 5140(**), 6010, 6108, 6170(**), 6200, 6220(**), 6225, 6230(**), 6255(**), 6260, 6585, 6600, 6610i, 6620, 6630(**), 6650, 6800, 6810(**), 6820(**), 7200(**), 7250i, 7600(**), 7610, 7700 Media Device, 9500 Communicator, N-Gage game deck, N-Gage QD game deck

Panasonic: X60, X70, X700

Siemens: C62, SX1, S55, M55, C60, MC60, ST55, ST60

Sony Ericsson: K700(**), P900, S700(**), T226, T230, T238, T300, T306, T310, T312, T316, T610, T616, T618, T630, Z1010(**), Z500(**), Z600
Kilde: Open Mobile Alliance Ltd.

Alle ovenstående telefoner har implementeret OMA DRM Forward Lock (se boks på denne side).
(*) Telefonen har både Forward Lock og Combined Lock
(**) Telefonen har både Forward Lock, Combined Lock og
Separate Lock.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere