FriFinans - et dansk open source-regnskabssystem

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 10. december 2004.


Et dansk open source-økonomisystem har været undervejs et lille års tid.

Steve Ballmer, topchef hos Microsoft, roste i sommer Microsofts dominans på det danske marked for økonomisystem.
- Hvis hele verden var som Danmark, ville Microsoft Business Solutions have en ti gange større indtjening, sagde Steve Ballmer på en partnerkonference i Toronto.
Men måske vil Microsofts dominans på det danske marked i fremtiden blive udfordret af et relativt nyt dansk open source-projekt.

I slutningen af 2003 begyndte udviklingen af FriFinans, et dansk open source-regnskabssystem.
I dag er to udviklere og to revisorer tilknyttet projektet, mens Jacob Emcken er tilknyttet som talsmand for projektet.
Jacob Emcken er til daglig ansat hos Casalogic som konsulent, og det er en af FriFinans-udviklerne, Frank Bille Jensen, også. Casalogic betaler Frank Bille Jensen for at arbejde på open source-projektet tre dage om ugen.
- Ved at være med til at udvikle systemet, får vi da noget ekspertise i systemet, som vi senere kan bruge til at yde service og vedligehold, siger Jacob Emcken, der på den måde henviser til, hvordan open source-forretningsmodellen fungerer i praksis. Systemet vil være gratis, men support og vedligehold vil koste penge. Casalogic ser således den tid, som de ansatte bruger på FriFinans, som en investering, der kan kaste penge af sig i fremtiden.

For revisor Steen Jensen er det ikke så meget en eventuel fremtidig gevinst, der er årsagen til at han er involveret i FriFinans. Det er mere et spørgsmål om idealisme.
- Der skal være et alternativ for de små virksomheder, når de skal investere i it. For mig er det ikke så meget et spørgsmål om forretning, men mere et spørgsmål om at sikre en reel valgmulighed, siger Steen Jensen og uddyber:
- For mange små, nystartede virksomheder er det en betragtelig investering at skulle investere i Windows samt Microsofts Office-pakke og økonomisystem. Hertil kommer så jævnlige udgifter til nye versioner af softwaren. Ved at være med til at udvikle et open source-regnskabssystem, kan jeg være med til at skabe en valgmulighed, siger Steen Jensen.

Version 0.1 af FriFinans skulle snart være klar. Grundstrukturen for systemet er på plads, så den videre udvikling skulle gerne gå hurtigt. Jacob Emcken vil dog ikke komme med nogen fast dato for en version 1.0:
- Det kan tage et halvt år til to år afhængig af, hvordan udviklingen går, og hvor mange frivillige der vil tage del i udviklingen, siger Jacob Emcken, der understreger, at det ikke kun er udviklere, der kan deltage i projektet. Til udarbejdelse af brugermanualer, dokumentation og opdatering af website mangler der også frivillige. Systemet er rettet mod små og mellemstore virksomheder.

Boks:
FriFinans
FriFinans vil blive et modulært opbygget flerbruger-regnskabssystem. Systemet udvikles i Java og eksekveres på JBoss applikationsserveren. Som database anvendes MySQL, men andre databaser vil også blive understøttet.
Læs mere på www.frifinans.dk




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere