Børsnoterede it-firmaer vender ryggen til krisen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 24. september 2004.


De børsnoterede danske it-selskaber har fremgang. Efter en række hårde år i kølvandet på it-boblens brist øger selskaberne igen markedsværdien og er - med få undtagelser - i fremgang.

De børsnoterede it-selskaber har ikke haft det let siden den seneste børsnotering af en dansk it-virksomhed i juni 2001. Hele it-markedet har været hårdt ramt af it-boblens brist, og det har været svært at overbevise investorerne om, at aktier i danske it-virksomheder kan være et fornuftigt køb.
Men nu er pessimismen på it-aktiernes vegne ved at forsvinde, og både virksomheder og investorer vejrer morgenluft. De børsnoterede it-selskaber - uden TDC - er i det seneste år (frem til den 7. september) steget med 18,6 procent i værdi på Københavns Fondsbørs.
Det placerer it-selskaberne blandt hurtigløberne, da KFX-aktierne i samme periode har øget værdien med 8,4 procent, mens danske industri-aktier kun kan prale af en værdistigning på 0,17 procent.
Den samlede indtjening blandt de børsnoterede virksomheder i Computerworlds Top 100-undersøgelse faldt fra 4,4 til 1,8 milliarder kroner i det seneste regnskabsår, men det fald kan forklares med, at Danmarks største it-virksomhed, TDC, reducerede indtjeningen med stort set det beløb.
Derudover bidrog den kriseramte, odenseanske batteriproducent Danionics også til nedgangen, da dets underskud øgedes fra 69,1 millioner kroner til 116,2 millioner kroner i 2003.
Fremgang over hele linien
Årets største positive nyhed på børssiden stod ERP-leverandøren Maconomy for. Selskabet vendte i 2003 et underskud året før på 74,9 millioner kroner til et overskud på 9,5 millioner kroner. Dermed kunne selskabet for første gang siden børsintroduktionen i 2000 præsentere aktionærerne for et overskud. Det skyldes primært en rationalisering af selskabet, som blandt andet kostede 40 procent af medarbejderne jobbet.
Der er også fremgang at spore hos systemintegratoren Columbus IT Partner, der dog havde et noget mere kaotisk 2003 end Maconomy. Columbus havde travlt med at tage sig af en aktie-emission, fusionsrygter, frasalg og opkøb og kom ud af året med et underskud på 40 millioner kroner. Det var dog en markant fremgang i forhold til året før, hvor selskabet tabte 100 millioner kroner.
Selskabet blev børsnoteret i maj 1998. I et par år lå aktiekursen ganske stabilt, indtil den steg pænt sammen med de øvrige it-aktier verden over. Den 30. marts 2000 toppede Columbus-aktien i kurs 312. Da it-boblen kort efter bristede og sendte alle aktierne mod bunden, fulgte Columbus med. Den 7. september 2004 kostede en Columbus-aktie seks kroner.
Columbus IT Partner ser dog ud til at være på vej frem. Det skyldes blandt andet, at virksomheden sidste efterår overtog software- og konsulenthuset Hands. På 14 dage var alle rutiner integreret, og de to virksomheder fungerede stort set som en organisation. Siden er der blevet konsolideret massivt, og Columbus forventer overskud i 2004.
Også softwareselskabet SimCorp er blevet bedre til at tjene penge. Det har godt nok svært ved at vinde nye kunder til sit software til finansiel styring. Til gengæld er de eksisterende kunder trofaste, og det var nok til, at det børsnoterede softwareselskab fordoblede sit overskud sidste år.
Salget stagnerer
Trods øget indtjening har de børsnoterede selskaber svært ved at få omsætningen i vejret. Alle de børsnoterede selskaber - med undtagelse af Topsil og Thrane & Thrane - har haft fald i omsætningen. I alt lander den samlede omsætning for de børsnoterede selskaber i Computerworlds Top 100-undersøgelse 1,1 milliarder kroner lavere end året før.
Den udvikling, har de børsnoterede selskaber dog meldt ud, vil blive ændret i 2004. Eksempelvis har EDB Gruppen, Columbus og Maconomy tidligere meddelt, at de forventer en omsætningsfremgang i 2004. Fremgangen ville komme i takt med, at det ventede opsving i den globale og danske økonomi slår igennem.
De første prognoser for 2004 tyder dog ikke på, at det ventede opsving er begyndt. Flere af selskaberne har nedjusteret forventningerne. Eksempelvis forestillede Maconomy sig, at opsvinget ville skabe en omsætning på 170 millioner kroner og et overskud inden skat på 12 millioner kroner i 2004.
Estimatet fra selskabet lyder nu på et salg på 150 millioner kroner i 2004 og et overskud før skat på en million kroner.

Toptekst: Ny dansk gigant
I maj 2004 købte Thrane & Thrane det børsnoterede selskab
Eurocom Industries for 104 millioner kroner og skabte en ny dansk gigant på markedet for skibskommunikation. Thrane & Thrane producerer i forvejen terminaler til mobil satellitkommunikation.

Toptekst: Danware forgyldte aktionærerne
Hos Danware besluttede bestyrelsen ved regnskabsaflæggelsen for 2003 at udbetale 25 kroner pr. femkrones aktie, i alt 96,3 millioner kroner. Det kom blandt andet 50 ansatte til gode, som fik 260.000 kroner til deling.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere