En branche under pres

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den IT-Branchen d. 8. oktober 2004.


De danske distributører kæmper for ikke at blive slået i hartkorn med kriminelle momssvindlere, der har kastet sig over it-komponenter, som nyt kriminelt område.

Danske it-momskarruseller politianmeldt. Falske Intel-produkter i Danmark. Toldskat: Mistanke om svindel med CPU'er. Det er bare nogle af den seneste måneders overskrifter fra Computerworld Online. De viser, at momssvindlere i stigende omfang har kastet sig over it-komponenter som deres fortrukne momssvindelmedie, hvad også bekræftets af statsadvokat Henning Thiesen, der til Jyllands-Posten siger:
- Vi havde det indtryk, at momskarruselsvig var et fænomen på tilbagetog, men nu ser det ud til, at sagerne igen begynder at vise sig. Vi har siden slutningen af 2003 fået flere anmeldelser og er også selv faldet over nogle sager.
Momssvindlere indkøber dyre og letomsættelige varer typisk i EU-lande, hvor der ikke skal betales moms. Herefter sælges varerne, der ofte er mobiltelefoner eller ram-blokke, men den derved opkrævede moms bliver aldrig sendt videre til Toldskat, og forbryderne scorer gevinsten.
Nye regler
IT-Brancheforeningen har erkendt, at en hel branches omdømme er i fare og har etableret et udvalg med de mest betydningsfulde spillere blandt de danske distributører.
- Der er en opfattelse af, at en distributør er en, der lige sætter fire mand i et baglokale, og så har de en milliardomsætning, og så er de væk igen. Det er en type forretning, som vi klart vil afgrænse os fra, og som ikke hænger sammen med vores opfattelse af at være distributør, siger administrerende direktør i distributøren Magirus Ole Eklund, der også er formand for IT-Brancheforeningens distributørudvalg.
Udvalget er nået til enighed om et regelsæt, som distributørerne vil arbejde efter, og ifølge Ole Eklund gør svindlen med it-produkter ekstra ondt, fordi konkurrencen i branchen er meget hård og indtjeningsmarginalerne meget små.
- Hvis der forsvinder fem eller ti procent af et marked på grund af ulovligheder, så er det noget, vi må reagere på. Vi må synliggøre over for forhandlere, at de skal være sikre på, hvor varerne kommer fra, siger han.
Mere handling
Ole Eklund mener godt, at de folk, der køber de billige produkter, kan være mere opmærksomme på, hvor varerne stammer fra.
- Hvis der findes en baggårdsvirksomhed, der kan tilbyde de samme produkter 10 til 20 procent billigere, så er det, fordi der er noget galt. Det kunne jo være, at det er momsen, og at det er toldvæsenet, der har finansieret de 20 procents prisforskel, siger han.
Og i udvalget er man så træt af udviklingen, at det nu overvejes, hvordan de pæne hensigtserklæringer kan erstattes af mere konkret handling.
- Det kan godt være, at man vil se os sammen med IT-Brancheforeningen i en mere udfarende rolle og endnu mere sætte en stopper for eksempelvis momskarruseller og andre kriminelle forretninger, siger Ole Eklund.
Distributørudvalget har eksisteret i snart et år og har tilslutning fra en række af de største danske it-distributører. Senest tilkommet er Actebis, hvilket glæder kommunikationschef i IT-Brancheforeningen Henrik Egede.
- Med Actebis som medlem af vores distributørudvalg har vi nu en næsten fuldstændig tilslutning blandt de mest betydningsfulde spillere på markedet, og vi ser frem til at arbejde på nye initiativer, der styrker dette led i it-fødekæden, siger han.

Boks:
En række førende distributører i IT-Brancheforeningen er blevet enige om et sæt af garantier for deres arbejde:
• Sælge originalprodukter.
• Have forhandlere som kunder.
• Købe direkte hos producenter eller via en af producenterne
anerkendt kanal.
• Afgivne varegarantier, som minimum svarer til producentens.
• Skilte synligt med medlemskabet af IT-Brancheforeningens
Distributørudvalg i virksomhedens materiale.

Bag garantien står Actebis, Dataline Danmark, Ingram Micro, Louis Poulsen Kommunikation, Magirus Nordic, Norsoft, Rosenmeier IT Distribution, Santech Micro Group Denmark, Swan Distribution og Tempest.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere