Storage er andet end SAN og NAS - det er HOT og ILM

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 17. december 2004.


Virksomhedsledere fokuserer mere og mere på storage. Voksende datamængder og mere intelligente værktøjer til håndteringen af data gør storage interessant.

Der var engang, hvor det kun var driftsfolk - dengang blot benævnt med den politisk ukorrekte betegnelse båndaber - som kunne tale begejstret om storage. Nu er begreber som Network Attached Storage (NAS) og Storage Area Network (SAN) hotte. Men storage handler ikke kun om hardware i form af diske og tapes. Service-ydelser er en voksende del af storageleverandørernes forretning.
Med vækstrater oppe i de tocifrede procentsatser kan leverandørerne af storage ikke være andet end glade for udviklingen på markedet.
Analysefirmaet Macarthur Stroud International forudsiger i en ny undersøgelse, at storagemarkedet vil vokse med 13 procent i 2005, og at markedet for software til styring af storage vil vokse med 28 procent. Det er en vækst, som ikke er ukendt for storagebranchen. Eksempelvis voksede storagesoftware-markedet 23,3 procent i 2003 ifølge IDC.

Sværvægteren på storagesoftware-markedet er stadig EMC, der ifølge IDC sidder på over 30 procent af markedet. Tidligere på året opkøbte EMC blandt andet Legato, der fokuserer på intelligent lagring af e-mail. Netop e-mail er et voksende storageproblem for it-chefer. Mange brugere sletter ganske enkelt ikke deres e-mails, men bruger e-mail-systemet som et arkiv. Nogle firmaer har derfor indført grænser for, hvor meget de ansattes mailbokse må fylde. En ikke altid effektiv løsning, da de ansatte skal bruge tid på at gemme vigtige mails andre steder eller måske ligefrem sletter nogle af de vigtige mails for at holde sig inden for mailboksens ledelsesbestemte størrelse. Derfor står storageleverandører som EMC, Veritas og StorageTek da også klar med produkter, der eksempelvis kan flytte vedhæftede filer fra en
e-mail over på et billigere medie. I e-mailen er der så blot en pointer til den vedhæftede fil. En backup vil således kun indeholde e-mail-teksten samt en henvisning til, hvor den vedhæftede fil er gemt. Det kan spare mange megabyte ved daglig backup.

E-mail-arkiveringsløsningerne illustrerer en interessant udvikling inden for storageområdet; den stigende fokus på software og services. Analysebureauet Gartner forventer, at i 2004 vil halvdelen af omkostningerne til storage være relateret til hardware, mens de resterende omkostninger vil relatere sig til software og services. Gennem det meste af 2004 har storageleverandørerne på den ene eller anden måde profileret sig med hensyn til Information Lifecycle Management (ILM). Ideen med ILM er at have et storagehierarki bestående af datamedier med forskellige prisniveauer. Afhængig af mediet kan det eksempelvis være op til 85 gange dyrere at gemme en gigabyte på en high performance disk end på en kapacitetstape. Der kan derfor være penge at spare ved at flytte data fra et medie til et andet.
Ideen om at flytte data fra dyre lagermedier til billigere er ikke ny. På mainframes har der i mange år været anvendt Hierarchical Storage Management (HSM), der opererer med primære og sekundære lagermedier. Men hvor HSM udelukkende flytter data mellem forskellige lagermedier baseret på, hvor gamle data er, forsøger ILM at gøre det ud fra, hvor stor forretningsmæssig værdi data har for en virksomhed.

Den forretningsmæssige værdi af data er selvfølgelig noget, som ledelsen af en virksomhed skal være med til at definere. Storageleverandørernes konsulenter taler derfor ikke kun om high performance-diske, lagerkapacitet og diverse tapes, men yder i stedet sparring og rådgivning til virksomhederne. Eksempelvis vil en storagekonsulent kunne vejlede en virksomhed om data-assesment, en proces hvor en virksomhed klassificerer data efter forretningsmæssig værdi for virksomheden. Hos StorageTek i Danmark har Product Marketing Manager Tony Franck oplevet udviklingen fra ren teknik til forretingsmæssig rådgivning.
- Vi kommer meget mere på ledelsesgangene end før i tiden, da ILM er meget andet end teknologi. Det er meget sjældent, vi taler om teknik i assesment-fasen, vi taler mere om Service Levels Agreements og forretningen, siger Tony Franck.

Selvfølgelig skal ILM-konceptet underbygges af konkret, velfungerende teknik for ikke at ende i tom konsulentsnak. En teknologi, som er med til at understøtte ILM, er Storage Area Network (SAN). Storagemarkedet har i en del år fået opbygget erfaring med SAN som er et storagenetværk, der ved hjælp af teknologier til transmisssion af data ved høje hastigheder som Fibre Channel kan transportere data fra og til storage med stor hastighed. Netop muligheden for at overføre data fra en backup-enhed med stor hastighed er vigtig i forbindelse med et eventuelt systemnedbrud. Men selv med de nyeste teknologiske landvindinger er det også nødvendigt at se nærmere på organiseringen af virksomhedens data.

- Hvis man eksempelvis har en database på to terabyte, kan det måske tage to-tre dage at genskabe den. Det er der ikke nogen virksomheder, der kan leve med, siger Tony Franck fra StorageTek og fortsætter:
- Ved at se kritisk på data, der er tilgængelige online, kan man måske reducere størrelsen af databasen ved at flytte ikke så vigtige data over på sekundære medier. Med ILM kan man slanke online-data, så en restore kan foregå hurtigere.

Boks:
Storage-begreber
NAS: Network-attached storage (NAS) er en dedikeret lagerenhed på et netværk.

SAN: Storage Area Network (SAN) er et højhastighedsnetværk, der forbinder forskellige lagerenheder.

Fibre Channel: Fibre Channel er en protokol og skal ikke forveksles med Fiber Channel som er optiske fibre (lyslederkabler). Dog anvendes protokollen over lyslederkabler. Fibre Channel kan transmittere data med en hastighed på mellem en og to gigabyte per sekund, anvendes i SAN og forventes at komme op på 10 gigabyte per sekund i den nærmeste fremtid.

Terabyte: En terabyte (TB) er 2 ophævet til 40 potens byte eller 1.000 megabyte.

Boks:
Vigtige og mindre vigtige data
En undersøgelse fra McKinsey & Co. viser, at mindre end ti procent af alle forretningsdata ændres løbende. Resten er faste data, der burde ligge på billige storage-løsninger. Ifølge undersøgelsen ligger hovedparten af data alligevel på de dyre primære diske.

Boks:
HIERARCHIcAL STORAGE MANAGEMENT (HSM)
Med Hierarchical Storage Management placerer man data i lagringsmedier med forskellige hastigheder afhængigt af, hvor gamle data er.
Gamle data

Boks:
INFORMATION LIFECYCLE MANAGEMENT (ILM)
Med Information Lifecycle Management flytter man data mellem lagringsmedier med forskellige hastigheder afhængigt af, hvor stor værdi data har for ejeren på forskellige tidspunkter.
Værdifulde data
Data, der er blevet mindre værdifulde
Data, der er blevet mere værdifulde
Mindre værdifulde data




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere