Håndholdt røntgendiagnose

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 8. oktober 2004.


Snart vil alle yngre læger på Aalborg Sygehus blive udstyret med en pda, der blandt andet kan bruges til avanceret diagnostik ud fra røntgenbilleder.
professionelle pda'er
Normalt er elektronisk læsning af røntgenbilleder noget, der kræver både meget kraftige arbejdsstationer og særligt skarpe computerskærme, men på Aalborg Sygehus ruller man om kort tid et system ud, der betyder, at lægerne fremover kan aflæse røntgenbillederne på en håndholdt computer.
Elektroniske røntgenbilleder kan fylde flere gigabytes og er ikke nemme at håndtere for en ydelsesmæssigt mere begrænset pda. Leverandøren af systemet til Aalborg Sygehus, Medical Insight, er da også gået en hel anden vej, når det gælder om at få de store røntgenbilleder ned på pda'en. I stedet for at overføre store mængder af bytes bruger Medical Insight avanceret streaming, der kun overfører de data, der er relevante for at vise det aktuelle billede på skærmen, hvilket i realiteten er et overskueligt antal kilobytes.

Slut med at løbe
Systemet har været i prøvedrift i et par måneder, og projektleder, overlæge, radiolog Henrik Gregersen er overordentlig tilfreds med indførelsen af det nye system.
- Vi bruger pda'en dagligt i røntgenafdelingen, og fra november vil alle yngre læger blive koblet op, og så regner vi med, at det får det store gennembrud, siger han.
Systemet kører i øjeblikket på en IBM Linux-klynge, der blandt andet har betydet en del ombygninger på de nordjyske sygehuse, men Henrik Gregersen forventer, at systemet bliver rullet ud til tiden. Han ser ikke mindst frem til, at arbejdet i dagligdagen bliver langt lettere, når lægerne så at sige hele tiden slæber rundt på alle patienternes røntgenbilleder.
- Det letter det daglige arbejde, fordi man ikke længere skal løbe mellem arbejdsstationer, og når man står sammen og diskuterer en patient, kan man med det samme se røntgenbillederne på pda'en, og den er tilmed langt hurtigere oppe end en arbejdsstation, siger han.

Ubegribeligt
Projektet var oprindeligt en del af Det Digitale Nordjylland, og erfaringerne fra det indledende projekt har været så gode, at Nordjyllands Amt har investeret 20 millioner i det nye system. Henrik Gregersen har været stærkt involveret i hele projektet og har blandt andet på en række røntgenkonferencer rundt om i verden fortalt om det nye system, men som han gør opmærksom på, er det ikke altid lige nemt at gøre systemet begribeligt for traditionsbundne radiologer.
- Det, der har været vores største pædagogiske udfordring, har været, at det har været svært for folk at tænke det hele igennem, for radiologer er frygtelig vant til at tænke på billeder og spørger igen og igen, hvor mange MB, der skal sendes og sådan noget, og det har gjort, at det er lidt svært at forstå. Men når de først forstår, så bliver de meget begejstrede, siger han.

Fremtidens løsning
Henrik Gregersen er overbevist om, at den mobile løsning snart vil vinde indpas på hospitaler verden over.
- Alle går trådløs, og alle systemer går pda-vejen, og man ville være en dårlig spåmand, hvis man ikke kunne se, at sygehusvæsen og røntgen går samme vej. Hidtil har problemet været, at billederne har været tunge at flytte, men med streamingteknologi er det blevet ‘piece of cake' især på pda-siden, hvor skærmopløsningen er lille i forhold til opdateringshastigheden, siger han.
Medical Insight er blandt andet valgt af IBM som global strategisk partner inden for billedbehandling af røntgenbilleder. Systemet kan også håndtere MR-scanninger og CT-scanninger.

Billedtekst:
- Alle går wireless, og alle systemer går pda-vejen, og man ville være en dårlig spåmand, hvis man ikke kunne se, at sygehusvæsenet og røntgen går samme vej, siger overlæge, radiolog ved Aalborg Sygehus Henrik Gregersen, der står i spidsen for et projekt, der indfører røntgendiagnostik på håndholdte computere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere