Intelligent håndtering af røntgenbilleder

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den CTO d. 7. januar 2005.


Røntgenbilleder og MR/CT-scanninger på danske hospitaler lagres ved hjælp af et system, hvor Information Lifecycle Management (ILM) er indbygget i applikationen.

Modstanderholdets back var ikke så hurtig som han var engang, hvilket er årsagen til, at du nu sidder på skadestuen og venter på at få taget røntgenbillede af din skadede fod. Hvis røntgenbillederne bliver taget på et hospital som Rigshospitalet, Herning sygehus eller et af de andre danske hospitaler, hvor Agfas IMPAX-system er installeret, vil røntgenbillederne af din fod blive lagret i et system, der har været baseret på ILM-principper, længe inden ILM blev et buzzword.
- Vi har anvendt vores egenudviklede IMPAX-system i mere end ti år, fortæller Henrik Veggerby, ansvarlig for Agfa Healthcare i Danmark. IMPAX-systemet er et workflowbaseret system, der blandt andet anvendes til at håndtere lagringen af røntgenbilleder og MR/CT-scanningsbilleder. Systemet sørger for at flytte data frem og tilbage mellem performance-diske og tapes afhængig af billedernes status. Eksempelvis flyttes de fleste røntgenbilleder og scanningbilleder væk fra performance-diske og over på tapes efter et års tid, da det erfaringsmæssigt er i det første års tid, at billederne bliver brugt. Bliver der behov for at anvende billederne efter at de er flyttet over på tapes, sørger IMPAX-systemet for, at det sker automatisk.
- Systemet skal møde de funktionelle krav som radiologen stiller. Det er blandt andet, at fem år gamle billeder skal være umiddelbart tilgængelige, understreger Henrik Veggerby.
Ved planlagte undersøgelser sørger systemet for, at røntgenbillederne er tilgængelige på performancediske, når de skal bruges. Er der tale om akutindlæggelser, vil der gå et par minutter, før eventuelle gamle røntgenbilleder af patienten er tilgængelige.
- Systemet laver, hvad vi kalder en pre-fetch. Her hentes billederne automatisk fra tape over på performancediske, så billederne er tilgængelige i IMPAX i løbet af et par minutter, forklarer Mek Buhl Nielsen fra Agfa Healthcare.

Rent teknisk fungerer systemet ved, at IMPAX-systemet er integreret med StorageTek-taperobotter. Kommunikationen mellem IMPAX-systemet og StorageTek robotterne foregår ved hjælp af en Hierarchical Storage Management (HSM)-klient der er installeret på samme platform som IMPAX-systemet. Det kan være Sun Solaris eller en Windows-platform. IMPAX-systemet referer til en filepointer, og ved hjælp af HMS-klienten sendes der en request til en taperobot, der finder den ønskede fil frem på en tape, læser filen og sender billedet til lagring på performancediske.
- IMPAX abstraherer fra det fysiske lagringslag, så der kan anvendes forskellig tredjepartsleverandørteknologi som underliggende storage, forklarer Mek Buhl Nielsen.
Den underliggende storage skal være parat til at håndtere en betydelig datamængde. I dag rummer Rigshospitalets billedarkiv omkring 10 Terabyte. Et røntgenbillede fylder omkring otte MB, og der tages normalt to røntgenbilleder ved en almindelig undersøgelse. Røntgenbilleder af idrætsskader, arbejdsskader og andre skader giver sammen med MR/CT-undersøgelser en årlig datavækst på cirka halvanden terabyte i Rigshospitalets billedarkiv. Et omfang, der vil vokse med tiden, blandt andet som følge af, at undersøgelsesteknikken bliver forbedret.
Et MR/CT-billede fylder 512 kB. Der tages normalt 200-400 billeder ved en normal scanning, men med de nye undersøgelsesteknikkker vil der i fremtiden formentlig blive taget mere end 1.000 billeder ved en scanning, forklarer Mek Buhl Nielsen.
Da der samtidig er lovmæssige krav om, at røntgen- og MR/CT-billeder skal gemmes i mindst fem år, ser Agfa positivt på, at storageleverandørerne er begyndt at gøre deres storageprodukter mere intelligente.
- Da vi startede med IMPAX i 1996 anvendte vi RAID og tapes som storage. Vi jublede derfor, da vi læste de første artikler om SAN og NAS, mindes Henrik Veggerby.
Jo mere logik, der kan lægges ud i eksempelvis et storagenetværk, jo mindre kompliceret vil arkivstyringsdelen af IMPAX blive.
Med storageleverandørernes fokus på ILM, ser Agfa frem til endnu mere intelligente arkiveringsløsninger.
- Med IMPAX har vi haft ILM på applikationsniveau. Nu introduceres ILM på storage-niveau, siger Mek Buhl Nielsen.

Billedtekst:
- IMPAX abstraherer fra det fysiske lagringslag, så der kan anvendes forskellig tredjepartsleverandørteknologi som underliggende storage, fortæller Mek Buhl Nielsen fra Agfa Healthcare.

Boks:
Kampen om pladsen
Mange virksomheder kæmper med stadig voksende datamængder. En nylig undersøgelse viser, at 68 procent af danske it-ansvarlige forventer, at datamængden vil vokse yderligere i 2005. Computerworld CTO ser nærmere på, hvilke værktøjer og metoder der kan anvendes til at afhjælpe virksomhedernes storageproblemer.

Boks:
ILM: Data fra fødsel til død
Med ILM (Information Lifecycle Management) deles datalagringen op i et hierarki. Et hierarki, hvor hver enkelt lag udgøres af datamedier med en bestemt pris og funktionalitet. På den led er der ikke noget nyt, da man har gjort det i årevis med den hierarkiske lagerstyring HSM (Hierarchical Storage Management). Men hvor HSM udelukkende flytter data ud fra alder, forsøger ILM at bestemme, hvor i datahierarkiet informationen skal gemmes ud fra den forretningsmæssige værdi af data.

Definition af Information Lifecycle Management
ILM-begrebet er et buzzword, som storageleverandører elsker at bruge. At få præciseret hvad det præcist er, er dog lidt sværere. I slutningen af sidste år barslede storageleverandørernes brancheorganisation SNIA dog med følgende definition på ILM:
"ILM består af politikker, processer, praksis og værktøjer, der anvendes til at tilpasse forretningsværdien af information med den mest passende og omkostnings-effektive it-infrastruktur fra tiden hvor informationen fødes til informationen dør."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere