Pda'er med indbygget WiFi

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 8. oktober 2004.


En række nye mindre og mere strømbesparende chips giver trådløs netadgang fra mobiltelefon og håndholdt computer.
professionelle pda'er
Chip-leverandører som Texas Instruments, Intel, Atheros og Broadcom giver producenter af mobiltelefoner og håndholdte computere en håndsrækning. En række af chip-producenterne leverer nu chips med indbygget trådløs net-adgang. Samtidig optager de nye chips mindre plads og bruger mindre strøm end tidligere.

Alt-i-én chip
I april i år begyndte Atheros Communications Inc. at sælge, hvad der blev betegnet som den første enkelt-chip med trådløs net-adgang. Chippen blev navngivet AR5005G og anvender 802.11g-protokollen til den trådløse netværksadgang. Før den nye chip havde Atheros også et produkt, der kunne give trådløs netværksadgang, men det produkt baserede sig på to chips.
Ifølge Atheros bruger den nye chip 35 procent færre komponenter end selskabets to-chips produkt med trådløs LAN og omkostningerne til komponenterne er reduceret med 30 procent.
Tilsvarende vil en ny strømstyringsteknologi, ifølge Atheros, reducere strømforbruget med helt op til 98 procent sammenlignet med andre multi-chips produkter på markedet.
I juni annoncerede Broadcom - en af Atheros konkurrenter - deres enkelt-chip med trådløs netadgang. Denne chip har fået et lige så opfindsomt navn som Atheros' chip, BCM4318. Chippen anvender ligesom Atheros' chip 802.11g-protokollen.
Ifølge Broadcom reduceres størrelsen af et WiFi-modul med op til 72 procent sammenlignet med traditionelle fler-chips WiFi-moduler. Antallet af komponenter reduceres med 45 procent, hvilket vil sænke prisen.
De nye alt-i-én-chips giver en række fordele. For det første er det billigere at producere en integreret chip fremfor to chips. For det andet vil udviklingen af nye produkter blive billigere og simplere for producenterne af mobiltelefoner og håndholdte computere, når der ikke er så mange enkeltdele, der skal passes ind i den ofte begrænsede plads, der er til rådighed.
Endelig er det lavere strømforbrug også en uhyre vigtig egenskab for producenterne. Jo mere funktionalitet der lægges ind i de håndholdte enheder, des mere kan det forventes, at brugeren vil anvende enheden.
Hvis brugerne virkelig begynder at multitaske med web-surfing, fotografering og telefon-samtaler i timelange sessioner, er det vigtigt, at hver enkelt aktivitet bruger så lidt strøm så muligt.
Foreløbig er de nye chips blevet venligt modtaget af markedet. En af spillerne på det trådløse netværksmarked, D-Link, har således meldt ud, at de vil bruge den nye chip fra Atheros i sine produkter.
Også mere kendte chip-producenter som Texas Instruments og Intel er på banen med nye chips, der giver adgang til trådløse netværk.
Texas Instruments lancerede i marts deres to-chips WiFi-løsning. Den nye løsning, der er tredje generation af Texas Instruments WiFi-chipsæt rettet mod mobiltelefoner og håndholdte computere, fylder kun halvt så meget som den forrige version.
Intel har lanceret en chip-linie kaldet Xscale, der er rettet mod håndholdte computere og mobiltelefoner. Dell har valgt at bruge PXA270-processorer fra XScale-linien i sine nye håndholdte computer, Axim X30. Kunder kan vælge mellem en hastighed på 312 MHz og en på 624 MHz.

Telefon-kamera-net-pda
Et eksempel på produkter de nye chips kan være med til at skabe, er Hewlett-Packards nye iPaq h6315. Den er baseret på Texas Instruments OMAP 1510-processor og blev lanceret i USA i juli i år som den første telefon/håndholdte computer med trådløs netadgang.
Andre håndholdte computere har tilbudt det samme, men her har det ofte krævet at der blev installeret en WiFi-adapter. Ipaq h6315 giver telefonadgang via GSM eller GPRS og adgang til trådløse netværk via 802.11b-protokollen. Der er også mulighed for at anvende Bluetooth til eksempelvis et trådløst headset. Derudover er også IrDa-understøttet (infrarød). Endelig er der et digitalt kamera i den håndholdte computer, så enhver teknologi-freaks hedeste drømme skulle blive opfyldt.
I Danmark vil en tilsvarende model, kaldet h6340, blive lanceret i slutningen af oktober.

Billedtekst:
I USA kan h6315 anvendes på T-Mobiles mobilnet. Herhjemme vil HP's h6340 blandt andet kunne anvendes på TDC's mobilnet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere