Klædt på til vækst

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den IT-Branchen d. 15. oktober 2004.


Udviklingsfirmaet Traen har brugt millioner af kroner på at forberede sig på hurtig vækst.

Umiddelbart er der ikke meget fest over den lidt ydmyge adresse på Vesterbrogade i hjertet af København. I en baggård på tredje sal sidder snart 50 medarbejdere og knokler på det, der skal bringe den offentlige sektor et kvantespring ind i den digitale tidsalder.
Firmaet hedder Traen Informationssystemer og er deltager i et af de tre konsortier, der har vundet retten til at sælge elektroniske sags- og dokumenthåndteringssystemer til det offentlige under den særlige FESD-kontrakt.
Sammen med konsulenthuset Accenture har Traen allerede vundet ordrer på en række projekter, og som det første blandt de tre vindende konsortier har de systemer, der er overtaget af kunderne og kører i fuld produktion.

Brugeren i fokus
Traen var oprindeligt forhandler af produkter fra canadiske Hummingbird, men da der skulle udvikles nyt sagsbehandlingssystem valgte Traen at frigøre systemet fra den underliggende dokumenthåndtering.
- Hvis vi lavede en grænseflade, der kunne integrere til en række forskellige dokumenthåndteringssystemer, så kan vi navigere mere fleksibelt, når vi har udviklet systemet, siger stifter og administrerende direktør i Traen, Kenn Petersen.
Resultatet er blevet Traens nye sagsbehandlingssystem, der har fået navnet Acadre, og som ifølge direktør i Traen Simon Svarrer er et afgørende skridt fremad for dokumenthåndteringssystemer.
- Gårdsdagens systemer har været meget databasefokuseret med en lang række felter, der skulle udfyldes, og hvor man ikke havde taget brugeren i ed. Vi har i stedet lagt vægt på at sætte brugeren i fokus og udvikle et system, der taler brugerens sprog og dermed minimere de barrierer, der ligger i at skulle påføre dokumenter og e-mails metadata, siger han.

Forceret udvikling
Men det var lige før Traen knækkede halsen, da udbudsrunden om FESD kom i gang. Hurtigt besluttede de at være med og satte turbo på en del af udviklingen.
- FESD kom nok et halvt år for tidligt. Men nu kom det, og så måtte vi give den en ekstra skalle i en længerevarende periode. I første omgang gav det noget opmærksomhed, og siden har en række kunder ønsket at se vores produkt, siger Simon Svarrer.
Traen troede dog ikke på, at de kunne hente en FESD-kontrakt hjem på deres eget glatte ansigt og en større eftersøgning gik ind på at finde en passende partner til projektet.
Og Kenn Petersen husker tydeligt, hvor svært det var at finde en samarbejdspartner at gå sammen med.
- Jeg har stadig blå mærker i panden af alle de døre, der blevet slået i. Jeg tror, vi har fået nej hos samtlige af de større leverandører, siger han.
Traen havde allerede på det tidspunkt et samarbejde med Accenture om en leverance til Københavns Kommune, så det var naturligt at udvide samarbejdet med FESD-projektet.
Og det lykkedes Traen og Accenture at opnå FESD-komiteens blå stempel, og salgsarbejdet over for de offentlige kunder kunne komme i gang.

Slag
Samarbejdet med Accenture er ifølge de to direktører forløbet perfekt, men det har da irriteret, at Accenture er havnet i alvorlige problemer, når det gælder levering af et lønsystem til Københavns Kommune.
- Tiden læger heldigvis alle sår. For nylig var det Software Innovation (en anden FESD-kontraktvinder, red), der måtte betale en millionbøde, og CSC (også FESD-kontraktvinder, red) har haft sine problemer at slås med, men så fik de et cykelhold, og man glemte alt om det, siger Kenn Petersen.
Men grundlaget for Traens succes med FESD-projektet var aldrig blevet til noget, hvis ikke selskabet havde investeret betydeligt i at sikre, at selskabet var gearet til den vækst. Først og fremmest betød det omfattende tilpasninger til Acadre, så systemet er så fleksibelt som muligt og hurtigt kan tilpasses individuelle behov hos de offentlige kunder. Traens eget produktionsapparat har i øvrigt også været gennem en tilpasning.
Det drejer sig blandt andet om projektstyringsværktøjer, der kan skaleres, når det vælter ind med nye og måske meget forskellige kunder, og det er de logistiske systemer, der skal sørge for levering og opdatering af software. Kenn Petersen og Simon Svarrer vurderer, at der er brugt adskillige millioner kroner på at gøre Traen parat til vækst.
- Og vi har allerede fået mange kunder, siger Simon Svarrer.

boks:
Traen - træn
Træn betyder forsyningstropper. Bruges som betegnelse for alle de hjælpeenheder, en fremrykkende hær har brug for. Det omfatter både kokke, bagere, gøglere, sanitetsfolk og håndværkere. Også glædespiger var en del af svenskernes træn ved belejringen af København.
FESD
FESD står for Fællesoffentligt Elektronisk Sags- og Dokumenthåndteringssystem. Regeringen, Kommunernes Landsforening og Amtsrådsforeningen er gået sammen om en projektkonkurrence for en fremtidig fælles arkitektur for opbygning af elektroniske sags- og dokumenthåndteringssystemer (ESDH).
Vinderne af projektkonkurrencen blev Accenture med Traen og Rambøll som underleverandører, CSC med Scan-Jour og Rambøll som underleverandører og endelig norske Software Innovation.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere