Besparelser afgør valget af open source

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 19. november 2004.


open source: Det er ikke overordnede strategiske beslutninger, der bestemmer, om Nowaco skal anvende
open source-software, men godt gammeldags købmandskab.

Fødevareselskabet Nowaco A/S har ikke lagt en overordnet strategi om at anvende open source-software, men hvis Nowaco kan opnå besparelser ved at skifte til open source, så gør de det.
- Vi går ikke af vejen for en god forretning, hvis der kan spares på omkostningerne, siger Group IT-Executive Jesper Frier fra Nowaco A/S.
Nowaco har identificeret to områder, hvor det vil være en god forretning at anvende open source. Som Content Management
System (CMS) anvender Nowaco open source-softwaren Zope, og selskabet er i gang med at udskifte Microsoft Office med open source office-pakken Open Office.
Foreløbig er Trading-divisionens 100 brugere gået over til at anvende Open Office 1.1.2 i stedet for Microsoft Office XP. Senere på året vil de 300 brugere i Distribution- og Production-divisionerne også skifte fra Microsofts office-pakke til den gratis office-pakke Open Office.
Enkelt regnestykke

At Open Office er gratis har været hovedincitamentet for Nowaco til at skifte.
- Det koster cirka 3.000 kroner for en ny Microsoft Office-standardlicens, mens Open Office er gratis, siger Jesper Frier, der mener, at regnestykket er ret enkelt.
Hvis man udelukkende ser på licensudgifter, er der da også tale om en udgift på 1,2 millioner kroner for Microsoft-løsningen sammenlignet med en udgift på nul kroner for open source-løsningen. Men hvordan med de samlede omkostninger? Opgørelser af Total Cost of Ownership (TCO) viser, at softwareomkostninger som regel blot udgør ti procent over en femårs periode, mens omkostninger til uddannelse, support og vedligehold er det, som koster mest.

Ressourcekrævende omstilling
Nowaco har ikke set nærmere på TCO for Office-pakkerne og har eksempelvis ikke nogen opgørelse af, hvad de har brugt af tid på at konvertere makroer og uddanne brugerne i Open Office. Jesper Frier havde dog forberedt sig på, at omstillingsprocessen ville være større ved at skifte til Open Office end ved at skifte til en anden version af Microsoft Office.
- Selve konverteringsprocessen og uddannelsen af brugerne har været mere ressourcekrævende sammenlignet med et skift til en anden Microsoft Office-version, siger Jesper Frier.
For at gøre overgangen til Open Office nemmere får brugerne en grundlæggende uddannelse, og de to første dage, en afdeling begynder at anvende Open Office, vil der være en it-supporter til stede. It-supporteren kan besvare de umiddelbare spørgsmål, der dukker op, og gøre brugerne trygge ved Open Office.
Selvom omstillingsprocessen således har været ressourcekrævende, forventer Jesper Frier ikke, at supportbehovet ved anvendelse af Open Office vil være større end ved anvendelse af Microsoft Office.

God Open Office-support
It-afdelingen er selv helt tryg ved Open Office, da den har anvendt pakken i ni måneder som led i et pilotprojekt, hvor to superbrugere også anvendte Open Office. Der var ikke de store problemer med at konvertere makroer og lignende, men installationen af en flerbrugerversion af Open Office på Windows Terminal Server 2003 voldte en del problemer. Problemer, der blev løst med hjælp fra Open Offices eget brugerforum.
- Der er meget hjælp at hente på Open Offices brugerforum, siger Jesper Frier.
Han understreger, at supporten er gratis.
- Vi har aldrig været vigtige nok for Microsoft til at få gratis support til problemer med Microsoft Office-pakken, og vi har heller ingen direkte teknisk kontakt til Microsoft, siger Jesper Frier.
Global open source CMS-support
Netop support-spørgsmålet får nogle it-ansvarlige til at holde sig væk fra open source. Kan man være sikker på, at der er nogle, som vil supportere et open source-system, der ikke er udviklet af et traditionelt firma?
Jesper Frier mener ikke, man skal være bange for manglende support.
- Jeg kan ikke se, at det er et problem, og vi har ikke oplevet det, siger Jesper Frier, der tværtimod mener, at man med proprietær software kan være værre stillet:
- En kollega, som anvendte Web500
CMS'et, kunne ikke få fornyet sin licenskode til editoren, fordi firmaet bag Web500 var gået konkurs. Det ville ikke være sket med open source, siger Jesper Frier, der tilføjer, at anvendelsen af open source-software ikke har givet support-problemer; nærmest tværtimod.
I begyndelsen af 2003 skiftede Nowaco eksempelvis Content Management-system fra det proprietære Tangora Software til open source-systemet Zope. Efter skiftet har Nowaco også mulighed for at få lokal support i eksempelvis Ungarn. Det var ikke muligt med Tangora, da det er udviklet af et firma med kontorer i Hørsholm og Ålborg. Global support var dog ikke den primære årsag til, at Nowaco skiftede CMS. Igen var det økonomiske overvejelser, der spillede ind.
- Førhen betalte vi årligt 90.000 kroner i abonnement for Tangora. Den udgift har vi nu sparet ved at skifte til Zope, siger Jesper Frier, der oplyser, at det tog cirka to måneder at flytte indholdet for fem sites fra Tangora til Zope.
Men ville Nowaco anvende open source til mission critical-systemer?
Centralt i Nowacos it-arkitektur er Windows Server 2003, hvor der blandt andet afvikles mailsystemet Microsoft Exchange og økonomisystemet Concorde XAL. Det er, hvad Jesper Frier betegner som mission critical-systemer for Nowaco, og derfor skal de være i luften døgnet rundt.
- Vi er rigtig godt tilfredse med stabiliteten af vores Windows Server-platform, siger Jesper Frier.
Han er ikke desto mindre begyndt at se på muligheden for at erstatte Windows Server 2003 med Linux.
Igen er det muligheden for en besparelse, der er motivationen. For Nowacos Trading-division koster den nuværende Windows Server 2003-platform 38.000 kroner plus 90.000 kroner i Client Access Licens (CAL) for de hundrede brugere i Trading-divisionen.
- CAL er det mest irriterende ved Microsofts priser. Det er lidt mærkeligt, at man først køber software og bagefter skal betale for at benytte den, siger Jesper Frier, der formentlig vil erstatte nogle af de mindre vigtige Windows-servere med Linux. Om mission critical-systemerne også vil komme til at køre på Linux, vil tiden vise.

Boks:
Open source-overvejelser
Open source-software anvendes i dag af en række virksomheder. Primært som serversoftware, eksempelvis i form af den mest udbredte webserver Apache, men operativsystemet Linux og Open Office forsøger også at trænge sig frem. Inden jul vil Videnskabsministeriet komme med en rapport om desktopsoftware, herunder open source-software. I ventetiden har CIO spurgt Nowaco og TrygVesta om deres overvejelser og erfaringer med open source. 28-30

Boks:
zope
Zope er en open source-webapplikationsserver, der er skrevet i programmeringssproget Python.Der findes en række produkter som plug-ins til Zope.
Læs mere om Zope på http://zope.org/




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere