Pda'erne skal kunne mere

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 8. oktober 2004.


Tema om professionelle pda'er: Markedet for pda'er er i forandring. Den nye generation af lommecomputere kan mere - først og fremmest kan de benytte både WiFi og GSM - og samtidig trænger pda'er fra privatmarkedet ind i industri og transport.

Markederne for pda'er til jakkelommen og til brug i industri og transport har hidtil været skarpt adskilt. Men nu flyder de sammen, og enhederne får mulighed for at gå på flere net.
Professionelle PDA'er
Her i efteråret kommer en stribe lommecomputere, der kan overføre data over såvel mobilnettene som over trådløse lokalnet. Lommecomputerne bliver dermed mere anvendelige, og samtidig er tendensen, at pda'erne trænger ind på det område, der tidligere blev dækket af producenter af specialenheder til brug i industrien eller i transportbranchen. Salgsmæssigt er pda'erne stadig under pres fra mobiltelefonerne.
Hewlett-Packard (HP) var med deres H6300-serie den første producent til at vise en egentlig lommecomputer med såvel GSM som WiFi og Bluetooth. Nokia annoncerede dog deres kommende GSM/WiFi-communicator allerede i foråret.
HP står også bag et pilotprojekt, der kører her i efteråret i butikscentret Bruuns Galleri i Århus. Meningen er at udvide anvendelsesområderne for pda'er.
Der er opbygget et positioneringssystem i centret på grundlag af signalerne fra brugerens pda, som opfanges af de 15 opkoblingspunkter, der foreløbig er taget i brug på en etage. Herefter kan brugeren stedbestemmes med en-tre meters nøjagtighed og kan vises vej til centrets butikker eller modtage tilbud inden for de områder, hvor brugeren ønsker det.
- Vi oplever allerede stor interesse for systemet fra turistindustrien, der vil kunne tilbyde guidede ture, hvor brugerne ikke, som når der benyttes bånd, skal følge en på forhånd fastlagt rute. Man kan også tænke sig, at et hospital kan benytte systemet til at lede en medarbejder hen til udstyr, der er akut behov for. Vi ønskede at vise, at det er muligt med den teknologi, vi har i dag, siger salgschef Laurits Bach Sørensen fra HP's danske netværksafdeling.

To markeder mødes
Symbol Technologies kommer så at sige fra den anden side af pda-markedet. De leverede oprindeligt enheder til brug i produktionen - som lagerarbejdere og chauffører benyttede til at registrere varer med.
- Tidligere var der et pda-marked og et marked for håndterminaler til lager og logistik, og de havde ingen berøringsflader. Nu har udbredelsen af lommecomputerne på det brede forbrugermarked ført dem ud i nye sammenhænge. Virksomhederne vil gerne have stadig mere robuste enheder til deres medarbejdere, men de vil ikke betale de 16.000 kroner, som en professionel håndterminal kunne komme op på, siger Senior AccountManager Ole Mygind fra Symbol Technologies.
I en del tilfælde bliver it-afdelingen nærmest kuppet: Medarbejderne er selv begyndt at anskaffe sig enhederne, og pludselig opdager it-afdelingen, at der er ukendte enheder på netværket, som de ikke har kontrol med, og som de har svært ved at supportere. Det rejser et behov for management-applikationer, der kan gøre situationen håndterbar for it-afdelingen. Disse systemer skal også kunne regulere brugen af de stadig flere enheder, der kan benytte såvel mobilnettene som trådløse lokalnet, så de for eksempel altid bruger det billigste net.
Men begynder virksomheden at benytte denne type enheder for alvor, vil de ifølge Ole Mygind før eller senere begynde at stille krav til dem.
- Baserer man sin virksomhed på håndholdte enheder, stiller det udvidede krav til batterilevetid, robusthed og sikkerhed, og de må for eksempel ikke miste data, hvis de løber tør for strøm, siger han.
Serviceteknikere og kørende sælgere er nogle af de grupper, der ifølge Ole Mygind er begyndt at benytte håndholdte enheder, og i øjeblikket tager sundhedssektoren dem til sig i en grad, der har fået Symbol Technologies til at udvikle særlige enheder til sundhedssektoren.

Under pres
Der er ikke enighed om, hvordan det er gået med salget af pda'er i andet kvartal i år, som er den seneste periode, der findes tal fra. Analysebureauet Gartner er nået frem til, at der blev solgt 2,75 millioner pda'er, hvilket de beregner til at være en fremgang på tolv procent i forhold til samme periode året før. Holder det stik, er det en vækst der kommer efter ti kvartaler med tilbagegang.
Derimod har det konkurrerende analysebureau IDC opgjort salget til 2,20 millioner, hvilket er en svag tilbagegang i forhold til sidste år. Forskellen kan komme af, at Gartner regner Blackberry-enhederne, der har tastatur og er udviklet med særlig henblik på e-post, med til pda-familien.
Det svage pda-marked fik i sommer Sony til at holde op med at tilbyde disse enheder - bortset fra på hjemmemarkedet i Japan.

Billedtekst:
I Butikscentret Bruuns Galleri i Århus kører HP et forsøg med nye anvendelsesmuligheder for lommecomputere. For eksempel kan kunder få rutebeskrivelser til parkeringspladsen eller oplysninger om aktuelle tilbud. Oplysningerne modtages trådløst fra 15 opkoblingspunkter.

Billedtekst:
Symbol Technologies er et af de selskaber, der producerer håndterminaler til industrielt brug.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere