Sanders virkelige verden

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 17. december 2004.


ministerens meritter: Året har budt på et tæppebombardement af bevillinger og initiativer fra Helge Sanders forskningsministerium, der vil sætte deres præg på det danske land: Om føje år er vi både kolonimagt og rumfartsnation - og har sandsynligvis en kronprins i rummet.

Af Torben Daarbak
Forskningsministeren svarer med et kryptisk smil, da jeg spørger ham, hvorfor han så gerne vil sende vores allesammens kronprins Frederik ud i rummet. Smilet afslører, at Kronprinsessen i ministeren let vil kunne finde en velvatteret habitskulder at græde sine bekymrede tårer ud ved, mens hendes Kronprins i snorkel og svømmefødder, som den første dansker lader sig skyde af i en raket for at høvle over fremmede planeter på sin hundeslæde.
Blandt de mange forskningsministerielle initiativer i årets løb er drømmen om den første dansker i rummet blevet sat på ministerens liste over Ting At Gøre Snart. Mars skal udforskes og kortlægges, og hvad er mere naturligt, end at lade også Dannebrog vaje over en af de ledige matrikler på den fjerne planet. Men rumrejser kræver astronauter.
Anders Lund Madsen, journalist og gøgler samt et par andre ting, har længe peget på sig selv som manden til det job.
Men det bliver ikke Lille Madsen, der skal ud i rummet. Han er ganske vist i stand til at holde sit hoved nedsænket i et akvarium meget længe, men jobbet i en rumraket kalder formentlig på noget mere.

I efteråret udsendte ministeren en liste over de kvalifikationer, en kommende dansk astronaut skal være i besiddelse af, for at komme på tale. Listen er en fotokopi af kronprins Frederiks CV.
- Det er ingen hemmelighed, at Anders Lund Madsen er en begavet og underholdende fyr. Han er, som så mange andre, ret fascineret af rumfart og har bestemt mange gode kvalifikationer. Men jeg vil da ikke foregribe bedømmelsesudvalgets indsats, hvis der ligger en ansøgning fra ham, siger Helge Sander.
Men Kronprinsen et vel et bedre valg som Danmarks første astronaut?
- Bestemt også et kvalificeret bud, men mon Kronprinsessen vil give tilladelse til det? funderer ministeren.
Sikkert ikke. Og vi kan da heller ikke sende sådan en tudeprins til månen, vel?

Aldrig har en forskningsminister markeret sig stærkere. Ja, faktisk har ingen minister i hverken tidligere eller den nuværende regering formået at sætte sit eget ressortområde så initiativrigt og dramatisk på den nationale, såvel som på den internationale dagsorden, som Helge Sander. Vokset, som han er, ud af Herninghallerne med cykelløb og superligafodbold, og med borgmesterkæder dinglende fra halsen, har statsministeren med et sandt scoop placeret Sander lige der, hvor han gør mest gavn: Som minister for forskning, teknologi og udvikling, herunder it.

Som det sig hør og bør, skal en særlig indsats også belønnes med særlig opmærksomhed, og det har Helge Sander fået som yndlingsoffer i Computerworlds side 2-tegning hver anden fredag.
På årets sidste dage er det tid at evaluere de Sanderske meritter. Og lad være sagt med det samme: De er alle fine initiativer, der vil gøre verden større for Danmark og Danmark større for verden.
Tag den bebudede million-bevilling til Galathea 3-projektet. Galathea 1 og 2 var danske ekspeditionsskibe i forrige århundrede, som betød store naturvidenskabelige landvindinger for vor lille søfartsnation.
Siden vi mistede det meste af England, Trankebar, Norge, Blekinge, Halland og Skåne og solgte vores tre tropeøer i Vestindien, har den danske selvforståelse ikke været den samme. Det er oplagt, at en frisk Galathea-ekspedition bør kunne lægge nyt land under kronen.
- Det er ikke den direkte anledning til Galathea 3 kan jeg forsikre, selvom vi i globaliseringens tidsalder ikke på forhånd skal afskrive muligheden for at kolonisere nye områder. Men en af mine gode kolleger har jo sendt den sidste ubåd i tørdok, så vores imperiale drømme skal nok nærmere baseres på snilde og viden, frem for snigende erobringer, erklærer forskningsministeren fredsommeligt.

Samme minister har meddelt, at han agter at skyde et større pengebeløb i en dansk Nordpol-ekspedition, hvor Polarbassinet skal findes, måles og vejes. De sidste hvide pletter skal kortlægges, lød det i efteråret fra ministeriet.
Hvordan kan der være andet end hvide pletter på et kort over Arktis?
- Jo, eksempelvis kaffepletter er sjældent hvide. Og det er dybfrysende koldt og dyrt at få farve- og kortlagt de sidste hvide pletter. Vi skal passe godt på Polarbassinet, også efter at vi har afdækket nogle af dybhavets hemmeligheder, siger Helge Sander og åbner hermed en dør på klem for Anders Lund Madsen, som netop er kendt for at kunne holde vejret meget længe.

Året bød også på en studierejse til Indien. Ministeren ville lige ned og se, hvor alle de danske it-arbejdspladser egentlig er på vej hen.
- Der var ganske mange fascinerende perspektiver i et godt samarbejde mellem danske og indiske virksomheder. Det ser jeg gode muligheder i - ikke bekymrende problemer, siger ministeren.
Han vil ikke helt afvise tanken om, at VTU bør oprette en filial i Indien, men medarbejderne i ministeriet i Bredgade skal nok ikke regne med, at julefrokosten kommer til at foregå i en VTU-pagode i Bangalore lige med det samme.
- VTU-filialer i Østen vil helt givet gøre ministeriet endnu mere attraktivt som arbejdsplads, men jeg tror realistisk set ikke på den model. Snarere samarbejdsinitiativer i Østen med universiteter og videntunge danske virksomheder, lyder den lidt nedslående melding fra ministeren.
Helge Sander nåede aldrig at styre elefanter under sit besøg, siger han. Det kommer til at gå ud over familien et tidspunkt.
- Elefanter gør sig dårligt i en softwareafdeling, så en elefantridetur bliver forhåbentlig realiseret på en genvisit i Indien, hvor jeg kan have min familie med. Desuden var der overhovedet ingen hvide elefanter i Indien.

Billedtekst:
i glas og ramme. Computerworld ville gerne forære ministeren en af de Sanders Verden-tegninger, der lader ham optræde i avisen, når han har lanceret et særligt løfterigt initiativ, og ministeren var ikke i tvivl om, hvilken tegning, han skulle vælge: Den, hvor han sender Kronprinsen i kredsløb.
Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere