December 2003

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 17. december 2004.


Dansk Kapitalanlæg, DiBa Bank og Sparekassen Lolland skyder tilsammen 20 millioner kroner i Forskerparken CAT. Pengene skal bruges til investeringer i blandt andet it, kommunikation og sundhed.

Bevæbnede røvere tvinger personalet på it-distributøren Bluecoms lager i Birkerød ned på gulvet med en revolver og et oversavet jagtgevær. Røverne stikker af med ram og Pentium-processorer for mellem en og fem millioner kroner. Politiet er overbevist om, at det er bestillingsarbejde.

TDC afviser potentielle købere, der bejler til at overtage TDC-guldægget Dan Net - angiveligt for et milliardbeløb. TDC slår fast, at der ikke er planer om at sælge selskabet.
Peter Lundsgaard sætter sig i direktørstolen hos internetfirmaet Jubii, der for mange har været synonym med stifterne Martin Thorborg og Henrik Sørensen.

Folketinget vedtager en ændring af ophavsretsloven, der gør det ulovligt at kopiere indhold fra en lånt cd eller dvd til en anden. Samtidig sænkes Copy-Dan-afgiften på blanke cd'er fra over fire kroner til 1,75 kroner.

Efter cirka et halvt år som administrerende direktør i Valtech forlader Jens Heimburger (billedet) posten for igen kun at have kasketten som bestyrelsesformand. I stedet overtager Lars Bladt titlen som administrerende direktør.
Apple fravælger Danionics til nyeste iPod. Apple satser på en væskebaseret lithium-ion batteriteknologi i den nye iPod. For Danionics er det et skidt signal til markedet, siger analytiker.

It-kæmpen IBM ændrer strategi på softwareområdet og vil fremover målrette salg og markedsføring af selskabets software til et dusin brancher. Det er IBM's største strategiændring siden beslutningen om at trække sig ud af applikationsmarkedet i 1999.

Den norske kodeknuser Jon Lech Johansen - også kendt som Dvd-Jon - erklærer sig ikke-skyldig i en appelretssag om hans brud på kopispærringerne på dvd-film. Senere på måneden frikender den norske appelret ham.
Den britiske stat poster mere end 100 milliarder kroner i et it-projekt, som skal modernisere og effektivisere landets sundhedsvæsen. Allerede i 2008 ventes systemet at være kørende.

På trods af at arbejdsløsheden i it-branchen ligger omkring 10 procent, har softwarehuset Conscius i Nørresundby tre ubesatte stillinger. Virksomheden får ansøgere, men de er simpelthen ikke gode nok, mener administrerende direktør Bettina Egerland. Fagforeningen Prosa er forundret, men mener, at geografien kan være en forklaring.

En telefonstorm fra mange tusind Ringenes Herre-hungrende danskere til et centralt billetbestillings-nummer får TDC's net til 70- og 80-numre til at kollapse. Nedbruddet blokerer opkald til alle 70- og 80-numre hele formiddagen.

Teleselskabet Debitel afviser et bødeforlæg fra Forbrugerombudsmanden for at have udsendt 40.000 spam-mails. Sagen havner for Sø- og Handelsretten i København. Debitel kalder sagen storhedsvanvid fra myndighedernes side.

Det er 11. time for sikkerhedsvirksomheden Vigilante, der blev stiftet i Danmark i 1997. Det amerikanske moderselskab er uden ledelse, samtlige medarbejdere er fyret, og det franske selskab er gået konkurs med et underskud på over 100 millioner kroner.
Det er dyrt at omlægge forretningsstrategien, erfarer it-distributøren Bridema. For første gang nogensinde kommer selskabet ud med underskud.

Danmarks største internetportal, Jubii, glemmer at betale regningen til DK Hostmaster, som derfor lukker jubii.dk ned et par timer. "Beklageligt" og "småpinligt" lyder kommentaren fra Jubii.

Den amerikanske præsident George W. Bush skriver under på verdens mest restriktive nationale antispam-lovgivning. Loven skal sætte en stopper for de milliarder af spam-mails, der bliver sendt hver dag. Spammerne risikerer op til fem års fængsel.
TDC investerer et stort trecifret millionbeløb i at grave nye optiske fiberkabler ned i 100 byer landet over. Teleselskabet mener, at de danske virksomheder nu er modne til de superhurtige datatjenester, som fiberen kan levere.

Det fynske it-hus Munk IT udvider selskabets afdeling i Århus, som firmaet overtog ved købet af Eurotrust-selskabet Netvaulting i slutningen af oktober 2003. Dermed undgår tidligere Netvaulting-medarbejdere fyresedler.

Microsoft stopper leveringen af en række produkter som Windows 98 og Office 2000. Det sker, efter selskabet har indgået forlig med Sun om Java og Microsofts virtuelle teknologi, som ligner Java lidt for meget.
En stor aftale med den amerikanske mediekoncern Ganett giver softwarefirmaet Saxotech fra Aalborg et gennembrud på det amerikanske marked.

Navision-stifter Jesper Balser (billedet) forlader Microsoft Business Solutions. Dermed er begge de tidligere Navision-topchefer ude af Microsoft, blot halvandet år efter selskabet købte Navision. Den anden - Preben Damgaard - forlod Microsoft i foråret 2003.

Elselskaber over hele landet investerer massivt i at lægge optiske fibre ud til private husstande. Det giver mulighed for at sælge superhurtige bredbåndsforbindelser til el-kunderne. I løbet af fem år vil 150.000 danskere være dækket af optiske fibre, spår bredbåndsdirektør.

Mobilselskabet 3 har 3.000 danske kunder efter fem uger i luften. Ifølge en analytiker er der brug for mindst en halv million kunder for at få forretningen til at løbe rundt. 3 har sat priserne ned, og det koster dyrt, men selskabet erklærer sig alligevel tilfreds med lanceringen.
Bording Data og KMD søger dansk patent på en printerdriver og et koncept, der gør det muligt for virksomheder at outsource håndteringen af almindelige breve. KMD forventer at håndtere 50 millioner breve i 2005.

Det er nu muligt at konsultere sin praktiserende læge på e-mail, da en ny version af sundhed.dk åbner. Kun 200 af 3.000 læger er dog med fra starten, blandt andet fordi der kan gå op til fem dage, før der kan svares på mailen.

CSC stryger ind foran alle andre bejlere og overtager SAS' it-selskab, Scandinavian IT Group i en milliardhandel. Samtidig overtager CSC en stor del af SAS's it-drift. Den samlede aftale er op mod ni milliarder kroner værd.
Den danske afdeling af Microsoft Business Solutions, det tidligere Navision, får 450 millioner kroner fra det amerikanske moderselskab. Pengene skal bruges til forskning og gør afdelingen i Vedbæk til det største Microsoft-udviklingscenter uden for USA.

Piratkopier af Microsofts kommende Longhorn-pakke kan købes i Malaysia for få kroner, selv om Longhorn først bliver lanceret i 2005. Versionen er lækket fra en programmørkonference i USA.

Den daglige leder af sikkerhedsvirksomheden Eurotrust, Brian Mertz Pedersen (billedet), forlader selskabet. Han var næstkommanderende i selskabet efter stifteren, Aldo Petersen.
Spilproducenten IO Interactive får HK, Prosa og Dansk Metals velsignelse til at ansætte en canadisk it-ekspert. Efter et møde er fagforeningerne overbeviste om, at en dansker ikke kan bestride jobbet. IO-chef Janos Flösser opfordrer andre virksomheder til at gå i dialog med fagbevægelsen.

Som led i en større nordisk satsning åbner den japanske computerkæmpe Toshiba kontor i Danmark. Frontfigur for Toshiba i Danmark bliver Peter Skou.

TDC overtager lavprisselskabet Telmore i en handel til omkring 400 millioner kroner. Dermed eliminerer TDC prispresset fra en af sine største konkurrenter. Teleanalytiker finder købet klogt.

KMD's administrerende direktør, Lars Monrad-Gylling, vurderer, at der opstår et milliardmarked for it, når strukturkommissionen til januar er færdig med sit arbejde, som skal resultere i kommunesammenlægninger. KMD-direktøren bygger sit skøn på erfaringer fra Bornholm.

Michael Mathiesen-selskabet Cellpoint får endnu flere mobilteknologier samt nye aktionærer med opkøbet af Hellodies A/S. Selskabet havde Lego Holding som en af ejerne, dermed er Lego en af de nye ejere.

Sonofon, som står uden dansk 3G-licens, forventer at kunne klare sig med den langt billigere datateknologi Edge langt ud i fremtiden. Sonofon forhandler dog med de øvrige danske mobilselskaber om 3G.
Verdens hidtil mest omfattende undersøgelse af computerskader slår fast, at museskader er et meget lille problem. Meget musearbejde giver ikke nerveskader, men kun forbigående smerter. Dog bør arbejde med en computermus begrænses til højst 25 timer om ugen, konkluderer de danske forskere bag undersøgelsen.

Den nordiske it-koncern Ementor begærer den kriseramte konkurrent Hands konkurs på grund af en gæld på små 13 millioner kroner. Hands' ledelse mener, at Ementor i virkeligheden er ude på at overtage Hands.
TeliaSoneras koncernchef, Anders Igel, bekræfter at han er på jagt efter et dansk mobilselskab. Reelt er kun Debitel og CBB Mobil interessante, men ingen af dem passer perfekt til Telia, mener analytiker.

Det chip-baserede nye dankort, som bankerne sender ud til 3,4 millioner danskere i 2004, er en simpel udgave, der ikke udnytter de muligheder, som chip-teknologien giver. Det skyldes ifølge en ekspert, at virksomheder, banker og det offentlige ikke kan finde ud af, hvad de vil med kortet.

Windows Server 2000 på vej mod pension. Microsoft vil gradvist udfase Windows 2000 Server-familien, som ryger endegyldigt af hylderne i 2006. Microsoft yder almindelig support på produkterne frem til 2005 og udvidet support frem til 2007.
Bornholm forsømmer at gå i udbud med sine it-systemer ved sammenlægningen af øens kommuner, hvor KMD fik serveret ordren på et sølvfad. Bruddet på udbudsreglerne får regeringen og Konkurrencestyrelsen til at tage affære.

Dangaard Telecom fyrer 120 medarbejdere og lukker seks reparations- og serviceværkssteder i Danmark, Tyskland og Portugal. Lukningerne skyldes en generel nedgang i markedet og hård konkurrence fra Østeuropa. I Danmark må 55 medarbejdere se sig om efter et nyt job.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere