Open Office på samlebånd

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 10. december 2004.


I mere end halvandet år har virksomheden Uni-chains anvendt en open source Office-pakke. Introduktionen forløb ikke uden besværligheder.

- Vi startede nok et halvt år for tidligt.
Det er svaret fra den it-ansvarlige hos Uni-chains, Peter Sørensen, da han bliver spurgt om, hvornår virksomheden begyndte at bruge open source-officepakken Star Office. Uni-chains producerer forskellige former for transportørkæder og plastbånd til intern transport. Virksomheden har egne kontorer i Danmark, Tyskland, England og USA.
- Der var mange småbugs og inkompatibilitet med Microsoft, erindrer Peter Sørensen om den første tid med Star Office i starten af 2003. Det var ikke graverende fejl, men fejl der skabte utilfredshed hos brugerne.
Eksempelvis blev et billede i et Word-dokument åbnet i Star Office ikke formateret og vist rigtigt. Tilsvarende var der nogle funktioner i Microsofts regneark Excel, der ikke fandtes i Star Offices regneark. Det gjaldt eksempelvis look-up-funktionen, som måtte implementeres i Star Office som en makro.

Børnesygdommene er dog næsten kurerede nu halvandet år efter. Da Star Office skulle opgraderes fra version 6.0 til 7.0, ville Sun have fuld pris for opgraderingen. Det fik Uni-
chains til at gå over til Open Office, der udspringer af samme kodebase som Star Office, men Open Office er gratis. Der er i dag omkring 150 ansatte i Uni-chains, der anvender Open Office-pakken, og langt hovedparten er tilfredse med softwaren. Graden af tilfredshed afhænger dog af, hvor avanceret en bruger man er.
- Vi har måske fem til syv brugere, der er, hvad vi betegner som "heavy" brugere. Det er dem, der laver de avancerede makroer. De er eksempelvis ikke så glade for, at VBScript ikke findes til Open Office endnu, siger Peter Sørensen, der dog samlet set betragter Open Office som en god forretning.
- Resten af brugerne har kun brug for basis-funktionaliteten, så de har dårligt nok opdaget, at de anvender Open Office, siger Peter Sørensen.

Uni-chains har ikke lavet nogen detaljerede omkostningsberegninger, men Peter Sørensen anslår, at virksomheden sparer 1.000 kr. per arbejdsstation om året, hvilket giver en årlig besparelse på omkring 150.000 kr.
Besparelserne er en medvirkende årsag til, at man har valgt en open source-officepakke, men det er ikke den eneste årsag. Også ønsket om at have valgfrihed spiller ind.
Eksempelvis er der i dag installeret Windows 2000 på de ansattes pc'er. Hvis Uni-chains på et tidspunkt ønsker at vælge et andet operativsystem end Windows 2000, er det, ifølge Peter Sørensen, nemmere at skifte med Open Office end med Microsofts Office-pakke, der kun findes til Windows.
- Det er almindelig, sund forretningspolitik at forsøge at have to mulige leverandører af en vare. Derfor er det paradoksalt, at lige præcis livsnerven i vores system skulle være bundet op til en leverandør. Hvis vi en dag gerne vil køre Linux på klienten, så ville vi være låst fast med MS-Office, forklarer Peter Sørensen.
Et eventuelt skift til Linux er noget, der løbende overvejes.
- Hvad Linux på klienterne angår, er vi snart derhenne, hvor alle nødvendige programmer understøttes af Linux-platformen. Når muligheden er der, vil vi naturligvis forsøge det, oplyser Peter Sørensen.

Linux anvendes allerede i dag nogle steder i Uni-chains' it-arkitektur.
- Vi har nogle Linux-servere stående som mailservere og webservere, beretter Peter Sørensen fra sit kontor i Vejle. Der er ikke nogen konkrete planer om at anvende Linux på desktoppen, men det er en mulighed, som Peter Sørensen ikke vil udelukke.
- Det er ikke fordi, vi har noget specielt imod Microsoft, men vi ønsker blot at have muligheden for at vælge, siger Peter Sørensen.

Billedtekst:
valg - Det er almindelig, sund forretningspolitik at forsøge at have to mulige leverandører af en vare. Derfor er det paradoksalt, at lige præcis livsnerven i vores system skulle være bundet op til en leverandør. Hvis vi en dag gerne vil køre Linux på klienten, så ville vi være låst fast med MS-Office, fortæller Peter Sørensen, it-ansvarlig hos
Uni-chains.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere