CA udfordrer open source-kæledægge

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 10. december 2004.


Databasemarkedet domineres stadig af Oracle, IBM og Microsoft, men open source-databasernes enterprise-ambitioner kan ændre det billede.

Sæt etiketten open source på databasen, få omtale og vind markedsandele. Det kunne være tankegangen bag Computer Associates' seneste udspil med at gøre databasen Ingres open source. Et træk der pludselig har udfordret MySQLs position som database-kæledægge for open source-folk.
MySQL har hidtil været set som den open source-database, der qua sin store udbredelse har haft størst chance for at udfordre de tre store proprietære databaser, Oracle, DB2 og SQL Server.
Ingres r3 blev frigivet til Windows og Linux i sidste måned, og det var tydeligt, at MySQL havde inspireret Computer Associates.
- MySQL har bevist, at der er et marked for open source-databaser, sagde Computer Associates vicepræsident for Ingres-udvikling, Emma McGrattan, ved den lejlighed. Emma McGrattan lagde dog vægt på, at Ingress er en teknisk mere avanceret database end MySQL.
- Vi tror ikke, at MySQL har teknologien til at møde alle behov, sagde Emma McGratta. Hun gjorde det klart, at Ingres derimod har teknologien til at konkurrere mod eksempelvis Oracles og Microsofts databaser.
- Det her er rettet mod Oracle og SQL Server, fordi den [Ingres R3] har stabiliteten og pålideligheden, som gør den i stand til at konkurrere mod et hvilket som helst af deres tilbud. Ingress bliver brugt i meget store, vitale installationer, sagde Emma McGratta.

Historien om Ingress går tilbage til 1970'erne, hvor det var et forskningsprojekt på University of California, Berkeley. Dengang kunne man få kildekoden til Ingres mod et beskedent beløb. Senere i 1980'erne blev det et kommercielt databasesystem og konkurrerede mod de store databaseleverandører. Nu, næsten 30 år efter, bliver kildekoden altså igen tilgængelig og skal ifølge Computer Associates konkurrere mod de store database-leverandører igen.
Det er således en velafprøvet og stabil database som Computer Associates relancerer i et forsøg på at ride på open source-bølgen.
Men Ingres er ikke den eneste open source-database, der ønsker at blive taget alvorligt på de bonede it-direktionsgange.

MySQL 4.1 blev frigivet blot nogle uger før, Computer Associates kom med sit udspil. Zack Urlocker, vicepræsident for marketing hos MySQL gjorde det i den anledning klart, at MySQL har rettet øjnene mod de store virksomheders vitale applikationer efter at have opnået stor succes som især web-database.
- Vi bliver ved med at tilføje en masse enterprise-funktionalitet, som folk efterspørger, eksempelvis subqueries og prepared statements, sagde Zack Urlocker.
Nogle analytikere mener dog, at MySQL mangler et par vigtige egenskaber, inden det for alvor kan konkurrere med Oracle, DB2 og SQL Server
- Den er ikke helt klar til de store virksomheder endnu. Den mangler features som stored procedures og triggers, sagde Donald Feinberg fra analysebureauet Gartner.
En analytikerkollega fra Forrester Research, Noel Yuhanna bakkede op:
- Sikkerheds- og performance-forbedringerne i version 4.1 er da interessante, men der mangler triggers og stored procedures, før de er klar til væsentlige enterprise-applikationer.
MySQL version 5.0, der forventes at blive frigivet i starten af næste år, vil indeholde triggers, views og stored procedures.

Open source-databaserne aspirerer således til at blive taget alvorligt som grundlaget for vitale applikationer hos store virksomheder. Ambitioner, som analytikerne tror, vil blive opfyldt.
I dag anvendes de fleste open source-databasesystemer til ikke-vitale applikationer, men Forrester forudsiger, at i år 2006 vil mere end 20 procent af open source-databaseanvendelsen være i forbindelse med væsentlige applikationer. Forrester baserer sin forudsigelse på en undersøgelse blandt 85 nordamerikanske firmaer.
For blot et par år siden så databasemarkedet ellers ud til at være i en konsolideringsfase. IBM opkøbte Informix i 2001 for en milliard dollars, og det ændrede databasemarkedet til reelt at være en kamp mellem Oracle, IBM og Microsoft. Tirsdag i sidste uge blev et partnerskab mellem IBM og databaseleverandøren Sybase annonceret. Partnerskabet skal hjælpe Sybase med at sælge deres database Sybase Adaptive Server Enterprise til Linux-platformen, mens IBM forventer at partnerskabet kan give yderligere forretningsmuligheder i den finansielle servicesektor, hvor Sybase traditionelt står stærkt. Til yderligere at komplicere billedet af den fremtidige udvikling i databasemarkedet, gav IBM i august måned i år databasen Cloudscape til Apache Software Foundation, så databasen kan blive et open source- projekt med navnet Derby.
Spørgsmålet er, om databaser med etiketten open source kan ændre database-markedet på samme måde, som Linux er i gang med at ændre operativsystemmarkedet.
Ifølge en IDC-undersøgelse fra juni i år havde Oracle 40 procent af database-markedet, IBM havde en andel på 31 procent og Microsoft havde 12,1 procent.

Boks:
SKÆRPET KONKURRENCE MySQL har været set som den open source-database med størst mulighed for at udfordre databaserne, Oracle, DB2 og SQL Server. Nu melder Computer Associates sig i konkurrencen med databasen Ingres.

Stored procedures
Stored procedures er en stump kode, der ligger i databasen og kan kaldes fra en applikation. Eksempelvis kan en stored procedure være HentKundeOplysninger. En applikation kan kalde HentKundeOplysninger med kundenummer som parameter. HentKundeOplysninger sørger for at læse kundeoplysninger fra forskellige tabeller i databasen og returnerer dem til det kaldende program.
Hvis databasen ikke har stored procedures, skal det kaldende program selv læse de forskellige tabeller.

Triggers
En trigger knyttes til en tabel i databasen og udløses, når der opdateres, slettes eller indsættes en record. Eksempelvis kan en trigger sørge for, at en kundes ordrer slettes, såfremt kunden slettes fra databasen. Hvis databasen ikke har triggers, skal applikationsprogrammøren huske at slette kundens ordrer, når kunden slettes.

PostgreSQL
PostgreSQL benævnes som den mest avancerede open source-database. Den har blandt andet triggers, views og stored procedures som eksempelvis MySQL ikke har endnu.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere