Holbergs indflydelse på dansk it

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 24. september 2004.


SPPS' Ole Stangegaard var inspireret af Holberg, da han skulle afgøre, om kvinder skulle have lige eller ulige tal i cpr-nummeret.

Bogtrykkersønnen fra Rønne, bestyrelsesformanden for Milestone og administrerende direktør i SPSS, Ole Stangegaard, har altid haft bøger og teater tæt inde på livet.
- Litteratur har været en del af mit liv siden gymnasietiden. Store mænds biografier optager mig. Jeg har lige læst "Hans Christian Andersen" af Jens Andersen. Han er jo den grimme ælling. I relation til vores fag, softwareudvikling, kan man bruge ham til at minde om, at man godt kan blive til noget stort, selvom man er fra Danmark. Der er jo for eksempel ingen fysisk grund til, at Microsoft ikke ligger i Danmark, for vi har talentet og råstofferne til det, siger han.
I Ole Stangegaard barndomsby findes Danmarks ældst fungerende teater, og teatret har altid optaget ham. Han spillede skolekomedie, og hans far var ivrig amatørskuespiller. Hans teaterbaggrund kom ham til gavn, da han var på Statens Datacentral i 60'erne.
- Vi var en arbejdsgruppe, der skulle bestemme, hvordan cpr-numrene skulle se ud. Det er jo matematisk muligt også at lade nummeret vise kønnet. Men hvordan skulle vi vælge, hvem der skulle have de lige og de ulige? Jeg kom i tanke om 2. akt i Holbergs "Den Stundesløse", som jeg selv har spillet. Holberg elskede vovede replikker, så han lader Leander, der udgiver sig for at være Peder Erichsen Bogholder, og som frier til Magdelone, sige ordene forkert: "Allerkæreste jomfru og tilkommende brud. Et nul betyder intet, men når en streg kommer til, blir' det straks til noget. Jeg er uværdig, kun en streg, som intet betyder. Men når min stregs ringhed blir' lagt til jomfruens nul, blir' det straks til noget".
Ole Stangegaard citerer frit fra hukommelsen, og det er ganske vist: Således gik det til, at endetallet i danske kvinders cpr-numre blev lige.

Toptekst: Holberg om halsen
Forfatterforeningen uddeler hvert år en Holberg-medalje på Ludvig Holbergs fødselsdag den 3. december. Den går til ".. en dansk skønlitterær eller videnskabelig forfatter eller forfatterinde som en anerkendelse for et litterært eller videnskabeligt værk eller for den pågældendes forfattervirksomhed som helhed .. en vis åndelig forbindelse mellem Holbergs psyke .. bør tages i særlig betragtning.." Medaljen blev uddelt første gang i 1934. Sidste år gik den til Ebbe Kløvedal Reich.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere