E-mail-backup kører i højere gear

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den CTO d. 7. januar 2005.


Hos cykelimportøren Bjarne Egedesø tog den daglige backup af e-mail og ERP-system længere og længere tid. Løsningen var at definere en backup-politik ved hjælp af storageværktøjer.

De fleste it-chefer kender problemet. Medarbejdernes e-mail kræver mere og mere plads, og backuppen tager længere og længere tid. Det problem havde man også hos firmaet Bjarne Egedesø, der importerer cykler og cykeldele til videresalg.
- Vi tager backup hver nat af alle vores data; primært data fra vores Navision-system og e-mails fra vores Exchange-server, fortæller Bjarne Egedesøs it-chef Claus Jørgensen.
Claus Jørgensen oplevede, at det tog længere og længere tid at tage backup af de omkring 30 brugeres data. En af grundene var, at backup af Exchange-serveren tog længere og længere tid.
En normal backup af en Exchange Server tager jo rub og stub, og der var efterhånden en del data, forklarer Claus Jørgensen.
Da backuppen tog mere end fire timer, forudså Claus Jørgensen at der ville opstå problemer, og han fik derfor etableret en mere intelligent e-mail backup-løsning. I ugen før den nye backup-løsning blev taget i brug, var backup-tiden oppe på ti timer. Det skyldtes, at Bjarne Egedesø på det tidspunkt begyndte at sende billeder og annoncemateriale via e-mail i stedet for via normal post.
Ved at definere en backup-politik ved hjælp af Email Archive fra StorageTek, fik Claus Jørgensen problemet under kontrol. Backup-politikken betyder, at alle vedhæftede filer til e-mails, der er mere end 90 dage gamle, bliver fjernet fra Exchange serveren og gemt et centralt sted. Der tages stadig backup af alle mails, men da de fleste mails ikke længere har vedhæftede filer, er backup-tiden reduceret kraftigt.
- Nu tager vores backup mindre end en time, siger Claus Jørgensen tilfreds.
I de mails, der har fået fjernet en vedhæftet fil, vil der være en pointer til den vedhæftede fils nye placering. Det er således muligt at få fat i de vedhæftede filer via mailen.

Backup af ERP-løsningen er også blevet forbedret. Ved hjælp af værktøjet Expandit Backup Utility, bliver databasen for Navision Attain trukket ud af systemet og komprimeret. Ofte er der afsat rigeligt plads af til Navision Attains database; mere end hvad brugernes ERP-data reelt fylder. Der kan eksempelvis være afsat syv GB til databasen, mens data reelt kun optager halvanden GB. En normal backup ville tage alle syv GB, men med Expandit Backup Utility komprimeres databasen til halvanden GB.
Selve backuppen foregår ved hjælp af fjern-backup. Fjern-backup-løsningen er fra Munk IT og er baseret på IBM's Tivoli Storage Manager.
Om natten overføres data automatisk fra serverne hos Bjarne Egedesø til Munk IT Driftscenter. Munk IT har installeret og konfigureret backup-klienter på de servere hos Bjarne Egedesø, der skal tages backup af.
- Det fungerer fint, fortæller Claus Jørgensen, der nu har kørt med løsningen i halvandet år. Backup-tiden er blevet væsentligt reduceret og omkostningerne til lagring hos Munk IT er også blevet reduceret, da der betales et vist beløb pr. megabyte, der lagres i Munk IT Driftscenter.
Restore af filer og data fungerer også problemfrit. Brugerne hos Bjarne Egedesø kan gendanne individuelle mail 25 dage tilbage i tiden. Er mailen, som brugeren ønsker at få gendannet, ældre, vil det være nødvendigt at gendanne hele brugerens mailbox.

Boks:

Livscyklus for data
Har virksomheden store mængder data, bør de vurderes efter relevans og behov for tilgængelighed. Ud fra denne vurdering flyttes data op og ned i datalagringens hierarki.

Er det dyreste lag rent omkostningsmæssigt. Her bliver data gemt ved hjælp af kraftige, selvstændige diskbaserede systemer, eksempelvis EMC's Symmetrix DMX, StorageTeks Flexline V eller Hitachi Data Systems' Lightning.
Data er fra altafgørende forretningssystemers databaser.
Når data mister værdi eller bliver ældre, flyttes de til Lag 3.

Lidt billigere sekundære lagringssystemer som EMC Clariion eller StorageTeks Flexline D. Bruges typisk til lagring af dokumenter, breve og regneark fra eksempelvis Microsofts Office-pakke.

Her ses de langt billigere standarddiske ATA (Advanced Technology Attachment) og Serial ATA (SATA). Af produkter kan nævnes EMC's Centera, Network Appliances NearStor eller StorageTeks BladeStore. Lag 3 anvendes typisk til data der ikke ændres eller ikke bruges så hyppigt.

Her finder vi den billigste lagringsform; tape. Tape-biblioteker som StorageTeks Tape Library arkiverer gamle data, der er ved vejs ende med hensyn til nytteværdi for en virksomhed. Sidste endestation før "døden" i form af sletning af data.

Her er tapen arkiveret på et fjernlager. Data, der ikke kan slettes af historiske eller lovgivningsmæssige årsager, men repræsenterer ingen eller meget lidt værdi for virksomheden.
Datas værdi kan selvfølgelig vokse. Så bliver de flyttet fra lag 5 til lag 1 eller 2. Eksempelvis vil data blive flyttet op igennem lagene, når der skal laves årskørsler.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere