EU inspirerer kortsamarbejde

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 22. oktober 2004.


Positive reaktioner på nyt direktiv om fælles infrastuktur for geografisk stedbestemmelse i dansk høring.
GIS
Den kommende strukturreform står bag mange af de initiativer, der er i gang inden for geodata herhjemme, men herudover arbejder EU-Kommisionen for en fælles infrastruktur for stedbestemt information i hele Europa. Det såkaldte INSPIRE-projekt (Infrastructure for Spatial InfoRmation in Europe) blev sat i gang i 2001 og har til formål at etablere rammer for en harmoniseret infrastruktur for geodata. Et af principperne skal være, at data kun skal indsamles en gang og vedligeholdes af en instans.
Arbejdet har ført til et forslag til direktiv om harmonisering af rammerne for geografisk infrastruktur, som kom den 23. juli i år. Dette forslag er i øjeblikket i høring med henblik på at etablere en fælles dansk holdning til forslaget. Der er foreløbig kommet 27 høringssvar fra offentlige institutioner, private firmaer og institutioner, og ifølge Inge Livbjerg, der er projektleder for den danske del af INSPIRE-projektet, er svarene overvejende positive.
Den danske høringsproces ventes afsluttet i løbet af efteråret, og det kan tage op til et par år, inden direktivet bliver vedtaget. Alligevel er forventningen, at Danmark vil blive et foregangsland på dette område.
- Vi forestiller os, at vi hurtigt kan indarbejde det kommende direktivs indstillinger i dansk praksis, fordi vi i forvejen er i er i gang med at foretage en række af de relevante ændringer i forbindelse med strukturreformen, siger direktør Jesper Jarnbæk fra Kort- og Matrikelstyrelsen.

Starter med miljøet
Udgangspunktet har været behov på miljø-området, hvor man ønsker en fælles kortlægning for at kunne tackle forurening på tværs af grænserne, oversvømmelser med mere. Når initiativet er kommet i gang på dette område, skal det udbredes til at omfatte sektorer som transport, landbrug og sundhed med flere.
Tanken er, at der skal kunne etableres harmoniseret stedbestemmelse for administrative grænser, veje, højder og kystlinier svarende til elementerne på et færdselskort i målestoksforholdet 1:250.000 i perioden 2005-2008. Fra 2008-2015 skal harmoniseringen udvides til at omfatte elementer på "cykelkort" ned til målestoksforhold 1:50.000. Endelig vil man yderligere i peroden op til 2015 harmonisere de såkaldte topografiske grundkort i 1:10.000.
Høringssvarene til direktivforslaget og anden information om INSPIRE-projektet kan ses på www.inspire-danmark.dk

billedetekst: Behovet for en fælles indsats over for de store oversvømmelser i
Europa er en del af baggrunden for det nye forslag til EU-direktiv om rammer for en fælles infrastruktur for stedbestemt information.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere


Vejen til skyen

Få indsigt i, hvordan overgangen til en samlet cloud-platform har styrket virksomhedens agilitet, fjernet datasiloer og leveret realtidsdata for bedre beslutningstagning.

04. december 2024 | Læs mere