SuSe Linux på vej ud i butikkerne

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den IT-Branchen d. 12. november 2004.


Novell har gennem deres danske distributør Liga Lindst indgået de første tre aftaler med danske forhandlere, der skal bringe SuSE Linux ind på hjemme-pc'en. Version 9.2 er så avanceret, at også ikke-nørder kan håndtere Linux, mener Novell.

I løbet af de næste seks måneder vil de første standere med styresystemet Linux stå fremme hos danske forhandlere. Det er i hvert fald ambitionen hos Novell, der købte den tyske Linux-producent SuSE for et år siden.
England er allerede kommet med, og markedsansvarlig for Storbritannien og Norden Raj Kharran oplyser, at salget er steget eksplosivt efter de første standere med SuSE Linux er sat op. Han vil ikke oplyse de præcise tal, men siger at SuSE Linux har været det mest sælgende specialsoftware på den britiske udgave af Amazon, og at de store forhandlere ikke afgiver vigtig gulvplads til software, hvis det ikke bliver solgt.
- Vi håber at gøre det samme i Danmark. Men vi er realistiske, så vi ved godt, at det ikke kommer fra den ene dag til den anden. Derfor har vi også i første omgang indgået tre aftaler med centrale spillere på det danske marked, siger Raj Kharran.
De tre forhandlere er linuxshoppen.dk, der også vil være den officielle danske webportal til indkøb af SuSE Linux, RavenholmComputing og Universitetsbogladen. Men målet er, at også såkaldte almindelige forhandlere som Fona eller Elgiganten er inde i billedet, selv om der endnu ikke er underskrevet konkrete aftaler.
Distributør af SuSE Linux i Danmark er Liga Lindst, og indehaver Bjarke Alling understreger, at der ikke længere er tale om blot at købe et nyt styresystem.
- Der er 3.000 applikationer på dvd'en. Der er alt, hvad man behøver i det daglige. Og så er man fri for problemer med pop-ups, spyware og virus. Det findes ikke på Linux, siger Bjarke Alling.
De 3.000 applikationer dækker, ud over mail, browser og internetprogrammer til afspilning af multimediefiler, også en komplet kontorpakke med tekstbehandling, regneark og præsentationsprogram samt et avanceret billedbehandlingsprogram.
- Vi vil gerne sige, at med SuSE Linux får kunderne tusind programmer og ikke tusind problemer, siger Raj Kharran.
Men både den engelske markedschef og den danske distributør er klar over, at der ligger en stor opgave i at få overbevist almindelige forbrugere om, at Linux er vejen at gå, men de gør begge opmærksom på, at der er sket meget med produktet, så det nu er muligt for personer uden overvældende meget teknisk baggrund at både installere den tyske Linux-version og også køre programmer. Og frem for alt er det blevet gjort lettere for brugere at anvende Linux samtidig med Windows.

Billedtekst:
- Der følger 3.000 applikationer med version 9.2. Der er alt hvad man behøver i det daglige. Og så er man fri for problemer med pop-ups, spyware og virus. Det findes ikke på Linux, siger indehaver af Linux-distributøren Liga Lindst, Bjarke Alling.

Billedtekst:
- Vi er glade for den nye version, men der kommer til at gå et par år eller tre før Linux er moden nok til, at vi kan give det til vores almindelige brugere, siger it-konsulent Kristoffer Egefelt fra Den Danske Filmskole, der netop har afprøvet den nye SuSE Linux.

Billedtekst:
I løbet af det næste halve års tid håber Novell, at de første standere med Linux-bokse dukker op i danske butikker, som det er tilfældet fra denne engelske forhandler.
- Vi ved godt, at brugerne ikke blot skifter fra Windows til Linux. Derfor er det også blevet gjort meget lettere at definere partitioner på sin disk, så man kan reservere et område til Linux og et område til Windows. Hertil kommer, at der findes en lang række emulatorer til Linux, så en lang række Windowsprogrammer kan afvikles på Linux, siger Raj Kharran.
På Den Danske Filmskole har man i et stykke tid arbejdet med den nye Linux, og selv om erfaringer i et vist omfang er positive, mener it-konsulent Kristoffer Egefelt, at der endnu er et stykke vej, før SuSE bliver en del af brugernes hverdag.
- Vi har været glade for den nye version, der hvor vi har brugt den, men der kommer til at gå et par år eller tre, før Linux er modent nok til, at vi kan give det til vores almindelige brugere. Så længe der er tale om at skulle partitionere og den slags, er det ikke godt nok til uerfarne brugere, siger han.
Men det er ikke kun i butikkerne, at man i fremtiden kommer til at se standere med Linux-bokse. Novell og Liga Lindst er langt i forhandlingerne med en kommende OEM-aftale, hvor pc'er skal sælges konfigureret med SuSE Linux. Den endelige aftale er endnu ikke på plads, men forventes at blive det i nær fremtid.
- OEM er noget, vi satser meget på. Der ligger helt klart nogle muligheder her, siger Raj Kharran.




IT-JOB

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Sr. Test Analyst

Octocube Games ApS

CIFI Developer1: The Reacher

Arbit Cyber Defence Systems ApS

Compliance Specialist
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere