Scribona sadler om

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 24. september 2004.


Ny forretningsmodel skal sikre fremtiden for Scribona. Konsolidering og effektivisering er ikke nok.

Lad det være sagt straks: It-distributørerne har det hårdt, og Scribona er ingen undtagelse. En markant vækst i omsætningen bringer ganske vist Scribona ind på en andenplads i Top 100-vækstkategorien, men den har selskabet konsolideret sig til, og et stort underskud blev det til - igen - sidste år. Denne gang på knap 48 millioner kroner.
Jens Viggo Rasmussen, den danske landechef for svenskejede Scribona, holder dog fanen højt.
- Mulighederne findes. De er der. Men det kræver en tilpasning af forretningsmodellen at indfri dem. Det er vi i gang med, siger Jens Viggo Rasmussen, der venter at se modeltilpasninger i hele branchen. For på den lange bane - tre-fem års sigt - er det ikke tilstrækkeligt at effektivisere.
Reel vækst i toplinien har Scribona haft i 2003, men den er langt mere behersket, end de faktiske tal giver udtryk for. Den markante omsætningsfremgang på 154,9 procent dækker over, at en række datterselskaber er konsolideret ind i hovedselskabet, Scribona Danmark, med henblik på at forenkle organisationen og effektivisere.
For hele koncernen faldt omsætningen syv procent i volumen, mens antallet af transaktioner steg.
Også 2002-tallene var præget af uorganisk vækst, nemlig overtagelsen af norske PC Lan. I regnskabet for i år vil omsætningen til gengæld blive trukket ned. Afviklingen af samarbejdet med Toshiba, som har etableret egen salgsorganisation, efter Scribona opsagde det tabsgivende agentur, koster ifølge Jens Viggo Rasmussen et pænt, trecifret millionbeløb på omsætningen.
Service og software
I kanalen er der ikke noget at råbe hurra for. Hardware-distributørerne har lidt under nedgangen på it-markedet, omsiggribende outsourcing og ikke mindst faldende priser.
- Det er gået hurtigt tilbage siden 2002. Over de seneste to år har vi for eksempel set prisfald på pc-delen på 15-20 procent og på low-end server-storage på 10-13 procent. Det går lige ud af lommen på os i kanalen. Sådan er det at være mellemhandler, siger Jens Viggo Rasmussen.
Han tilføjer, at det netop er derfor, man skal have noget mere at komme med. Og vejen frem går over services og software.
- Du skal kunne tilbyde serviceydelser omkring teknologierne. Kerneteknologi-service, som eksempelvis kan gælde installation og konfigurering. Områder, som selskaber som Aston/Columbus ikke går ind i, fordi de ikke har nogen gamle, langhårede programmører. Det er der en hel del, der har brug for - frem for alt små og mellemstore virksomheder.
Scribona-direktøren oplever i Danmark et tomrum op til niveauet, hvor systemintegratorerne går ind.
- De går efter de store, overordnede design-opgaver. Men hardcore-teknologien - at få den på plads - det er der absolut efterspørgsel efter. Det gælder om at få justeret folk ind og lagt nogle services rundt om teknologien, når vi bringer den ud. Der er helt klart et potentiale.
- Derudover er software som begreb interessant. Software driver beslutningerne på teknologidelen i dag, og der er utrolig mange flere leverandører på markedet end inden for hardware. Det gør behovet for os meget større, siger han.
- Software er ikke så enkelt at have med at gøre, og vi kan tilføje værdi. Andre producenter end Microsoft har opdaget, at systemsoftware helst skal bundles med hardware. Det er nærliggende at bede os om at påtage os sådan nogle opgaver. Her har mange softwarevirksomheder set kanalen. Det speeder processen op for dem og giver os nye servicemuligheder, siger Jens Viggo Rasmussen.
Helt konkret har Scribona netop i foråret indgået en aftale med RedHat, hvor selskabet tager helt nye arbejdsområder på sig, i og med at Linux kræver ekstra service. Aftalen er nordisk og gælder samtlige produkter og serviceydelser på Linux-platformen.
- Linux er interessant for os, fordi det er så åbent. Vi bliver Value Added Distributor og First Level Support. RedHat bygger ikke selv den struktur op, men benytter udvalgte distributører i Europa.
Konkurrence
I brydningstiden, hvor nye forretningsmodeller for distributørerne spirer frem, bliver konkurrencebilledet ikke kønnere, men mere spraglet. Vi og kollegerne er jo i samme båd, lyder det fra Jens Viggo Rasmusssen.
Hvad de europæiske konkurrenter angår, erkender han, at de på grund af deres størrelse har en fordel, når det gælder effektivisering. Til gengæld ser han det som en fordel for Scribona at være nordisk i relation til serviceydelser og en fordel i og med, at en mindre virksomhed har en hurtigere reaktionstid og hurtigere kan forankres i lokale markeder.
Analytikere har dog spået om fortsatte udfordringer. Eksempelvis vurderer Anders Elbak fra IDC Nordic, at europæiske distributører kan tænkes at overtage distributører i Norden, og at der sandsynligvis vil være færre store nordiske distributører i 2005.

Billedtekst: Jens Viggo Rasmussen er dansk landechef for svenskejede Scribona, der ligger på en andenplads i Top 100-vækstkategorien. Det skyldes en markant vækst i omsætningen, som selskabet har konsolideret sig til. Foto: Torben Klint

Billedtekst: - Du skal kunne tilbyde serviceydelser omkring teknologierne. Kerneteknologi-service, som eksempelvis kan gælde installation og konfigurering, siger Jens Viggo Rasmussen. Foto: Torben Klint

Toptekst: Prisdyk på hardware
Prisdyk på hardware gør det nødvendigt for Scribona at kunne levere mere komplekse og varierede ydelser fremover. Den danske del af Scribona har tabt over 100 millioner kroner gennem to år.

Toptekst: 130 ansatte tilbage
Scribona har nu 130 medarbejdere i Danmark. I løbet af 2003 og ind i 2004 har omstruktureringer og bestræbelser på at vende udviklingen kostet arbejdspladser. Omkring 40 procent af stillingerne blev skåret væk.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere